Aris Opublikowano 8 Czerwca 2023 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Cześć. Zastanawiam się nad wymianą po sezonie mojego przedniego amora. Rower Hexagon 6.0 z 2019r. Amor ten co dawał producent czyli Suntour sprężynowy z blokadą. Myślę nad zmianą na coś co będzie mniej wymagające serwisowo. Klasyczne amory trzeba co sezon rozbierać a i tak okazuje się, że nalazło pod uszczelki pełno syfu i golenie się wytarły i wypadałoby już go wymienić. Stąd mój pomysł na zmianę na amortyzator typu HeadShock (wiem, że Cannondale takie robi ale już ponoć uwolnił im się patent i inne firmy też zaczynają go robić). Miałem okazję kupić taki nowy amor za 350 zł w serwisie amortyzatorów w Rudzie śląskiej gdy byłem się doradzić czy mojego Suntoura da się jeszcze naprawić ale kompletnie nie pasował mu kolor do mojego rowery i się wstrzymałem. Mniejsza z tym😜 Druga opcja to amortyzatory typu Upside Down ale nie wiem jakie firmy je produkują i tu właśnie liczę na waszą pomoc. Jakie firmy robią te dwa typy amortyzatorów? Jakie znacie ich modele? Najważniejsze cechy jakie mnie interesują: 1. Niska awaryjność 2. Łatwość w utrzymaniu. 3. Blokada skoku. Co mnie kompletnie nie interesuję: 1. Waga amortyzatora. 2. Wysokość skoku (może być mała) 3. Cena (żartowałem 🤣, oczywiście nie może być z kosmosu ale rozumiem, że za jakość trzeba zapłacić) Więcej info o mnie i o stylu mojej jazdy. Ważę 90kg, 191 cm. Rower głównie używany do jazdy na odcinkach 50-120 km w weekendy. Nie skacze po hopach. Jeżdżę turystycznie przez lasy, ścieżki rowerowe, szutry itp. przynajmniej raz w roku wyjeżdżam na bikepakingowy trio. Wtedy zestaw ja+rower+sakwy wynosi 123 kg 🤣. Chodzi mi przede wszystkim o praktyczność. O to, żeby amor wytrzymał wiele sezonów i najlepiej żebym mógł sam go serwisować. Mój aktualny Suntour rozebrałem do zera i przeserwisowałem dzięki czemu jeszcze przeżyje do końca tego roku. Cały rower serwisuje sobie sam, mam narzędzia itp. Wiem że już bym drugi raz takiego roweru nie kupił 🤣 Nie ze względu na firmę, z niej jestem nawet zadowolony, ale teraz już bym szukał roweru na pasku karbonowymi z piastom planetarną, z mocnej stali (najlepiej tytanu ale cena jest zabójcza 🙈) z mocnymi kołami, grubymi szprychami i piastą z prądnicą z przodu. Ale to raczej marzenie bo jak wyliczyłem ile taki składak by mnie wyszedł to między 15a20 tysi🤦🏼♂️ Liczę na Waszą pomoc w znalezieniu tych amorów (bo mi coś google nie chce pomóc, może źle coś wpisuję) i opiniach który lepszy 🤗
Rekomendowane odpowiedzi