Gość Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Witam serdecznie Mam na imię Bartek i jakby sytuacja zmusiła mnie żeby się zarejestrować na to zacne forum😊. Kupiłem jakiś czas temu rower crossowy który wymaga wymiany napędu. Stara korba to shimano fc-m171 a nowa którą zamierzam założyć to shimano fc-m311 obie na kwadrat i 48t. Suport jest 68/122,5. Jak z innymi rzeczami potrafię sobie poradzić, to w przypadku dla mnie nowości, LINI ŁAŃCUCHA toż to czarna magia. O co w tym chodzi? Chciałbym żeby ktoś mi wytłumaczyła jak "chłop krowie na rowie" o co kaman. Stara korba jest na linie łańcucha 47,5 mm przy długości osi 122,5. Nowa korba jest na linie 50 mm przy zalecanej długości osi 123. I teraz, czy mam poprostu ten suport zostawić o takiej długości i założyć nową korbę czy muszę zmienić suport na inny, innej długości. Chciałbym poprostu żeby wszystko działało jak należy. Będę wdzięczny za każdą informację i poradę. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję że uzyskam odpowiedzi na ten dla mnie trudny temat.
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Linia łańcucha oznacza o prostu jak daleko ten łańcuch jest odsunięty od - nazwijmy to umownie - osi roweru. Ma to znaczenie przy dobieraniu korby tak aby linia ta przebiegała mniej więcej w połowie kasety, żeby bez zbyt dużych przekosów łańcucha można było wykorzystać cały zakres kasety, tzn. wszystkie jej zębatki. Czasem, przy korbach jednorzędowych, żeby uniknąć dużych przekosów łańcucha, linię łańcuch mozna ustawić trochę bardziej na zewnątrz jeśli głównie używamy twardych przełożeń ale generalnie ustawia się mniej więcej po środku kasety. Wg tego co piszesz, nowa linia łańcucha bęzie 3 mm bardziej na zewnątrz niż stara. Prawdopodobnie stara korba była dla napędów 6 i 7-rzędowych a nowa jest dla 6, 7 i 8-rzędowych więc musieli lekko przesunąć linię łańcucha żeby korba bez problemu obsługiwała trochę większą kasetę 8-rzędową. Są to minimalne różnice, wszystko będzie działało jak należy.
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 27 minut temu, Greg29 napisał: Linia łańcucha oznacza o prostu jak daleko ten łańcuch jest odsunięty od - nazwijmy to umownie - osi roweru. Ma to znaczenie przy dobieraniu korby tak aby linia ta przebiegała mniej więcej w połowie kasety, żeby bez zbyt dużych przekosów łańcucha można było wykorzystać cały zakres kasety, tzn. wszystkie jej zębatki. Czasem, przy korbach jednorzędowych, żeby uniknąć dużych przekosów łańcucha, linię łańcuch mozna ustawić trochę bardziej na zewnątrz jeśli głównie używamy twardych przełożeń ale generalnie ustawia się mniej więcej po środku kasety. Wg tego co piszesz, nowa linia łańcucha bęzie 3 mm bardziej na zewnątrz niż stara. Prawdopodobnie stara korba była dla napędów 6 i 7-rzędowych a nowa jest dla 6, 7 i 8-rzędowych więc musieli lekko przesunąć linię łańcucha żeby korba bez problemu obsługiwała trochę większą kasetę 8-rzędową. Są to minimalne różnice, wszystko będzie działało jak należy. Dziękuję za szybką odpowiedź oraz wytłumaczenie. Jednak trochę to dla mnie dziwne ze dwie różne korby i linie łańcucha a nie muszę zmieniać suportu. Przekładałem starą korbę i nową i rzeczywiście jest różnica. W obu przypadkach też trzeba regulować przerzutkę przednią. Greg27, nie chcę absolutnie podważać Twojej wiedzy ale jesteś pewny że nie muszę zmieniać długości osi suportu? Sprawdziłem dokładnie specyfikację i stara korba jest na 6/7/8 a ta nowa 7/8.
vdcmike Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Jesli masz 8-11 przełożeń z tylu to 50mm jest linią natywną dla korb 3x. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez vdcmike
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 46 minut temu, vdcmike napisał: Jesli masz 8-11 przełożeń z tylu to 50mm jest linią natywną dla korb 3x. Hmm, a tak na chłopski rozum, co oznacza linia natywna? Proszę, nie używajcie względem mnie jakiś specjalistycznych sformułowań, ja jestem prosty chłopak 😊.
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 (edytowane) Chodzi o prawidłową linię łańcucha, żeby trafiała w środek kasety bo w rowerach w mtb wprowadzono tzw. sztywne osie boost o szerokości 148 mm i dla nich dla korb jednorzędowych linia boost ma 52 mm a ta stara, standardowa linia łańcucha dla osi kół o szerokości 142 mm ma 49 mm. Tak więc wg nowych standardów dla mechanizmów korbowych 3-rzędowych linia łańcucha wynosi 50 mm a dla korb 2-rzędowych 47,5 mm - tak, żeby mniej więcej trafiać w środek kasety i nie powodować przekoszeń łańcucha 4 godziny temu, Winor77 napisał: Jednak trochę to dla mnie dziwne ze dwie różne korby i linie łańcucha a nie muszę zmieniać suportu Mogą być tarcze zamontowane w innej odległości i różnica ta została zniwelowana poprzez budowę mechanizmu korbowego 4 godziny temu, Winor77 napisał: Przekładałem starą korbę i nową i rzeczywiście jest różnica. W obu przypadkach też trzeba regulować przerzutkę przednią Powinna być róznica 2,5 mm wynikająca z róznicy w linii łańcucha - jeśli jest więcej to znaczy, że za mało "wcisnąłeś" korbę na suport. Oczywiście z tej róznicy 2,5 mm wynika potrzeba regulacji przedniej przerzutki, tzn. odsunięcia je od ramy o te 2,5 mm Edytowane 20 Czerwca 2023 przez Greg29
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 12 minut temu, Greg29 napisał: Chodzi o prawidłową linię łańcucha, żeby trafiała w środek kasety bo w rowerach w mtb wprowadzono tzw. sztywne osie boost o szerokości 148 mm i dla nich dla korb jednorzędowych linia boost ma 52 mm a ta stara, standardowa linia łańcucha dla osi kół o szerokości 142 mm ma 49 mm. Tak więc wg nowych standardów dla mechanizmów korbowych 3-rzędowych linia łańcucha wynosi 50 mm a dla korb 2-rzędowych 47,5 mm - tak, żeby mniej więcej trafiać w środek kasety i nie powodować przekoszeń łańcucha Greg27, chyba nie do końca tak jest z tym nowym standardem 47,5 dla korb 2 rzędowych. Sprawdziłem kilkanaście różnych korb na Allegro i przeważnie mają 48,8 a zdarzają się 43,5. Pozwolę sobie wkleić cytat odnośnie linii łańcucha i fajnie by było żeby Ktoś się w wolnej chwili odniósł do tego tekstu.
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Może masz rację, może miał być nowy standard a wyszło jak zwykle 😁 Z ciekawości sprawdziłem korby, które brałem pod uwagę przy upgrade mojego commutera: - Shimano Tourney FC‑A070 - linia łańcucha 43,5 mm - Shimano Tourney FC-TY501-2 - linia łańcucha 48,8 mm - Shimano Claris FC-RS200 - linia łańcucha 43,5 mm Pierwsza i trzecia to korby szosowe, druga to mtb, taki to nowy standard korb 2-rzędowych...
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2023 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Witam ponownie Założone nowe: Korba Shimano fc-m311 Kaseta Shimano Cs-hg31 Łańcuch Kmc x8 I takie dziwne terakotanie jak na filmiku dobiega ewidentnie z okolicy korby. Tak jakby łańcuch źle zazebiał. https://youtube.com/watch?v=EQaJ-1Zazac&feature=share8 Ktoś ma pomysł co to może być?
Greg29 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Opublikowano 21 Czerwca 2023 A przypadkiem nie ociera o prowadnicę przerzutki?
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2023 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Greh29, gdyby to było ocieranie to bym nie pisał o terkotaniu,a to są dwa różne dźwięki. Poza tym bym nie pisał na forum gdyby coś ocierało i nie sprawdził tego.
Greg29 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Ok, po prostu nie było widać przerzutki więc zapytałem
vladi Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Tak przy okazji: Zastanawiam się jak się mierzy linię łańcucha dla korb dwurzędowych MTB: - do dużej zębatki - do połowy odległości między zębatkami - do małej zębatki? Z tego co się orientuję, dla korb 3 rzędowych mierzy się do środkowej zębatki. Dla jednorzędowych wiadomo. A dla 2-rzędowych?
Rekomendowane odpowiedzi