dwutorowy_daktyl Opublikowano 25 Czerwca 2023 Opublikowano 25 Czerwca 2023 Hej, Potrzebuje rady w wybraniu drugiego roweru oraz opinii czy moja logika, że MTB XC jest tym właściwym rowerem, którego szukam. Przez ostatnie 2-3 lata jeździłem: -gravel Kross Esker 6.0 (sprzedany) -MTB Merida Big Nine Lite 500 (sprzedany) -Canyon Spectral 29" - tym aktualnie jeżdże single i bike parki Chce kupić sobie drugi rower do: -jazdy po mieście (wrocław) -treningi cardio we Wrocławiu -raz lub 2 razy w roku bikepacking (80-150 km dziennie, może to być czasami podróż kilka dni) -drugi MTB, którym można przejechać single -rower do amatorskich startów w maratonach i ultramaratonach Pierwotnie myśląc o drugim rowerze, zwłaszcza skupiając sie na 3 pierwszych potrzebach wyżej myślałem o crossie (nie jestem fanem graveli), jednak czytajac to forum wywnioskowałem, że MTB XC może być rowerem, który nie tylko spełni 3 pierwsze punkty ale też potencjalnie pozwoli na 2 ostatnie. Pomysł jest taki, aby do tego MTB dokupić ciensze opony, aby był przyjemniejszy dla punktów 1-3 a w razie potrzeby założyć opony oryginalne na pkt 4-5. Rower ten musi mieć opcje na mocowanie bagażnika itd pod bikepacking i najlepiej jakby miał 2-3 zebatki z przodu, aby mogł sie rozpedzić jak cross. Z tego co jednak widze to rowery z lepsza grupa osprzetu (min. Deore) wystepuja tylko z 1 zebatką. W sklepie usłyszałem od sprzedawcy, że innym rozwiązaniem mogło by być też założenie większej zebatki z przodu jednak tu potrzebowałbym Waszej opinii czy ma to sens. Na razie myślałem głownie o rowerkach: -Trek X-Caliber 8 lub 9 -Merida Big Nine Pro -Cube Attention SL -Giant XTC SLR 29 2 -Rockrider XC 120 Co myślicie o tym rozwiązaniu? Czy ma sens zmiana przedniej zebatki na większą? Czy są rowery na rynku z dobrym napędem i 2 zębatkami z przodu, które byście sugerowali. Bede wdzieczny za rady Kamil
Rekomendowane odpowiedzi