Skocz do zawartości

Uszkodzona podkładka siodełka

precelek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Piszę do was z moim zdaniem poważnym problemem, a to dlatego że ciężki (110kg) ze mnie cyklista i boję się skutków tego co zrobiłem :)

przed dzisiejszą wyprawą regulowałem sobie siodełko. Szukałem oznaczeń opisujących z jaką siłą dokręcić śruby (mam klucz dynamometryczny) lecz jej nie znalazłem w konsekwencji czego… dokręciłem na czuja. Aluminiowa podkładka grubości około 4mm pękła. Byłem już przed domem, dokręciłem śrubę i przejechałem bez problemu te 40km. Ale czas na naprawienie rzeczy tak żeby nie skończyć ze sztycą w 4 literach.

Śtuba ma grubość 4mm (gwint) i 29mm długości. Nigdzie nie znalazłem takich płaskich podkładek, ale na aliexpresie namierzyłem tytanowe śruby z nakładkami innego rodzaju.

pytanie 1) czy idzie dosztukować oryginalną podkładkę? Czy to jakiś standard? rower to Orbea Terra h30.

pytanie 2) czy taka podkładkq podejdzie w miejsce starej?
https://a.aliexpress.com/_mraYpGG

pytanie 3) jeśli odpowiedź na poprzednie dwa pytania brzmi „nie” to jak najlepiej dobrać nowe siodełko? Zmierzyć tyłek w sklepie i tyle? Rower to gravel, a ja jestem ciężki ale niezbyt tłusty. Czy to sztyca jest do wymiany?

załączam zdjęcia z siodełka oraz tego co odzyskałem z podkładki. Tak, wiem, trzeba było zrobić zdjęcie przed dokręcaniem :(

będę wdzięczny za rady

IMG_3380.jpeg IMG_3381.jpeg

Edytowane przez precelek