Skocz do zawartości

[Zbroja] Jaka zapinka do 200 zł?

air40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się was poradzić w sprawie zapięcia do roweru. Co byście polecili do max 200 zł? Jak patrzyłem na allegro to królują oploty 6 mm co nie jest jakimś super wyczynem. U locka zbytnio nie chcę. Co sądzicie o czymś takim?
https://allegro.pl/oferta/zabezpieczenie-rowerowe-zapiecie-na-rower-skladane-11055538130
https://allegro.pl/oferta/zapiecie-do-roweru-...undle_id=67bf015a-1909-40c8-b3ad-cf6da0fec019

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Już wiele testów zapięć pokazało, że żadne zapięcie nie zabezpiecza w 100%.

Nie napisałeś najważniejszego. Gdzie chcesz zostawiać rower? Jak masz droższy rower to zapomnij, że gdziekolwiek będzie bezpieczny poza twoim mieszkaniem.

• Zapięcia dzielimy na linki, łańcuchy, zapięcia z łączonych płaskowników, ulocki i mini ulocki na tarczę hamulcową, które częściej wykorzystywane są przy motocyklach.
  • Na zapięcia do 100 zł to szkoda tracić pieniędzy, bo takie rozbraja się dźwignią na dwa klucze czy jakimiś byle jakimi nożycami.
  • Linki to tylko jak wchodzisz na minutę do sklepu i jesteś w trasie. To zabezpieczy przed kradzieżą okazjonalną.
  • Łańcuchy te poza super ciężkimi też bez problemu przecina się nożycami hydraulicznymi.
  • Płaskowniki raczej bez problemu zostaną przecięte po cichu nożycami hydraulicznymi.
  • Wiele tańszych ulocków tak samo przecina się po cichu nożycami hydraulicznymi. Dopiero ulock kryptonite za 500-600 zł stawiał opór nożycom.
  • To były przykłady poradzenia sobie po cichu. Grube ciężkie łańcuchy, ciężkie łączone płaskowniki, ciężkie i drogie ulocki załatwia się poprzez rozwiercenie zamka lub szlifierką, ale to już generuje hałas. 
  • Coraz popularniejsze są alarmy do rowerów. 
Edytowane przez TrocheBiegam
Opublikowano

Ja mam składane - łatwo przewozić. Oczywiście żadne zapięcie nie zabezpiecza 100% ale nie można dać się zwariować. Jak sobie jakiś zawodowiec upatrzy Twój rower to Ci go ukradnie choćbyś go przypiął łańcuchem kotwicznym ale większość kradzieży to takie okazjonalne gdzie okazja czyni złodzieja i jeśli nawet nosi w kieszeni czy plecaku nożyce do metalu to przetnie większość linek ale u-locków i solidnych składanych nie ruszy