Skocz do zawartości

upgrade unibike Fusion 2016

lary84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

siemanko, mam pytanie ponieważ odczuwam potrzebę wymiany "czegoś" w rowerze (unibike Fusion 2016 seria) zgłaszam się do was o radę co wymienić ? napęd (korba kaseta łańcuch) na shimano deore, amortyzator na Singapur raidon, a może mocniejsze kola ? (moja waga dość wysoka bo ok 115kg) może macie jakieś sugestie jeżdżę po lasach czasem jakieś błoto nic szczególnego 

Edytowane przez lary84
Opublikowano

Idź za głosem serca i wymień co uważasz za najpotrzebniejsze :)

Opublikowano
2 godziny temu, Puncu napisał:

Idź za głosem serca i wymień co uważasz za najpotrzebniejsze :)

zmianę czego odczuje najbardziej podczas jazdy ? kurczę sam nie wiem ale prawdopodobnie do wymiany pójdzie napęd. W decathlon korbe serie można już za 250 zł kupić, przez parę dni zastanawiałem się czy nie dołożyć do xt ale jednak rozum podpowiada " po co Ci to deore wystarczy" 

Opublikowano

Ja poszedłem za rozumem, kilka miesięcy temu kupiłem korbę DEORE i już szukam co najmniej SLX, więc uważam, że lepiej dołożyć. Ale to tylko moje zdanie, i też zależy jak chcesz używać roweru.

Opublikowano
49 minut temu, Wojtek napisał:

Ja poszedłem za rozumem, kilka miesięcy temu kupiłem korbę DEORE i już szukam co najmniej SLX, więc uważam, że lepiej dołożyć. Ale to tylko moje zdanie, i też zależy jak chcesz używać roweru.

a powiedz mi dlaczego już szukasz czegoś lepszego ? bo rozum mówi mi że przy moim użytkowaniu nic lepszego mi nie potrzebne, a chcę zmienić suport na kwadrat na coś lepszego dla uzyskania większej sztywności ze względu na moją wagę.

Opublikowano

Jeśli czujesz potrzebę zmiany całego napędu, to nie idź na półśrodki tyko zainwestuj w chociaż SLX. Korba Hollowtech pozwoli ci zejść nieco z wagi roweru, na dodatek dedykowany suport jest o wiele lżejszy od standardowego na kwadrat.  Dobitnie się o tym przekonałem, gdy w zeszłym tygodniu zmieniłem napęd z 3x9 na 1x11. Możesz  przemyśleć zmianę na 2x10 lub 2x11. 

Opublikowano

Jednak przy moim użytkowaniu pozostanę przy deore, do samej korby slx trzeba dołożyć ponad 100 zł więc, więc slt to będzie przerost formy nad treścią w moim wykonaniu, jasne że człowiek by chciał jak najlepiej ale różnicę w kasie pomiędzy slx a deore dołożę do amorka i będzie  git, więc jeżeli wszyscy piszą o napędzie to poleci w pierwszej kolejności.