Skocz do zawartości

Wymiana napędu oraz kół

Mateusz G.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum, jak i prawie nowym użytkownikiem rowerów. Posiadam tani rower Romet, który kupiłem do jazdy z synem w foteliku jakieś 3 lata temu. Syn trochę urósł, rower postał jakieś 2 lata w garażu, ale uznałem, że trochę się tam marnuje, a ja trochę za mało się ruszam, więc odnowiliśmy swoją znajomość. 

Jeżdżę na nim od ok. 2 miesięcy prawie codziennie. Z początku 10/15 km dziennie, obecnie czasem 20 km, a innym razem 70 km. Przez pierwsze tygodnie skupiałem się bardziej na kondycji swojej niż roweru, ale z czasem zacząłem zauważać, że do codziennej jazdy rower musi spełniać określone warunki, więc stopniowo zacząłem go dostosowywać.

Obecnie rower został pozbawiony ciężkich błotników, bagażnika, retro lamp, dostał nowe opony, siodło wraz ze sztycą, nową kierownicę oraz chwyty.

Mogę śmiało stwierdzić, że jest wygodny, i że zostanę z nim na wiele więcej kilometrów i obecnie moje osiągi, komfort jazdy i czas poświęcony na dostrajanie są powiązane z napędem, dlatego planuję jego wymianę.

Rower obecnie posiada napęd 1x6, z wolnobiegiem 14-28, tanią korbę z blatem 38T na kwadracie i przerzutką Shimano Tourney.

Z tego co zdążyłem zauważyć, aby móc przejść na kasetę muszę wymienić piasty, a że przy kołach z takiego pułapu cenowego wydaje mi się to bezcelowe, postanowiłem wymienić również i koła.

Na początku myślałem o nowym napędzie z jednym blatem z przodu, ale podstawy fizyki podpowiadają mi, że 2 blaty z przodu spowodują bardziej komfortowe warunki pracy dla łańcucha ( nie jestem fizykiem, chętnie przyjmę krytykę jeśli wymyślam).

Finalnie przygotowałem sobie taki zestaw:

- koła Stars Circle 28" piasty Shimano https://allegro.pl/oferta/kola-28-wzmacniane-shimano-na-kasete-8-11s-13179859571

-Korba Shimano FC-MT210-2 46X30T 175mm 

-Suport Shimano SM-BB52

-Kaseta Shimano CS-HG50 10rz     11-36 

-Przerzutka Shimano Deore RD-M6000 10s SGS - tył 

-Przerzutka Acera FD-T3000 Top S Dual Pull 2rz  - przód 

-Manetki SL m6000 przód i tył

- Łańcuch CN HG54

Rozważałem też opcję Korba fc m4100 i przerzutka przednia fd m6025, aby pozostać w serii Deore, ale ta korba ma blaty 36/26, a ta którą wpisałem na listę ma 46/30, co bardziej mi pasuje.

Teraz, na końcu tego długiego wpisu, chciałbym przejść do meritum, czyli do pytań w Waszym kierunku:

1. Czy te podzespoły są ze sobą kompatybilne? ( Korba i przednia przerzutka zapożyczone z klasy niższej)

2. Czy w tej cenie to dobry wybór, aby poprawić swoje osiągi w mojej nadal turystycznej, ale częstej i w miarę długiej jeździe? ( Jeżdżę w 70% po asfaltach, lub tym co po nich zostało na nieremontowanych drogach lokalnych, a 30 % po lasach, ścieżkach szutrowych, piaszczystych, relatywnie płaskich).

3. Czy przerzutkę tylną RD M6000 dam radę zamontować do mojej ramy? ( Jak ja zdjęciu) 

4. Jakie odczuwalne zmiany poczuję, jeśli postanowię wydać kilkaset złotych więcej na koła?

W załącznikach zmiany przełożeń na obecnej korbie, tej którą mam na liście, oraz tej z serii Deore.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, jak i przeczytanie tego długiego posta. Chciałbym tylko dodać, że mam świadomość, że jest to inwestycja warta więcej niż ten rower, że nie podniosę tym jego wartości, i że wiele osób doradza kupno nowego roweru, ale moim celem jest zyskanie lepszych przełożeń oraz większej wygody jazdy ( zarówno pod górę jak i w dół), wartość rynkowa tego co powstanie mnie nie interesuje, a wymiana kolejnych części i modernizacje traktuję jako przyjemność tak samo wielką jak sama jazda.

Pozdrawiam!

Screenshot_2023-06-17-12-52-43-712_com.mihajlob.bicycalc-edit.jpg Screenshot_2023-06-17-13-14-40-034_com.mihajlob.bicycalc-edit.jpg Screenshot_2023-06-17-12-54-36-741_com.mihajlob.bicycalc-edit.jpg Screenshot_2023-06-17-14-59-58-161_com.android.chrome-edit.jpg