Marurban Opublikowano 1 Czerwca 2023 Opublikowano 1 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć, Mam 178cm wzrostu, 86cm wew. część nogi. Moja przygoda z tym rowerem, zaczęła się od kontuzji i zapalenia ścięgien - prawdopodobnie za wysokie siodełko i to w najniższym wsunięciu sztycy (170mm). Miałem obawy, że może wziąłem za duży rozmiar, ale w M, rura podsiodłową ma taką samą długość więc za dużo by to nie zmieniło. Zmieniłem sztycę na krótszą, ustawiłem ją zgodnie z metodą "pięty" i wszystko było dobrze do czasu kiedy pojawił się ból wew. kolana (ale tj z przodu, pod rzepką) - możliwe, że to po prostu przemęczenie - zrobiłem 80km jednego dnia i zaraz drugiego 90km, gdzie wcześniej maksymalnie jeździłem 60 i to z jakimiś przerwami pomiędzy. Wg metody 109%/0.883 powinienem podnieść siodełko o 4.5cm, wtedy znowu nie ma opcji żebym piętą zakręcił na pedale. W wysokości metody piętą, nie jestem w stanie ustawić linii pomiędzy rzepką a pedałem - ale ktoś w ostatnim z tematów pisał, że ta praktyka odeszła do lamusa, więc może nie ma znaczenia. Będę wdzięczny za podpowiedź jak w moim przypadku poprawnie ustawić wysokość siodełka. Pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Marurban
Greg29 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Spróbuj jednak ustawić tą linię między rzepką a pedałem - w większości przypadków to jest wina bólu kolan. Oprócz tego zwróć uwagę czy nie wychylasz kolan na zewnątrz jak pedałujesz. Jak używasz spd sprawdź czy bloki masz dobrze ustawione. Możesz też mieć ponaciągane pasmo biodrowo-piszczelowe - ono też daje ból pi zewnętrznej stronie kolana. W necie znajdziesz ćwiczenia przy zespole pasma biodrowo-piszczelowego. O regulacji siodełka pisałem tu (zresztą widzę po Twoim wpisie, że to widziałeś: https://forum.szajbajk.pl/topic/36389-tres-domane-al2-disc-źle-dobrany-rozmiar/?do=findComment&comment=301932 Dlaczego używasz 109%? Nie słyszałem o tym. Albo przekrok - 10 cm albo wzór Lemonda czyli przekrok x 0,883
Marurban Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2023 Jezdze na zwyklych platformach. Metoda 109%: wew dlugosc nogi * 1.09 = wysokosc od pedala do siedzonka -> wydaje sie to o tyle lepsze, ze uwzglednia dlugosc ramienia korby. Przekrok - 10, Lemond, 109% daje mi ustawienie 4.5cm wyzej niż mam obecnie, a to jest zdecydowanie za wysoko - pojawia sie znaczace bujanie biodrami. Aktualnie mam siodełko wypuszczone na max do tylu - tak zeby bylo w granicach miarki na siodelku - przy takim ustawieniu jak podniose o 2cm do gory jestem w stanie ustawic linie rzepka-pedalo. W ostatecznosci pojde na bikefitting, bo albo ja jestem niewymiarowy albo geometria roweru
Greg29 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Skoro masz siodełko maksymalnie do tyłu i musisz wysunąć czyli jeszcze odsunąć do tyłu żeby ustawić linię rzepka-pedał to masz albo wyjątkowo długie nogi albo wyjątkowo krótką ramę. Są też takie sztyce z odgięciem do tyłu
Marurban Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2023 Dopiero zmienilem dropper na krotszy i chcialbym miec opcje regulacji
Rekomendowane odpowiedzi