toffiefik Opublikowano 8 Czerwca 2023 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Uff, nie skasowali mojego konta 😂 Siemanko! Na forum wisiałem jakiś czas jako nick-widmo ale postanowiłem się wybudzić, patrząc po tym co się podziało w moim asortymencie. Wciąż mam swojego "szerszenia", którego nabyłem 7 lat temu, chociaż... nie oszukujmy się, z niego w sumie została jedynie rama 😁 Dlatego też postanowiłem założyć o nim nowy temat. Wątek o poprzednim buildzie, znajdziecie tutaj. Przejdźmy do pełnej specyfikacji, od początku: Rama: B'Twin Rockrider 540, r. 2016, wariant ciemny Widelec: BXT carbonowy sztywny, 29 cali, osie na QR, rura tapered Stery: Works Components EC44-EC44, offset 2st, pod rurę tapered Suport: BXT GXP, dł, 68mm Korba: Racework GXP 170mm Napęd: Single speed, zębatka przód - Absolute Black Oval 34t NW, zębatka tył - Absolute Black 20t NW, łańcuch - Dartmoor Core 102 ogniwa, napinacz - DMR STS na kółko Hamulce: Magura MT5, czterotłoczkowe, tarcze 160mm Koła: 27.5 cali, składanka z obręczy DT Swiss E1850 30mm (wewnętrzna szerokość) i piast DT Swiss 370 straightpull (przód - 5x100mm, tył - 5x135mm QR), liczba szprych 28 Opony: Bontrager XR4 27.5X2.8 (przód), Bontrager XR4 27.5X2.6 (tył) obie na systemie tubeless Kierownica: Tomtou 740mm flat bar, śr. 31.8, carbon Mostek: Crank Brothers Cobalt (chyba dwójka), dł. 65mm (deklarowana, rzeczywista 70mm), śr. 31.8, kąt 0 st. Sztyca: BXT 27.2x350mm carbonowa Siodło: Selle San Marco Aspide Dynamic Pedały: SPD B'Twin Pomysł na gruntowną przebudowę szerszenia pojawił się, gdy w wyniku pewnych perturbacji życiowych musiałem wrócić do rodzinnego miasta i zwolniło mi się trochę funduszy. Wiedziałem, że będę chciał przebudować rower - trochę go odchudzić ale nie wiedziałem w jakiej skali. Na pewno chciałem zmienić napęd z zaoranego Microshifta na cokolwiek, co by działało i było prostsze w serwisowaniu, na celowniku był także kokpit do zmiany oraz widelec z amortyzowanego na sztywny, bo... bo tak. 😁 A tak na poważnie, w tamtym czasie nie używałem tego roweru w żaden sposób, który by wymagał jakiejkolwiek amortyzacji. Nie oszukujmy się - leśne dukty oraz nierówności, które tam można napotkać, da się pokonać pracując samymi rękami. No i właśnie przechodzimy do punktu, gdzie w specyfikacji rzuca się na oczy tyle chińszczyzny carbonowej z Ali. Nie jest to żaden objaw mojej Januszerki (nie w 100% bynajmniej 😂) ale raczej czysta ciekawość i sprawdzenie jak takie komponenty się sprawują i jak jest z ich żywotnością. Postanowiłem kupić komponenty z trzech sklepów - BXT (tu kupowałem przy pierwszej partii modernizacji w 2021), OG-Evkin (pierwszy mostek stamtąd wziąłem również w 2021) i Tomtou (stąd mam kierownicę z tego roku). I powiedzmy sobie otwarcie, niektóre "marki" estetyką oraz wyszukaniem nazwy nie grzeszą ale wytrzymałością szczególnie nie odbiegają od markowych podzespołów. Jedyne na co warto zwrócić szczególną uwagę to na odchyłkę wagi komponentu podaną w opisie. Odchyłki są różne od +/- 5g przez 20/30g, aż po (sic!) 100g. Można śmiało powiedzieć, że odchylenia do 30g są bezpieczne i wytrzymałe. Przynajmniej do tej pory 🙂 Po założeniu carbonowego kokpitu z widelcem, przyszła pora na napęd. Przez pierwsze pół roku jeździłem na SRAMie X5, 9 rzędowym, przerzutka była intuicyjna i dosyć łatwa w ustawieniu. Do przerzutki pewnego dnia dołączyła również owalna zębatka z Absolute Black 34-zębowa, obiecująca niby ułatwienie podjazdów itd itd. Prawda jest jednak taka, że rzeczywiście - nieznacznie łatwiej jest podjeżdżać trudne sekcje lub przejeżdżać przez trudne przeszkody jednak tak spektakularnej różnicy nie ma, mimo to skumplowałem się z owalną zębatką na stałe. Ale pewnego październikowego wieczoru szperając po necie natknąłem się na społeczeństwo "zboczeńców" jeżdżących na single speed'ach... i oszalałem na tym punkcie 😁 Wizja bezobsługowości napędu tak mną oczarowała, że niemal z marszu zechciałem mieć na swoim rowerku taki set. Szperałem długo, dużo i namiętnie na ten temat, aż w końcu natknąłem się na zestaw z DMRa, z napinaczem rolkowym skonstruowanym ze stałej, sztywnej blaszki, zębatki oraz podkładek pod zębatkę. Wymontowałem przerzutkę - zamontowałem set, skorygowałem długość łańcucha, ustawiłem napięcie... i przepadłem. Poczułem się jakbym miał z powrotem 15 lat, gdzie po prostu wsiadam na rower... i jadę sobie. Niczym się nie przejmuję, może poza ciśnieniem w oponach i nasmarowaniem łańcucha... rewelka... do pierwszego wzniesienia 😂 Nie pomogła nawet owalna zębatka, panaceum musiało być jedno - zmiana zębatki z tyłu. Zaczynałem od 18 zębów, potem na allegro dopadłem gdzieś 19 zębową zębatkę, aż w końcu wróciłem do firmy gdzie kupiłem zębatkę na przód i zakupiłem 20t, która okazała się strzałem w złoty środek. Wystarczająco by jechać w miarę szybko w terenie, wystarczająco, by bez wyplucia płuc podjechać praktycznie wszystko co mam w okolicy. Nie planuje powrotu do przerzutek, nie na tym zestawie 🙂 Ostatnią partią modyfikacji była zmiana hamulców oraz kół... na 27.5+. Zacznijmy może od kół. Potwornie irytował mnie fakt, że koła z B'Twina nie były w stanie utrzymać ŻADNEGO zestawu tubeless, nawet tzw. ghetto tubeless. Jedyne opony które trzymały ciśnienie i współpracowały z mlekiem na tych kołach, bez ucieczek powietrza i rozszczelnienia były WTB Trail Boss, które były przy pancerne ale przy tym potwornie ciężkie. Postanowiłem, że skoro odchudzam to odchudzam i kupię nowe koła. Ale tak mierzyłem sobie jakie oponki mi wejdą, do tylnego trójkąta i zmierzyłem, że spokojnie jest w najwęższym miejscu 70mm, co daje możliwość zamontowania gumy 66m... czyli rozmiaru 2.6. I wtedy zapaliła mi się lampka o rozmiarze 27.5+ Postanowiłem sprawdzić jaki rozmiar wejdzie do widelca z przodu. Producent deklarował, że wejdzie maksymalnie 70mm - kłamczuszek, po zmierzeniu wychodziło mi w najwęższym miejscu dokładnie 80mm, co pozwalało mi zmieścić laćka 2.8 cala. I na taki komplet postanowiłem postawić. Padło na opony Bontragera, bo niedość, że mają świetne właściwości ale również ich rzeczywisty rozmiar nie odbiega szczególnie od deklarowanego. Jedyną ich bolączką jest wysoka ścieralność bieżnika. Trudno, coś za coś. Z tego samego sklepu kupiłem hamulce, ponieważ poczciwe Hayesy po prostu przestały już hamować. Na ich miejsce wskoczyła czterotłoczkowa Magura MT5. Niebo, a ziemia. Ostatni mod który został zamontowany do buildu to stery. Jak już w specyfikacji wspomniałem, widelec jest pod rozmiar 29 cali, w dodatku jest z rurą tapered, stąd wymagał sterów z zewnętrznymi miskami łożyskowymi i dlatego udało się zachować "w miarę" tą samą geometrię roweru. Na początku w rowerze były zamontowane stery z Tokena ALE! Rozmiar 27.5+ opon troszeczkę zaburzył równowagę wyglądu i zacząłem myśleć nad sposobem delikatnego wysunięcia przedniego koła do przodu. Najpierw chciałem kupić podkładkę pół calową z Wolftootha ale byłoby to zdecydowanie za mało. Wtem wygrzebałem w czeluściach internetu firmę Works Components która zajmuje się podzespołami z offsetem, m.in, suportami oraz sterami. Kupiłem stery z offsetem wynoszącym 2 st. W ten oto magiczny sposób HTA bajka zmieniło się z 69.5 cali na 67.5... rower wygląda nie tylko estetycznej ale także pewniej się prowadzi na zjazdach. Uff, sporo tego. Pewnie wiele info zapomniałem tutaj wspomnieć ale mam cichą nadzieję, że w komentarzach uda mi się wam na nie odpowiedzieć. I również liczę sam na siebie, że już takich przerw nie będę robić tylko na stałe dołączę do społeczności 🙂 Poniżej podrzucam więcej zdjęć setu, miłego!
DavePL27 Opublikowano 12 Lipca 2023 Opublikowano 12 Lipca 2023 Całkiem spora inwestycja, jak można z ciekawości finalny koszt takiej zabawy? Po za tym mam pytanie po co przy single speed napinacz/koło prowadzące?
Maksiu79 Opublikowano 13 Lipca 2023 Opublikowano 13 Lipca 2023 W dniu 12.07.2023 o 16:33, DavePL27 napisał: Po za tym mam pytanie po co przy single speed napinacz/koło prowadzące A w jaki inny sposób w takiej ramie (nie posiadającej możliwości regulacji położenia osi tylnego koła) napiąć łańcuch?
Rekomendowane odpowiedzi