sobiehombre Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 Witam. Szukam licznika z GPS który będzie kompatybilny ze Stravą oraz iOS. Zakres cenowy 200-300zł. Nie chce wydawać więcej ponieważ jeżdżę głównie rekreacyjnie. Obecnie posiadam Sigme PURE GPS ale iOS jej nie obsługuje a nie chce każdorazowo zgrywać treningu na komputer. Z tego co przeglądam zainteresowała mnie póki co spełniająca te warunki - SIGMA ROX 2.0. Czy macie jakieś inne propozycje ?
grzegorz75jan Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 Zobacz Igpsport BSC100S. Ma dobry GPS bez nawigacji. Obsługuje wszystkie dostępne systemy GPS. Wiele liczników tylko dwa. Na Aliexpress u Chińczyka często w obłędnych ofertach można go dostać od 100-150zł. Na Ali znajdziesz trochę komentarzy i dużo zdjęć. Warto wziąć z dodatkowym uchwytem bo dopłata niewielka. Do mnie doszedł w dziesięć dni. W naszej dystrybucji chodzi po około 300 zł. Jeżeli jeździsz w gęstszym lesie lub miejscach gdzie sygnał GPS jest słabszy a ewentualnie chcesz mieć też pomiar kadencji to możesz popatrzyć też na Ali na czujniki Magene S3+ 30-55zł w promocjach za sztukę. O liczniku poczytaj w komentarzach na pepper pl. W wyszukiwarkę wpisz pełną nazwę licznika i przejrzyj komenty do kilku ostatnich promocji bo sporo tam informacji. Licznika nie połączysz z kompem. Musisz użyć ich aplikacji w której wykonujesz praktycznie wszystkie ustawienia licznika oraz ustawiasz tam synchronizację ze Stravą. Osobiście jestem zadowolony choć sama aplikacja mogła by być lepsza ale i tak głównie będziesz używał Stravę. Szkoda tylko, że ustawienie co ma się wyświetlać w poszczególnych okienkach jest ograniczone ale tych pól jest kilka a ekranów cztery.
sobiehombre Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2023 @grzegorz75jan Tak też przeglądałem ten licznik i poczytałem trochę opinii. Generalnie nawet nie używam na tel ew czasem zerknę na mapę jeśli jestem w terenie którego nie znam. Głównie mam odpaloną Stravę na Apple Watchu i śmiga bez problemu. Ogólnie teraz tak myślę czy warto inwestować skoro pomiar i tak ciągne z Apple Watcha + mam do tego tętno - a licznik używam tylko w zasadzie żeby orientacyjnie znać statystyki podczas jazdy. Łatwiej rzucić okiem na licznik niż grzebać w zegarku czy tel Bez opaski jeżdżąc chyba nie da się tak podłączyć żeby mi zczytywało z zegarka ? Bo włączać i licznik i zegarek kiedy są sparowane z telefonem mija się z celem
grzegorz75jan Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 Sprytny zegarek masz, telefon też. Na ile to wygodne i skuteczne podczas szybszej jazdy gdy trochę telepie i słońce wali. Co potrzebujesz, co cię cieszy ciekawi lub jeszcze o tym nie wiesz. Na parę pytań sam musisz sobie sprawdzić, odpowiedzieć. W moim przypadku po prostu mam rower typu cross a do licznika podchodzę podobnie jak ty. Jednak dopadła mnie ewolucja i teraz mam taki z rejestracją śladu GPS co mnie cieszy. Niewiele jeżdżę ale gdy już się gdzieś plątam po wertepkach czasem gdzieś dalej lub dłużej (bywa parę godzin od 10-50 km) to po prostu lubię mieć wgląd w parę rzeczy na bieżąco lub po jeździe na kompie. Można się śmiać ale czasem cieszy mnie popatrzeć na prędkość z jakiejś górki lub pod górkę, gdzie to było i kiedy. Wiadomo przejechany dystans, czas jazdy jak i bieżący. Daje mi orientację co kiedy dłubnąć w rowerze np. przy łańcuchu. Gdy dowiedziałem się o cenie i możliwościach tego licznika z zapisem śladu GPS to chwilę podumałem bo zwykła Sigma mi zastrajkowała (być może tylko baza, czujnik bo wyświetla ale nie ma danych z czujnika). Nowa baza z czujnikiem kosztowała by około 50 zł. Brak pewności czy to na pewno to i były dwa rodzaje baz. Nie chciało mi się wnikać która pasuje i jak sprawdzić co faktycznie się zepsuło. Miał pięć lat i już wcześniej np. trochę świrował. Igp na upartego można używać bez czujnika prędkości bo GPS ma świetny ale tanio trafiłem czujniki do prędkości i kadencji więc wziąłem bo z kadencją to na pewno jestem na bakier więc teraz sobie czasem zerknę. Pomiar kadencji super dokładny ze względu na czujnik nie jest ale daje mi orientację. Nie wiem jak działają pod tym kątem wypasione sprzęty. Przy cenie do około 100 zł szkoda kupować jakiś inny podstawowy licznik. Tu mam kilka pól na jednym ekranie oraz możliwość dokupienia różnych czujników. Miernika mocy ani tętna na razie nie planuję. Też czasem używałem telefonu jako licznika czy nawigacji ale mając telefon w uchwycie to większe ryzyko uszkodzenia a oprócz tego żłopie baterię no i bywa kiepsko z czytelnością. Czasem mając wcześniej już licznik Sigma BC 16.16 telefon miałem w kieszeni i rejestrowałem sobie jazdę. Potem zrzucałem zapis trasy bo chciałem w mapach cz czy Google Earth potem popatrzyć na podkładzie fotograficznym bo coś mnie zainteresowało w zasięgu wzroku ale tam nie byłem. Nawet czasem na Stravę dawałem bo mogłem poprzeglądać różne parametry. GE i tak dawał mi prawie wszystko co potrzebowałem i np. zdjęcia użytkowników z czymś ciekawym w okolicy którą jechałem. Myślę by może pobawić się edycją w mapach OSM lokalnymi drogami, ścieżkami polnymi i leśnymi bo teraz też mogę sobie zrobić pod to dwa ślady GPS jeden z licznika a drugi dla porównania z telefonu i aplikacji do tego. Teraz mając BSC100 nie martwię się baterią w telefonie (np. czy naładowałem do pełna, czy wystarczy), czy się uszkodzi. Jest dużo wygodniej nawet popatrzeć w czasie jazdy. Podczas jazdy gdy mam licznik to nie paruję go z telefonem. Nie widzę potrzeby i powodu. Robię to dopiero w domu gdy chcę zgrać ślad a mając dodatkowe czujniki to i tak dane z nich są zapisane w tym śladzie. Zegarka (smartwatcha) nie używam więc się nie wypowiem a takiego lepszego to nawet nie mówię. W moim przypadku wolę licznik mieć niż nie mieć. To rzecz którą będę miał parę lat i użyję kiedy i jak chcę. Naleci mnie by dodać kolejne czujniki to nie muszę kupować kolejnego licznika. Dla mnie więcej zalet niż wad. Czytałem ostatnio na różnych forach podobne tematy. Wybrałem licznik. Może kiedyś z nawigacją.
m-peter Opublikowano 12 Czerwca 2023 Opublikowano 12 Czerwca 2023 2 godziny temu, sobiehombre napisał: @grzegorz75jan Głównie mam odpaloną Stravę na Apple Watchu i śmiga bez problemu. Jeśli masz AW, który jest nowszy, czytaj - dostanie update do watchOS 10 to będziesz mógł zrobić z telefonu licznik (1:11:30):
sobiehombre Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2023 m-peter Nie widziałem w sumie tego 😁 ale też ciekawa będzie opcja A ewentualnie jakiś licznik z naprowadzaniem ? Takie coś jak jest w Roxie ? Najwygodniejsza byłaby nawigacja ale nie chce póki co inwestować bo jeżdżę tylko rekreacyjnie. A już mi się wydaję że przy zakupie tego typu urządzenia nie ma co iść w półśrodki. Zmiana z PURE na coś innego tak na prawdę zmiana kosmetyczna w moim przypadku. Choć z drugiej strony chciałbym przejść na coś innego tak jak wcześniej pisałem - by nie jeździć i na telefonie/zegarku i na liczniku. Tylko w każdej chwili Oczywiście tego BSC100S już rozważałem wcześniej - nawet wynalazłem na Ali licznik i osobno czujniki za ok 150zł taki zestawik.
sobiehombre Opublikowano 14 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2023 W dniu 12.06.2023 o 15:44, grzegorz75jan napisał: Sprytny zegarek masz, telefon też. Na ile to wygodne i skuteczne podczas szybszej jazdy gdy trochę telepie i słońce wali. Co potrzebujesz, co cię cieszy ciekawi lub jeszcze o tym nie wiesz. Na parę pytań sam musisz sobie sprawdzić, odpowiedzieć. W moim przypadku po prostu mam rower typu cross a do licznika podchodzę podobnie jak ty. Jednak dopadła mnie ewolucja i teraz mam taki z rejestracją śladu GPS co mnie cieszy. Niewiele jeżdżę ale gdy już się gdzieś plątam po wertepkach czasem gdzieś dalej lub dłużej (bywa parę godzin od 10-50 km) to po prostu lubię mieć wgląd w parę rzeczy na bieżąco lub po jeździe na kompie. Można się śmiać ale czasem cieszy mnie popatrzeć na prędkość z jakiejś górki lub pod górkę, gdzie to było i kiedy. Wiadomo przejechany dystans, czas jazdy jak i bieżący. Daje mi orientację co kiedy dłubnąć w rowerze np. przy łańcuchu. Gdy dowiedziałem się o cenie i możliwościach tego licznika z zapisem śladu GPS to chwilę podumałem bo zwykła Sigma mi zastrajkowała (być może tylko baza, czujnik bo wyświetla ale nie ma danych z czujnika). Nowa baza z czujnikiem kosztowała by około 50 zł. Brak pewności czy to na pewno to i były dwa rodzaje baz. Nie chciało mi się wnikać która pasuje i jak sprawdzić co faktycznie się zepsuło. Miał pięć lat i już wcześniej np. trochę świrował. Igp na upartego można używać bez czujnika prędkości bo GPS ma świetny ale tanio trafiłem czujniki do prędkości i kadencji więc wziąłem bo z kadencją to na pewno jestem na bakier więc teraz sobie czasem zerknę. Pomiar kadencji super dokładny ze względu na czujnik nie jest ale daje mi orientację. Nie wiem jak działają pod tym kątem wypasione sprzęty. Przy cenie do około 100 zł szkoda kupować jakiś inny podstawowy licznik. Tu mam kilka pól na jednym ekranie oraz możliwość dokupienia różnych czujników. Miernika mocy ani tętna na razie nie planuję. Też czasem używałem telefonu jako licznika czy nawigacji ale mając telefon w uchwycie to większe ryzyko uszkodzenia a oprócz tego żłopie baterię no i bywa kiepsko z czytelnością. Czasem mając wcześniej już licznik Sigma BC 16.16 telefon miałem w kieszeni i rejestrowałem sobie jazdę. Potem zrzucałem zapis trasy bo chciałem w mapach cz czy Google Earth potem popatrzyć na podkładzie fotograficznym bo coś mnie zainteresowało w zasięgu wzroku ale tam nie byłem. Nawet czasem na Stravę dawałem bo mogłem poprzeglądać różne parametry. GE i tak dawał mi prawie wszystko co potrzebowałem i np. zdjęcia użytkowników z czymś ciekawym w okolicy którą jechałem. Myślę by może pobawić się edycją w mapach OSM lokalnymi drogami, ścieżkami polnymi i leśnymi bo teraz też mogę sobie zrobić pod to dwa ślady GPS jeden z licznika a drugi dla porównania z telefonu i aplikacji do tego. Teraz mając BSC100 nie martwię się baterią w telefonie (np. czy naładowałem do pełna, czy wystarczy), czy się uszkodzi. Jest dużo wygodniej nawet popatrzeć w czasie jazdy. Podczas jazdy gdy mam licznik to nie paruję go z telefonem. Nie widzę potrzeby i powodu. Robię to dopiero w domu gdy chcę zgrać ślad a mając dodatkowe czujniki to i tak dane z nich są zapisane w tym śladzie. Zegarka (smartwatcha) nie używam więc się nie wypowiem a takiego lepszego to nawet nie mówię. W moim przypadku wolę licznik mieć niż nie mieć. To rzecz którą będę miał parę lat i użyję kiedy i jak chcę. Naleci mnie by dodać kolejne czujniki to nie muszę kupować kolejnego licznika. Dla mnie więcej zalet niż wad. Czytałem ostatnio na różnych forach podobne tematy. Wybrałem licznik. Może kiedyś z nawigacją. Wybór ostatecznie padł na BSC100s 😃Udało się wyłapać jeszcze promke na zestaw razem z uchwytem. Narazie bez czujników. Zobaczymy po czasie może dokupię. Ale jak już to prędzej kadencje niż prędkość Będę dawał znać po testach 😁
grzegorz75jan Opublikowano 14 Czerwca 2023 Opublikowano 14 Czerwca 2023 (edytowane) Teraz będzie na mnie 😭 Te promki często tam wpadają na niego. Ceny ogólnie pomijając uchwyt wahają się ostatnio od 97 do 115 zł. Bywają też inne ok 160 zł np. już z etui, ochroną ekranu, sznureczkiem itd. Powinien ci przyjść w jakieś 10 dni. Brałem bez uchwytu bo i tak planowałem lampkę z odcięciem która ma opcję swojego uchwytu na nią samą i licznik ale w tej cenie warto wziąć uchwyt z licznikiem w tej cenie bo jest dużo lepiej czy choćby na zapas jeżeli ktoś nie ma pełnej szuflady uchwytów. Ogarnij sobie kiedy sam rozpoczyna rejestrację śladu, zapisuje a kiedy musisz robić to sam czyli grzebanie po aplikacji IGPSport która z tłumaczeniem jest trochę na bakier. Dałem uruchom automatycznie bo gdy nie wciśniesz rejestrowania śladu to pokazuje tylko prędkość (czas i dystans stoi, nie pamiętam czy przed aktualizacją mogło być inaczej czyli lepiej ale poprawili wskaźnik baterii). Prośba. Jeżeli przyjdzie z softem poniżej v1.17 to sprawdź przed aktualizacją czy bez włączonego zapisu śladu pokazuje ci czas jazdy i dystans a na ostatnim ekranie (ODO - przebieg całkowity) Auto pauzę mam aktywną. Potem (aplikacja, strona) pokazuje podsumowanie czas, przebieg całkowity oraz faktyczny. Synchronizację robię ręcznie bo wiele jazd i tak mam typu wypad do sklepu czy coś podobnego. Gdy ewentualnie połączysz konto IGP ze Stravą to zawsze z automatu wszystkie jazdy z konta IGP lecą do Stravy. Swoje zgrane wyczyny najlepiej oglądać na kompie. Parę testów i będziesz wiedział. Od razu paruj go z poziomu aplikacji bo gdy zrobisz pierwsze parowanie bezpośrednio przez Bluetooth telefonu to aplikacja może nie chcieć go znaleźć (wtedy wystarczy licznik usunąć z BT telefonu i ponownie parować tym razem aplikacją (każe włączyć BT oraz lokalizację). Po parowaniu i konfiguracji potem łączysz licznik z telefonem w razie potrzeby. Apka też miała aktualizację więc może coś się zmieniło (dodali kolorki śladu 🙃 ale pogorszyli tłumaczenie, podobno nawet w angielskim). Zmartwię cię ale dzisiaj peeper podaje promkę na BSC200S (nawigowanie po śladzie, kresce) za jakieś 260 zł zależnie od opcji. Mnie na Ali teraz wyświetla wyższe ceny ale przeważnie trzeba wejść przez link z peepera a i czasem cena się uaktualnia po dodaniu do koszyka lub gdy dasz zakup. Ewentualnie już podrożał. Za około 300 też myślę dobra opcja ale mniej pociągająca. Chińczycy czasem mieszają, że głowa boli i trzeba patrzeć uważnie. Włączył mi się żyd ale odpuściłem bo ostatnio trochę wydałem a parę rzeczy mam jeszcze do kupienia. BSC100 mi styknie a spokojnie poczekam i kiedyś może kupię już BSC300 czy coś w tym stylu z nawigacją. Taka tylko po kresce niby na pewno gorsza w zagęszczeniu dróg ale mniej pieprzenia z mapami. Się kiedyś zobaczy. Bez czujnika prędkości prawdopodobnie spokojnie oblecisz bo BSC100 ma dobry GPS a czujnik kadencji jak kto chce. Wspomniany wcześniej czujnik Magene S3+ w tej chwili w obłędnych ofertach jest po 34 zł (przy opcji komplet 2 sz 77zł z groszami), i też częste promocje bo jest nowszy na BT5. Nie wiem jak inne lepsze marki ale ten który mam ustawiony w tryb kadencji super precyzyjny nie jest ale daje dobry obraz sytuacji i tak jakby się "dotarł" bo jest lepiej niż za pierwszym razem. Zresztą jeden czujnik można skonfigurować jako czujnik prędkości albo kadencji (wyjmujesz baterię i wkładasz z powrotem). Naturalnie trzeba zamontować też tam gdzie trzeba (piasta lub korba) pod dany tryb działania. Dobrze też zabezpieczyć dodatkowo trytytką lub taśmą bo gumką się zerwie i nawet nie będziesz wiedział kiedy. Korba często mi się czochra po wysokim trawsku czy innych badylach i łatwo zgubić (nie zawsze mam otwarte okienko kadencji). Przy szybkiej jeździe np. z górki poleci w dal albo i się roztrzaska. Edytowane 14 Czerwca 2023 przez grzegorz75jan
sobiehombre Opublikowano 14 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2023 4 godziny temu, grzegorz75jan napisał: Teraz będzie na mnie 😭 Te promki często tam wpadają na niego. Ceny ogólnie pomijając uchwyt wahają się ostatnio od 97 do 115 zł. Bywają też inne ok 160 zł np. już z etui, ochroną ekranu, sznureczkiem itd. Powinien ci przyjść w jakieś 10 dni. Brałem bez uchwytu bo i tak planowałem lampkę z odcięciem która ma opcję swojego uchwytu na nią samą i licznik ale w tej cenie warto wziąć uchwyt z licznikiem w tej cenie bo jest dużo lepiej czy choćby na zapas jeżeli ktoś nie ma pełnej szuflady uchwytów. Ogarnij sobie kiedy sam rozpoczyna rejestrację śladu, zapisuje a kiedy musisz robić to sam czyli grzebanie po aplikacji IGPSport która z tłumaczeniem jest trochę na bakier. Dałem uruchom automatycznie bo gdy nie wciśniesz rejestrowania śladu to pokazuje tylko prędkość (czas i dystans stoi, nie pamiętam czy przed aktualizacją mogło być inaczej czyli lepiej ale poprawili wskaźnik baterii). Prośba. Jeżeli przyjdzie z softem poniżej v1.17 to sprawdź przed aktualizacją czy bez włączonego zapisu śladu pokazuje ci czas jazdy i dystans a na ostatnim ekranie (ODO - przebieg całkowity) Auto pauzę mam aktywną. Potem (aplikacja, strona) pokazuje podsumowanie czas, przebieg całkowity oraz faktyczny. Synchronizację robię ręcznie bo wiele jazd i tak mam typu wypad do sklepu czy coś podobnego. Gdy ewentualnie połączysz konto IGP ze Stravą to zawsze z automatu wszystkie jazdy z konta IGP lecą do Stravy. Swoje zgrane wyczyny najlepiej oglądać na kompie. Parę testów i będziesz wiedział. Od razu paruj go z poziomu aplikacji bo gdy zrobisz pierwsze parowanie bezpośrednio przez Bluetooth telefonu to aplikacja może nie chcieć go znaleźć (wtedy wystarczy licznik usunąć z BT telefonu i ponownie parować tym razem aplikacją (każe włączyć BT oraz lokalizację). Po parowaniu i konfiguracji potem łączysz licznik z telefonem w razie potrzeby. Apka też miała aktualizację więc może coś się zmieniło (dodali kolorki śladu 🙃 ale pogorszyli tłumaczenie, podobno nawet w angielskim). Zmartwię cię ale dzisiaj peeper podaje promkę na BSC200S (nawigowanie po śladzie, kresce) za jakieś 260 zł zależnie od opcji. Mnie na Ali teraz wyświetla wyższe ceny ale przeważnie trzeba wejść przez link z peepera a i czasem cena się uaktualnia po dodaniu do koszyka lub gdy dasz zakup. Ewentualnie już podrożał. Za około 300 też myślę dobra opcja ale mniej pociągająca. Chińczycy czasem mieszają, że głowa boli i trzeba patrzeć uważnie. Włączył mi się żyd ale odpuściłem bo ostatnio trochę wydałem a parę rzeczy mam jeszcze do kupienia. BSC100 mi styknie a spokojnie poczekam i kiedyś może kupię już BSC300 czy coś w tym stylu z nawigacją. Taka tylko po kresce niby na pewno gorsza w zagęszczeniu dróg ale mniej pieprzenia z mapami. Się kiedyś zobaczy. Bez czujnika prędkości prawdopodobnie spokojnie oblecisz bo BSC100 ma dobry GPS a czujnik kadencji jak kto chce. Wspomniany wcześniej czujnik Magene S3+ w tej chwili w obłędnych ofertach jest po 34 zł (przy opcji komplet 2 sz 77zł z groszami), i też częste promocje bo jest nowszy na BT5. Nie wiem jak inne lepsze marki ale ten który mam ustawiony w tryb kadencji super precyzyjny nie jest ale daje dobry obraz sytuacji i tak jakby się "dotarł" bo jest lepiej niż za pierwszym razem. Zresztą jeden czujnik można skonfigurować jako czujnik prędkości albo kadencji (wyjmujesz baterię i wkładasz z powrotem). Naturalnie trzeba zamontować też tam gdzie trzeba (piasta lub korba) pod dany tryb działania. Dobrze też zabezpieczyć dodatkowo trytytką lub taśmą bo gumką się zerwie i nawet nie będziesz wiedział kiedy. Korba często mi się czochra po wysokim trawsku czy innych badylach i łatwo zgubić (nie zawsze mam otwarte okienko kadencji). Przy szybkiej jeździe np. z górki poleci w dal albo i się roztrzaska. Spokojnie 😃 Miałem go na oku już wcześniej. A spoko ze udało mi się znaleźć użytkownika i zasięgnąć opinii. Faktycznie ta promka na BSC200 wjechała ale w momencie jak kupowałem to była tylko na BSC100. Co do uchwytu nie wiem jeszcze czy będę go montował ale przy tej promce różnica była niecałe 8-9zł więc nie zastanawiałem się. W razie problemów z działaniem będę podbijał temat, a mam nadzieje że będę zadowolony z niego jak z obecnej Sigmy
grzegorz75jan Opublikowano 15 Czerwca 2023 Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Co do sposobu mocowania to wiele zależy od geometrii roweru. Przy podstawowym uchwycie u mnie ze względu na mostek kierownicy po prostu było niewygodnie z klikaniem w przyciski jak i trochę samo patrzenie na ekran ale jak mówiłem w planach była lampka z odpowiednim uchwytem od razu z miejscem na licznik. Dodatkowo mocowanie na wysięgniku jest pewniejsze na dłuższy czas niż na gumki. Różnica cenowa wtedy była deko większa więc przysępiłem. Sam mam go niedługo. Pogoda i inne zajęcia nie pozwoliły na większe zapoznanie się z licznikiem i resztą jego zaplecza ale takie podstawowe sprawy czasem za drugim razem rozwiązane. Do tego mam dwa czujniki które wymagały sparowania, przegląd aplikacji, strony. Wcześniej nie miałem aż takich zabawek. Telefon też może mieć swój wkład w przebieg konfiguracji na + lub -. Bywa, że głupi głośnik BT czasem nagle sprawia problemy z parowaniem. Po prostu wszystko wymagało pierwszego wgryzu. Na pewno na początku odparowały się czujniki. Połączyłem ponownie i teraz działa. Ruszę kołem, korbą by obudzić czujniki. Włączam licznik, czasem chwilkę odczekam by się połączył i złapał do końca GPS-a. Najwięcej niurałem po aplikacji, częściowo przy konfiguracji i zmianach a potem z ciekawości. Użycie okrążeń może być ciekawe do podzielenia sobie trasy na odcinki. Jeszcze parę ciekawostek do odkrycia, przestawienia. Prawie go ucegliłem przy aktualizacji bo przypadkowo wyłączyłem Bluetooth ale zacząłem reset do ustawień fabrycznych, wszedł w tryb odzyskiwania i kontynuował aktualizację. Kilka podstaw miałem już z paru sensownym komentarzy na pepperku. Gdyby był jakiś problem a nie odzywał bym się (czasem jestem wylogowany lub zajęty inną czasoprzestrzenią) to wołaj przez PW, dostanę powiadomienie na email i jak dam radę to podpowiem (temat dodałem też do obserwowanych). Edit: Przy konfiguracji licznika wszystko co się da rób z poziomu aplikacji. Ze strony igpsport com masz skróconą instrukcję po polsku dla klawiszologii (niby dwa guziki ale czasem jest różnica w funkcjach gdy stoisz lub jedziesz) i angielską bo jest bardziej rozbudowana bo w pudełku jest skrócona. Edytowane 15 Czerwca 2023 przez grzegorz75jan
grzegorz75jan Opublikowano 2 Lipca 2023 Opublikowano 2 Lipca 2023 W dniu 14.06.2023 o 15:37, sobiehombre napisał: Będę dawał znać po testach 😁 Jeżeli testów nie ma to chociaż pierwsze subiektywne ... wrażenia bo spać nie mogę. Ewentualnie z litości nie chcesz mnie zdołować 😉
MarcinH Opublikowano 14 Listopada 2023 Opublikowano 14 Listopada 2023 @grzegorz75jan Widze, ze jestes dobrze zaznajomiony z tym licznikiem (BSC100s). Wlasnie go nabylem i nie moge doczytac i zrozumiec czym roznia sie opcje z sekcji 'automatyczne' tzn: - Uruchom automatycznie - Inteligentna rejestracja Akurat te opcje nie maja nic w help a w wersji angielskiej aplikacji/manuala tez nic wiecej wyjasnienia nie ma.
grzegorz75jan Opublikowano 14 Listopada 2023 Opublikowano 14 Listopada 2023 (edytowane) Coś niecoś wiem. Fakt faktem, że zakładka urządzenie, sekcja ustawienia urządzenia nie dość, że ma trochę pokręcone czy w części zdublowane menu a tłumaczenie to kiepskie i niespójne. Po angielsku odrobinę lepiej. Po aktualizacji do v1.17 zrobiło się pod tym kątem gorzej. - Uruchom automatycznie właśnie brzmi niejednoznacznie bo można by to też rozumieć, że sam się włączy ale realnie musisz licznik włączyć ręcznie i gdy jest włączony to gdy licznik wykryje ruch to zaczyna rejestrować trasę. Nie działa to dobrze w powolnym ruchu pieszym, może przy bieganiu. U siebie wyłączyłem i nagrywanie odpalam ręcznie bo nie chce mi się potem wywalać jazd w stylu po bułki a jak przegapię to plewię z strony IGP i ze Stravy. Na takie okoliczności wyłączyłem automatyczną synchronizację aktywności. Autopauza robi dla mnie co trzeba. W podsumowaniu mam że w terenie byłem np. trzy godziny a godzinę i dwadzieścia minut byłem w ruchu. Gdy uruchom automatycznie jest wyłączone to podczas jazdy co jakiś czas na ekranie wyskoczy ci coś w stylu 9o inaczej go. Niektórzy się bali, że to błąd ale to dobre gdy zapomnę ręcznie włączyć zapis trasy bo mi o tym przypomina. Gdy trasa nie jest rejestrowana to wtedy licznik nie liczy chwilowego dystansu i czasu no i niestety ODO - całkowitego dystansu raczej też nie. Tu nie jestem pewien bo mam rozbieżność pomiędzy tym co pokazuje licznik a co widzę w aplikacji czy na stronie bo przecież ponad kilkadziesiąt kilometrów pousuwałem z aktywności w tym jedna taka, że chwilę po zakupie jechałem samochodem po autostradzie i miałem ze sobą licznik sprawdzając jego wskazania z wskazaniami gps-u z telefonu i tą aktywność strona IGP (skrypt) odrzuciła i ją skasowałem bo kto uwierzy, że rowerem pojedziesz z prędkościami autostradowymi. Gdzieś tam można wybierać rodzaj aktywności typu, piesza, rower itp. - Inteligentna rejestracja i tu właśnie spieprzyli nawet pomoc czy to po polsku czy to angielsku przez błędne tłumaczenie z chińskiego czy innego azjatyckiego albo w aktualizacjach pozmieniali a pomocy nie uaktualnili. Bardziej strzelam niż pamiętam ale trochę się zgadza z tym to co piszą po pytajnikiem, że miało to automatycznie przerzucać ekrany a jest ich cztery, czy wracać do pierwszego ale nawet nie wiem czy to teraz działa bo przed aktualizacją było ale mnie denerwowało. Piszą też że można tam ustawić czasz zmiany ale takiego ustawienia nie widziałem i nie widzę. Edytowane 14 Listopada 2023 przez grzegorz75jan 1
MarcinH Opublikowano 14 Listopada 2023 Opublikowano 14 Listopada 2023 7 godzin temu, grzegorz75jan napisał: ....... Dzieki za odzwe. Moze uda mi sie dobrze zrozumiec jak w praktyce dzialaja te niektore specyficzne aspekty Co do 'Uruchom automatycznie' myslalem ze to bedzie spoko opcja, ale jak sie domyslam, to zacznie rejestrowac nawet wtedy gdy np bede szedl z wlaczonym licznikiem juz czyli za wczesnie. Wiec ta opcja faktycznie odpada. Auto pauza dziala jak trzeba i ta opcja jest super, w sumie tu jest analogicznie jak auto pauza na Stravie w aplikacji czy np w obecnie uzywanym przeze mnie Garmin Edge 530 (bo BSC100c dla syna konfiguruje, ale chcac nie chca mam tez porownanie z Edge 530). Natomiast z tym "Go" to dobrze wiedziec, musze na to zwrocic uwage przy testach. Ta opcja by byla faktycznie przydatna (tu mam analogie do Garmina, gdzie jest mozna taka opcje wlaczyc albo jako auto start rejestrowania albo tzw 'monit' czyli jak rusze i nie wlacze nagrywania to garmin wyswietla info o przypomnieniu). To o nie zwiekszaniu ODO gdy nie jest rejestrowana trasa az wlasnie dla pewnosci zweryfikowalem (chodzac po balkonie) i faktycznie, jak nie jest rejestrowana trasa to ODO sie nie zwieksza... to mnie akurat zdziwilo i szkoda ale no trudno, choc tutaj liczylem na to, ze licznik bedzie zapisywal jako trasy to co sie bedzei chcialo faktycznie nagrywac a niezaleznie od tego zawsze bedzie tak jak klasyczny licznik wszystko co sie wykreci dodawal do ODO, a tu jednak male zaskoczenie, ze nie tak to dziala. A co masz na mysli piszac, ze skrypt IGS odrzuca ta czy inna aktywnosc? Czy to np taka sytuacja ze wlacze sobie rejestrowanie, pochodze chwile cos tam sie zapisze dystansu i czasu minimalnie i robie SAVE takiej aktywnosci ale ona nigdzie sie nie wysyla? Natomiast "Inteligentna rejestracja" to chyba nie te ekrany, do tego jest nizej (w tej samej sekcji) osobna opcja co sie nazywa "Automatyczne przewracanie stron" gdzie jest info o tym ze wraca do ekranu glownego. WIec ta "inteligentna rejestracja" to dalej zagadka.... Moze sprobuje zrobic jakies testowe jazdy z wlaczona ta opcja i wylaczona. Mam jeszcze pytanie o auto sleep. Niby sie ma robic sleep jak jest 5min braku aktywnosci. Ale lezal mi licznik w domu na stole wiecej niz 5 min i caly czas swiecil i nic sie nie wygaszalo (bylo bez rejestrowania, ale szukalo gps, nie wiem czy to mialo znaczenie). A innym razem wczoraj mialem wrazenie ze chwila moment jak licznik polozylem to ekran wygaszony i jest napis "SLEEP". Troche nie rozumiem czy ten sleep dziala jakos logicznie czy moze tez tu jakies specjalnie warunki sa.. I tu przy sleep pytanie. Czy taki scenariusz jest dzialajacy jak opisuje ponizej: 1. ruszam i klikam rejestrowanie 2. jade gdzies i parkuje, klikam pauze recznie 3. jestem kilka godzin w budynku licznik sobie lezy lub go nosze (nic sie nie rejestruje bo caly czas jest reczna pauza) i licznik jest w trybie auto sleep 4. wracam do roweru odklikuje reczna pauze i jade i kontynuuje sie dalej dystans czas jazdy itd 5. po zakonczeniu jazdy i nagrywania mam w aplikacji jeden plik z caloscia przejechanego dystansu (tzn w kroku 3 w trakcie sleep nie zrobi sie po nawet dlugim czasie jakis zapis, gdy oczywiscie mam wylaczona w aplikacji opcje wylaczeniu urzadzenia po 15min nieaktywnosci)
grzegorz75jan Opublikowano 16 Listopada 2023 Opublikowano 16 Listopada 2023 Może trochę o tym jak to u mnie z licznikiem. Plany były. Kupiłem licznik i nie było za dużo czasu na zajęcie się nim. Za parę dni wpadła aktualizacja licznika więc nawet jeżeli coś wcześniej działało w jakiś sposób to po aktualizacji mogło inaczej i jeżeli wcześniej coś zauważyłem to tylko raz a po aktualizacji mogło być inaczej. W skrócie brakło czasu i materiału na porównanie czy w ogóle skojarzenie co z czego wynika. Potem były też aktualizacje aplikacji i być może coś na stronie www czego się nawet nie zauważyło. Na ogół jestem rowerzystą z doskoku, jeżdżę wokół komina a i tak ten sezon dla mnie był kiepski. Licznik kupiłem ze względu na kilka jego użytecznych cech pod kątem niektórych moich zainteresowań. Ogólnie licznik skonfigurowałem w podstawowym zakresie tak by było dla mnie bezkonfliktowo. Po twoich pytaniach i obserwacjach dochodzę do wniosku, że pewne rzeczy w liczniku pasiło by mi przejrzeć ponownie z których część w szerszym zakresie a niektóre w ogóle poznać. Trochę rzeczy sam zauważyłem ale nie miałem czasu, weny do wnikania jeżeli mocno nie przeszkadzało. Zapewne nie wykorzystuję niektórych opcji które mogły by być dla mnie użyteczne. Co do uruchom automatycznie to tak jak wspomniałem nie chciałem by rejestrował np. od razu od domu choć często sam odpalam zapis pod domem 🫣 i zapominam wyłączyć wcześniej gdy wracam. Jest pauza ręczna ale i tak zapomnę przełączyć. Chcę uniknąć rejestracji aktywności które nie mam potrzeby archiwizować by potem nie plewić w zbędnych mikro zapisach. Wolę włączyć zapis później niż za wcześnie. Mi ta funkcja mocno przeszkadzała podczas rejestracji aktywności np. pieszej w lesie bez roweru gdzie warunki dla sygnału są gorsze bo nie wiem czy ze względu na gorszy sygnał czy zbyt małe przyśpieszenie, odległość pokonaną w czasie, licznik miał mniejszy bodziec by rozpoznać, że po zatrzymaniu znów się poruszam (byłem z nowym psem który często się zatrzymywał a czasu na samodzielne łazikowanie nie było. Niby nic ale zależało mi w przyszłości na precyzyjnym śladzie by wykorzystać go np. do edycji map OSM czy dla frajdy użyć na podkładzie ortofotomapy. Musi lub musiał wpływać na auto pauzę bo po wyłączeniu uruchom automatycznie było lepiej ale już więcej tej opcji nie sprawdzałem bo auto pauza robiła co trzeba a z planów zostały tylko małe wyjazdy rowerem w dobrych warunkach. To co piszesz, że będzie rejestrował za wcześnie to trzeba sprawdzić samemu bo to może zależeć od siły sygnały gps jak i innych czynników. Jeżeli przy powolnych, małych przemieszczeniach nie rozpocznie czy nie będzie kontynuował zapisu to dla ciebie będzie dobre jeżeli faktycznie przy małych zmianach parametrów ruchu nie ruszy i na rowerze ta funkcja będzie ok pomijając np. jakieś powolne jazdy. Zależy też co i w jakim zakresie kogoś interesuje w zapisie i jaki ma być. Trochę zmiennych jest od samego licznika, może czujników zewnętrznych jeżeli będą sparowane jak i sposobu użytkowania oraz potrzeb użytkownika. Czasami w pośpiechu i innych sprawach w tyle głowy to "9o/GO" zauważam z opóźnieniem. To już sprawa, wina użytkownika jak ustawił i co miał zrobić. Z tym nienaliczaniem przebiegu ODO gdy nie ma włączonego zapisu jest często spotykane w licznikach z gps i też mi tego brakuje bo pozwoliło by dość precyzyjnie rejestrować przebieg roweru np. do celów serwisowych i informacyjnych choćby pod kątem napędu, opon i reszty osprzętu choć to nie apteka a takich jazd, kilometrów z czasem się nazbiera. "Rankingi, osiągi" historię jazd mam prywatne dla siebie i chcę sam wysyłać co chcę bez zbędnego balastu na dowolną stronę poczynając od IGP poprzez mapycz, Stravę i inne. W dniu 14.11.2023 o 22:58, MarcinH napisał: A co masz na mysli piszac, ze skrypt IGS odrzuca ta czy inna aktywnosc? Czy to np taka sytuacja ze wlacze sobie rejestrowanie, pochodze chwile cos tam sie zapisze dystansu i czasu minimalnie i robie SAVE takiej aktywnosci ale ona nigdzie sie nie wysyla? Takie małe spokojnie zapisze. Skrypt raczej służy do plewienia różnych kombinatorów którzy chcą nieuczciwie błyszczeć nierealnymi osiągami rowerowymi. Przykładowo by jazda samochodem, motorem itp. nie była wliczana do aktywności rowerowej. Ta moja jazda testowa samochodem po autostradzie weszła na stronę IGP ale wyświetlił się monit, że nie będzie ujęta w statystykach i rankingach mojego profilu w IGP. I tak po autostradowym teście licznika nie była mi potrzebna więc sam usunąłem. Na Stravie, mapachcz itp. możesz takie nierowerowe aktywności wrzucić do odpowiedniej kategorii i wtedy jest w porządku nawet dla siebie bo wlicza się tam gdzie trzeba. Strona, aplikacja IGP ma jak dla mnie parę fajnych opcji ale kilku też brakuje. Apka na pewno jest potrzebna do synchronizacji z licznikiem oraz wysłania na serwer IGP i bez dostępu do sieci się nie zsynchronizują a stronę należy traktować szczególnie w przypadku BSC100S jako centrum dystrybucyjno magazynowe naszyć śladów gps do wysyłania automatycznie (obecnie do Stravy, Komoot, Training coś tam) lub ręcznie zgrany plik np. do mapycz bo przez USB nie zgrasz nawet na dysk. W dniu 14.11.2023 o 22:58, MarcinH napisał: Natomiast "Inteligentna rejestracja" to chyba nie te ekrany, do tego jest nizej (w tej samej sekcji) osobna opcja co sie nazywa "Automatyczne przewracanie stron" Pomyliłem, przegapiłem to ale tak jak ty nie wiem czy i kiedy ewentualnie działa. Poszukałem na szybko w sieci ale nic na szybko nie znalazłem. Tak czy siak na szczęście gdy rejestrujesz ślad i zapomnisz go zapisać i sam wyłączysz licznik lub wyłączy się automatycznie to dotychczasowy ślad sam się zapisze. W dniu 14.11.2023 o 22:58, MarcinH napisał: Mam jeszcze pytanie o auto sleep. Mam to samo. Powiedzmy nawet z wtorku/środę gdy chciałem ci odpisać (ale wywaliłem tekst bo mi nie pasił i padłem) to wyłączał się jak wściekły. Dzisiaj ledwo łaskawie się uśpił. Zdarza się przy szukaniu sygnału GPS jak i gdy go ma w pełnej skali. Gdy jest sparowany, połączony z telefonem, czujnikami (czujniki się usypiają w bezruchu po minucie). Od zakupu ze dwa razy sprawdzałem pobieżnie czas do uśpienia i po ostatniej aktualizacji raczej lubi się uśpić trochę później niż piszą w pomocy. To że się w większości usypia mi w zupełności wystarcza więc nie wnikałem dalej w rzeczywisty czas. To opcje żyją czasem własnym życiem. Chwilę temu starałem się je obserwować ale odpuściłem bo i tak w większości sam go wyłączam. W dniu 14.11.2023 o 22:58, MarcinH napisał: I tu przy sleep pytanie. Czy taki scenariusz jest dzialajacy jak opisuje ponizej: Nie jestem w stanie odpowiedzieć w pełni na to pytanie. Po pierwsze dlatego, że nie chcę namotać. Zawsze mam aktywne automatyczne wyłączanie. Jak sam wspomniałeś te auto usypianie i wyłączanie działa ... losowo, nieprzewidywalnie. Nawet jak coś tam mnie naleciało na sprawdzanie to i tak nie skończyłem bo zawsze coś wypadło i brakło cierpliwości. Mogę powiedzieć, że nie straciłem żadnego rozpoczętego zapisu. Wiele, rzeczy robię odruchowo więc nawet się nie zastanawia nad niektórymi. Moje jazdy nie były jakieś skomplikowane oprócz pośpiechu ani jakoś priorytetowe do rejestracji, kontynuowania. Bardziej byłem zainteresowany samą jazdą i ewentualnym zachowaniu istotnej części śladu z całej jazdy więc nie kombinowałem. Jeżeli ślad zakończyłem a później wyszła potrzeba dalszego zapisu to robię kolejny ślad. Do tego o co tu pytasz i chciałbyś wiedzieć to można by dołożyć dodatkowe funkcje a nawet ich kombinacje automatyczne lub ręczne np. liczenie okrążeń (segmentów), może też wspomniane wcześniej inteligentne rejestrowanie. Pewnych rzeczy nie zrealizowałem bo albo zapomniałem albo coś się zmieniło lub to i to. Np. po dojechaniu na miejsce zapisałem ślad lub zostawiłem na pauzie ale dalsze plany testów poszły w kąt bo na powrocie wylądowałem z rowerem w samochodzie. Na początku ręcznie wbiłem sobie "okrążenia" po kilkuset metrach dla testu by zobaczyć taki ślad, strukturę pliku i do czego może mi się to przydać ale straciłem chęci, plany poszły do poczekalni, czasem brakło warunków by sprawdzić faktyczne kontynuowanie rozpoczętego śladu po dłuższej pauzie, uśpieniu. Trochę planów zostało tylko na etapie planów. Jeszcze jeden przypadek. Ustawień, szczegółów nie pamiętam. W każdym razie częściowo pasuje do pytań o auto start lub kontynuacji śladu po przerwie, skryptu weryfikacyjnego IGPSport itp. Nie wiem czy po uśpieniu licznika bo trochę już był na pace w bezruchu ale raczej tak bo z punktu startu samochodu jest prosto niczym prosta linia na skróty z punktu do punktu w większości bez typowych cech jazdy po drodze. Wygląda jak zapis po długiej utracie sygnału gps lub przerwy z zapisie. Jeden ślad zawiera wyjazd z domu, potem jazdę w samochodzie (dojazd, przerwa, powrót) i powrót rowerem do domu. Część śladu z czasu gdy rower był w samochodzie jest w większości w postaci trójkąta z prostymi bokami. Dosłownie w dwóch, trzech miejscach poza kątami trójkąta jest jakieś zakrzywienie. Być może przez to że licznik rejestrował lokalizację w sposób ciągły lub przerywany ale nie miał danych z sparowanych czujników prędkości i kadencji bo nie były w ruchu obrotowym więc albo wybudzał się czasem przy większych przeciążeniach typu ruszenie, zatrzymanie, jakieś większe przeciążenie boczne na zakręcie czy wypadkowa tych czynników spowodowała, że licznik zarejestrował skrajne punkty. Ślad zawiera w sobie dwa okrążenia/segmenty więc coś częściowo robiłem ręcznie lub licznik kontynuował po przerwie rozpoczęty ślad. Nie pamiętam czy strona IGP wyświetliła jakiś komunikat przy wgrywaniu śladu. Na stronie IGP i Stravie gdy się przegląda trasę (wysokość, kadencja itd.) to ten trójkąt (kilka kilometrów) jest pomijany. Co do czasu z tego odcinka się nie wypowiem bo nie wiem. Nie analizowałem tego głębiej. Ten wpis może być bez ładu i składu bo taki mój urok i trochę mam ostatnio w plecy z czasem i spaniem. Wysyłam w takiej postaci bo już brak efektywności a nie chcę znowu tekstui wyrzucić i pisać ponownie. Jeżeli wypadnie, że będę miał coś do dopisania lub wyedytowania to dopiszę na dole lub w innym kolorze. Jak coś to pytaj. Może coś jeszcze będę mógł podpowiedzieć a z drugiej strony dowiem się co sam jeszcze powinienem wiedzieć bo część własnych pytań dawno wyleciała mi z głowy lub dowiem się czegoś nowego.
MarcinH Opublikowano 16 Listopada 2023 Opublikowano 16 Listopada 2023 Ha, spoko spoko, wpis na poziomie. Duzo praktycznego info popartego testami itd, takie najlepsze. Forma mniej istotna bo liczy sie tresc Wsystko przeczytane i przyswojone i kilka punktow odemnie jeszcze: "Inteligentna rejestracja" Meczylo mnie to wiec napisalem do supportu, o dziwo bardzo szybko odpisali i juz jest w pelni jasne (wklejam ponizej). Czyli wychodzi na to ze spoko, ale nie pod katem czegokolwiek dotyczacego rejestrowania trasy jako takiej. Smart record. When your device is set as smart record, it will help improve your performance in two aspects: · Extend the cruise time of your device. · Shorten the size of the route file which will be uploaded to APP in a short time. "Uruchom Automatycznie" No tak, dobrze rozumiem takie podejscie, konfiguruje sie jakos pod swoje potrzeby i potem sie uzywa i stara korzystac pod siebie (czyt. nie uzywac dziwnych przeszkadzajacych opcji itd). Podobnie mialem z Garminem kiedys, tez duzo do zrozumienia jak to ktos zaplanowal w korzystaniu i wybraniu tego co dla mnie istotne i jakos uzywanie pod siebie i nie skupianiu sie na kazdej mozliwej opcji itd. W temacie "Uruchom Automatycznie" tu mi brakuje opcji z garmina, gdzie moge sobie ustawic przy jakiej minimalnej predkosci zaczyna nagrywac (czy u mnie wyswietla monit ze jade a nie nagrywam). I przez to ze to jest takie 0-1 w BSC100s ciagle nie wiem kiedy licznik uznaje ze juz sie nagrywa przy opcji wlaczonej, wystarczy isc, moze isc ale prze chwile, a moze isc szybciej itd, tutaj wole tej opcji nie uzywac, zeby faktycznie samemu zdecydowac kiedy klikam ze jade i nagrywam. WYdaje sie to bezpieczniejsze zwlaszcza biorac pod uwage to co piszesz, ze moze byc duzo roznych parametrow na podstawie czego licznik uzna ze juz sie ruszam to warto nagrywac. Natomiast w temacie balaganu na stravie czy innym finalnym miejscu na trasy piesze/rowerowe, taki moze maly hint: ja mam tak, ze z garmina na strave leci wszystko co nagram ale na stravie domyslnie jest wszystko widoczne tylko dla mnie. Dopoki kazdej aktywnosci nie zmienie na publiczna, widze tylko ja. Bo w niektorych zmieniam tytul, jakies zdjecia daje itd, zmiana roweru i wtedy daje na public. A sa tez takie aktywnosci w typie wypraw po bulki do sklepu czy inny paczkomat, lub cos co chce miec z jakichs powodow zarejestrowane, to takie rzeczy sobie po wieki zostaja w domyslnym czyli ukrytym stanie na stravie. A i dzieki temu powiedzmy ze ODO sie na tej stravie tez robi kompletne, bardizej kompletne niz w liczniku w takim przypadku "Auto sleep" Faktycznie ten auto sleep z grubsza dziala, wczoraj w ramach testu pare minut po zatrzymaniu (i recznej pauzie) licznik w kieszeni w budynku i pieknie jest w Sleep. Potem wybudzenie odpauzowanie i jazda dalej. Ale momentami mysle ze glupieje gdy cos tam sie dzieje (moze faktycznie jak szuka gps to jest jakby w aktywnym stanie bo cos tam sie dzieje, lub inne tego typu aktywnosci w tle). Ale na pewno wazne, ze w trakcie rejestrowania gdy licznik musi byc wlaczony (jak mam np przerwe na wizte gdzies tam w trakcie jazdy) to ten sleep dziala i oszczedza baterie. A pozostale sytuacje to tak, licznik sie i tak wylaczy wiec tutaj mniejsza roznica czy i jak ten sleep by dzialal Scenariusz jazdy ze Sleep w trakcie Tu mi sie udalo przetstowac, w trakcie jazdy i rejestrowania pauza, wizyta w sklepach, licznik jest w sleep, na pewno trwalo to wiecej niz 20min, potem wybudzenie, odpauzowanie, jazda dalej i kontynuacja rejestrowania tego samego sladu. Robilem test na jednej kierownicy obok siebie BSC100s i Edge 530 Po powrocie do domu praktycznie identyczne rezultaty (srednia predkosc, czas jazdy, czas calkowity, max predkosc). Byla moze minimalna roznica w temacie sredniej predkosci, bo w garmin mam ustawione zalaczanie autopauzy gdy predkosc spada ponizej 5km/h (czy jakos tak). Ale finalnie nie stalo sie to co nie bylem pewien, czyli przy dlugim czasie na sleep licznik sie wylaczy calkiem i zapisze przejechana czesc trasy. Tutaj pewnei by sie tak stalo gdybym mial wlaczone opcje auto wylaczenia (chyba po 15min braku aktywnosci, pytanie czy tryb sleep i pauza w rejestrowaniu to jest warunek do wylaczenia urzadzenia? Moze tak a moze nie, he, kolejna niejasna rzecz jak to sobie wymysliil, ale tego przypadku juz mysle sprawdzal nie bede Auto pauza Tu mnie tylko jedna rzecz w ramach testow zastanowila, ze nie dziala za dobrze, tzn jak mam aktywna auto pauze, to po zatrzymaniu sie najpirew robi sie auto pauza (czyli ten symbol II), ale jak chce isc z licznikiem gdzies i potem kontynuowac jazde to wiadomo, musze klikac recznie pauze, zeby mi nie chcialo nic rejestrowac w budynku i ogolnie gps moze wtedy wariowac. WIec w takiej sytuacji klikam lewy przycisk czyli reczna pauza. I gdy wciskam to w trakcie juz auto-pauzy, to sie na ekranie nic nie dzieje. Gdy dla stojacego roweru robie potem w druga strone, czyli wylaczam reczna pauze to na sekunde pojawia sie zamiast II symbol I> ale od razu znika i znowu wskakuje II (ale tu juz auto pauza, ktora oczywiscie znika jak rusze i jest spoko). Moze to troche zamotane, ale fajnie by bylo widziec roznice, ze jest tylko auto pauza bo stoje, albo az pauza reczna bo mam to wcisniete, tzn zeby nie musiec potem zawsze po ruszeniu zerkac na licznik czy jade czy nie jade, tylko moc przed ruszeniem miec pewnosc ze licznik jest gotowy i ruszam.
grzegorz75jan Opublikowano 22 Lutego 2024 Opublikowano 22 Lutego 2024 (edytowane) Znalazłem zdaje się coś nowego. Może weszło przy poprzedniej aktualizacji aplikacji a może licznika która była już chwilę temu. Od ... zawsze okrążenia można było ustawić na ręczne czyli podwójny klik lewym przyciskiem lub automatyczne i tu był wybór odległości, lokalizacji, czasu. Gdy jesteśmy w zakładce (aplikacja) urządzenie / ustawienia urządzenia, klikamy po prawej więcej> i na dole jest inne ustawienia i tam pojawia się Skonfiguruj kluczowe funkcje i mamy wybór Przerwa w rejestracji lub Okrążenie. Gdy zaznaczone jest okrążenie (ustawione wcześniej w automatycznej konfiguracji Automatyczne liczenie okrążeń na OFF) to standardowo mamy wbijane dwuklikiem ręczne okrążenia (segmenty, fragmenty). Gdy ustawię Przerwa w rejestracji to na liczniku (lewy górny róg) tam gdzie wyświetlała się liczba okrążeń choćby tylko 00 to cyfry zmieniają się na dwie małe kreski - - ale wtedy nie zauważyłem żadnej reakcji na dwuklik. Jak dla mnie w tej opcji po prostu znika możliwość przynajmniej ręcznego wbijania okrążeń bo nie zdążyłem sprawdzić przy automatycznym liczeniu czy innych kombinacjach. Przy okazji doszukałem się w apce opcji jak zmienić daną aktywność na wliczaną rowerową i na taką która ma nie być wliczona do podsumowania. W apce wybieramy zapisaną aktywność i od dołu podnosimy w górę podsumowanie i widzimy nasz rower. Wybieramy zastąp. Jeszcze muszę sprawdzić na ile to działa czyli co zmieni w podsumowaniach. "Nie używam butów rowerowych" to inaczej nie używa(łem)m roweru. Po angielsku jest bardziej poprawnie. Jak wspomniałem poprzednio ewidentnie nierealne parametry jazdy rowerem jak np. po zarejestrowaniu śladu podczas jazdy samochodem po autostradzie, skrypt automatycznie nie wliczy takiego śladu w aktywność rowerową. Gdy pobierzemy nasz ślad w formacie *.fit (nieczytelny w edytorze tekstowym) i przekonwertujemy go np. na stronie gpsvisualizer com do *.gpx to taki gpx zawiera więcej zarejestrowanych punktów i jest rozmiarowo większy niż gdy pobierzemy gpx-a z naszych aktywności z IGPSport. W przypadku czeskiej Stravy pobrany plik fit jest rozmiarowo taki sam jak na IGP. Fit jest podstawą, oryginałem z licznika który jest przekształcany do innych formatów np. gpx, tcx. Gpx ze Stravy jest mniej obcięty z punktów niż ten pobrany z IGP. IGP bardziej obcina ilość punktów z pliku fit. Tcx ma trochę inną składnię i jest rozmiarowo inny od gpx. Nie wiem do czego ten typ jest potrzebny. Zresztą każdy format zapisu śladu choćby tylko gpx może się różnić na różne sposoby od formatowania, ilości różnych zapisanych danych i ich parametrów po finalny rozmiar. Po konwersji śladu na dowolnej mapie nie widać większej różnicy w geometrii śladu gpx-a a podsumowanie parametrów aktywności (czas, odległość itp.) zdają się takie same. Różne strony, aplikacje zapiszą, pokażą trochę mniej lub więcej różnych rzeczy w zależności od tego co jest możliwe do wyciągnięcia z podanego pliku i co same mogą z tego wycisnąć. Niektóre strony automatycznie stosują swoje dane wysokościowe czy strefę czasową lub dają wybór który system zastosować. Dziś w domu gdzie cały czas szuka sygnałów z satelitów, podczas tej zabawy gdy licznik był sparowany z telefonem to usypia i wyłącza się wzorowo. Czasów tych akcji dziś nie upilnowałem. Po rozłączeniu z telefonem to łaskawie się usypiał ale wyłączyć nie zamierzał. Teraz na pewno nie był w trybie rejestrowania ale by mieć go trochę na oku to się przemieszczałem trochę po domu i na schody przed domem co mogło mieć swoje znaczenine. Trzeba by to sprawdzić z jakąś systematyką czyli np. podczas sparowania z telefonem jak i bez telefonu. W zasięgu dobrego sygnału gps jak i kiepskim (gdy znacznik miga cały czas oraz gdy złapie sygnał i wejdzie się do domu. W tym przypadku w domu mi już wtedy nie miga ale co jakiś czas pokazuje prędkość. Do tego dochodzi podczas rejestracji śladu i bez oraz tryb pauzy automatyczny i ręczny. Sporo tego. Po tych różnych aktualizacjach to trzeba by jeszcze sprawdzić czy zebrany ślad się zachowa i kiedy może być kontynuowany. Współczuję, rzetelnym testerom a o takim którzy dla pewności powtarzają testy to już całkiem. Edytowane 23 Lutego 2024 przez grzegorz75jan
Rekomendowane odpowiedzi