Skocz do zawartości

Problem z przerzutką Shimano Altus RD-M310

Cuks0n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem Świeżakiem w dziedzinie rowerów i mam pewien problem z tylną przerzutką Shimano Altus RD-M310, a mianowicie od momentu kupna (jakoś na początku maja) był problem z biegami jak nie problem ze wskakiwaniem to problem ze zrucaniem biegów. Oddałem rower do serwisu, w którym wyregulowali mi tył, ale finalnie zauważyłem, że po "serwisie" ze zrucaniem jest okej, ale już z wrzucaniem nie. Biegi od 1 do 3 wskakują szybko i dobrze, ale jak z 3 chce wrzucić 4 to bieg żyje własnym życiem. Raz wskoczy, a raz nie a jeszcze innym razem dopiero z opóźnieniem potem w zakresie 4 do 8 jest dobrze. Zajechałem do serwisu kolejny raz i powiedziałem, że coś mi nie pasuje. Po krótkiej rozmowie dowiedziałem się, że tak musi być, bo tu trzeba kasetę wymienić, iż jest zużyta tylko rzecz w tym, że na kasecie nie widać jeszcze efektów "rekina" a Pan, od którego rower odkupiłem, mówił, iż kaseta była wymieniana na początku tego roku. Więc moje pytanie brzmi następująco. Co może mieć winę i czy to faktycznie może mieć winę kaseta?

Opublikowano

altus to bardzo niska grupa shimano i niestety nie jest szczytem precyzji, tym bardziej 8

po prostu czasem trzeba pomóc manetce, nie puszczaj od razu "cyngla" po kliku, tylko przytrzymaj aż bieg wskoczy

Opublikowano

Z powyższym można się zgodzić. Autor tematu powinien jeszcze wrzucić jakieś fotki kasety a przy okazji wpisz sobie w YT przerzutka tylna lub ustawienie przerzutki. Jesteś na forum szajbajk u gościa który ma swój kanał na którym jest dużo materiałów o regulacji przerzutek (dużo materiałów o rowerach, serwisowaniu)  i w kilku materiałach są omawiane przypadki podobne do twojego. Jest też wiele innych dobrych kanałów. W twoim przypadku problem może leżeć w niższym modelu przerzutki, rower kupiłeś od kogoś więc coś tam może być poprzestawiane ale czasem da się coś poprawić. Często wystarczy pokręcić śrubą baryłkową, może linka źle zamontowana, hak lub wózek przerzutki wygięty. Nie wiem na ile serwis wnikał bo czasu mają mało w sezonie a i nie wiadomo jak w ogóle podchodzą do rzeczy więc może spróbuj w innym serwisie a sam powoli przeglądaj materiały rowerowe na YT czy forach a gdy zrobisz sam to często będzie lepiej zrobione niż w serwisie a w kieszeni zostanie na lody. Tu masz przy okazji instrukcję