Skocz do zawartości

Gravel w przedziale 5-6 tys.

mvoo89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Pozbywam się mojego Fitnessa Marin Fairfax 3, ponieważ nie lezy mi jeżdzenie z płaską kierownicą. Zależy mi na baranku. Poszukuję Gravela, w przedziale cenowym 5-6 tys. max. i Mam prośbę bardziej doświadczonych użytkowników o porady w tej kwestii. Spotkałem się z opinią w sklepie, że zważywszy na moją wagę (100kg) "absolutnie odpada" hamulec mechaniczny. Radzą sztywne osie i hydraulike. Tylko ze problem polega na tym, ze z tymi parametrami wchodzimy w gravele za 7, 9 i więcej tys. Niestety dla mnie za drogo. Ile jest w tym prawdy? Rzeczywiscie mechaniczny hamulec nawali przy pierwszej lepszej okazji z moją wagą? Nie planuję wyścigów.

Moje parametry:

Wzrost - 186 cm

Waga - 100kg

Wewnętrzna długość nogi - około 80-83 cm

Zastosowanie - Głównie asfalty (powiedzmy 60%) ale również szutry, drogi leśne. Na co dzień zależy mi na szybkiej jeździe bez większych obciążeń, w dynamicznej pozycji. Ale powinien mieć miejsca na mocowania bagażników, błotników, bidonów itd. bo myślę o dłuższych wyprawach bikepackingowych ;-)

Moje aktualne typy, co mi się podoba:

MARIN Gestalt 1 2023 

MARIN Gestalt 2 (wyższa grupa przerzutek niż w powyższym - Tiagra, ale słyszałem sporo o braku miejsca na szersze opony)

Cannondale Topstone 3 

Nie wiem jak z innymi firmami. Czy cos w podobnej klasie ma do zaoferowania Trek, Scott, Spec... będę wdzięczny za podpowiedzi 🙂

Edytowane przez mvoo89
Opublikowano (edytowane)

UNIBIKE Geos, cały na GRX i poniżej 7K bo 6999 PLN. Ja mam 187 cm, 90-95 kg przekrok 85 cm i wziąłem ramę 53 chociaż teoretycznie powinienem 55. Podobno Unibike ma rozmiary zawyżone, no i jeszcze najważniejsze nowe Geosy mają "nośność 115 kg", a nie jak stare 90. Jeździ się zajebiście, chociaż ja całe życie na prostych kierownicach, na początku troszkę trudno się było przyzwyczaić do kierownicy czterdzieści kilka centymetrów vs ponad 620 mm w góralach że o zupełnie innym hamowaniu nie wspomnę. Ale czas leci i jest tylko lepiej.

Drugi konkurent na full GRX i cenie około 7.5K to Kross Esker 6.0.

20230620_220330.jpg

Edytowane przez Trotyll