k0lo Opublikowano 1 Czerwca 2023 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Hejka, Rok temu w październiku kupiłem do swojego spec'a epic carbon nowy Rock Shox Yari Debon Air 180mm. Łapcie specyfikację: https://trailhead.rockshox.com/en/specs/33T10694392 Na amorku pośmigałem w koło komina. Przezimowałem i w tym roku miałem na nim jeździć. Stało się tak, że na początku maja zaszczyciła mnie możliwość zakupu spec'a levo turbo z 2017 (elektryka) w którym siedzi Pike 140mm. Łapcie specyfikację: https://trailhead.rockshox.com/en/specs/49T61695644 Teraz zastanawiam się co zrobić z amorami, pierwszy pomysł to przełożyć Yari do elektryka bo większy skok. Ale jak poczytałem o różnicy między Charger'em a MotionControl to teraz mam mętlik w głowie. Co doradzicie? Ps. poniżej zdjęcia, bo nie jest to aspekt techniczny ale kolorystyka też może mieć dla co niektórych znaczenia, mi tam bardziej zależy na parametrach. Ps. Przy Yari'm biorę pod uwagę późniejszy upgrade o któryś z poniższych kit'ów: 00.4020.170.000 - Damper Upgrade Kit - Charger 2.1 RC2 Crown - LYRIK lub 00.4020.170.001 - Damper Upgrade Kit - Charger 2.1 RCT3 Crown - LYRIK Ps. Co do użytkowników to ja jestem słusznej wagi (ponad 100kg) i będę śmigał na elektryku, natomiast czerwonego spec'a odziedziczy mój 13 letni Syn wagi piórkowej 55kg. Pozdro
Rozwiązanie vdcmike Opublikowano 1 Czerwca 2023 Rozwiązanie Opublikowano 1 Czerwca 2023 Charger w wersji 1.0 z Pike 2017 to truchło. Zmieniając w Yari tłumik na Chargera 2.1 robisz z niego pełnego Lyrika. Niemniej nie można sobie zmieniać bezkarnie skoku ze 140 na 180. 1
k0lo Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2023 Dzięki za podpowiedź, to już wiem co robić :) Cytat Niemniej nie można sobie zmieniać bezkarnie skoku ze 140 na 180. Co masz na myśli?
vdcmike Opublikowano 2 Czerwca 2023 Opublikowano 2 Czerwca 2023 40mm to już duży wpływ na geometrię roweru (kąty sterówki oraz podsiodłówki, przesunięcie środka ciężkości itp.) oraz zmiana obciążeń na główce ramy. Np. wyższy przód o 40mm na podjazdach będzie powodował podrywanie przedniego koła przy mocniejszym naciśnięciu na pedały. Rower stanie się mniej zwrotny. Zmiana kąta rury podsiodłowej ma wpływ na efektywność napędzania roweru. Itd. 1
Rekomendowane odpowiedzi