Skocz do zawartości

Awaryjne zdejmowanie nogi z platformy

eltomek

Rekomendowane odpowiedzi

eltomek

Cześć! Ponieważ moje buty SPD, jak i bloki wymagają już wymiany, zacząłem się zastanawiać, czy nie wolałbym wrócić do zwykłych pedałów, bo pomimo 4 lat jazdy w SPD nadal nie wyrobiłem sobie niezawodnego, stuprocentowo skutecznego odruchu wypinania w terenie i kilka razy naprawdę czystym przypadkiem uniknąłem wywrotki.

Patrzę jednak na te platformy z kolcami i zastanawiam się, czy tutaj nie będzie podobnie, tzn. czy te kolce nie zaczepiają buta w taki sposób, że znów trzeba wyrobić sobie odpowiedni system "uwalniania" stopy? Nie chcę z deszczu pod rynnę wpaść, zależy mi na tym, żeby automatycznie, podświadomie uwolnić stopę w ułamku sekundy. A z kolei gołe platformy bez kolców to pewnie noga się ślizga, w terenie nietrudno będzie o to, więc też niedobrze.

Edytowane przez eltomek
vdcmike

Kwestia dobrych butów. Powinny mieć podeszwę płaską z bardzo twardej gumy i problemu nie ma. Takie są np. 5 10 freerider.

Jeździłem trochę w platformach z kolcami (i latem i zimą) i w sumie niezależnie od butów nie czułem ani przez moment sytuacji, gdzie stopa miałaby jakikolwiek opór przy jej zdejmowaniu z pedała. 
Natomiast osobiście nie wróciłbym już do platform, bo nawet na kolcach trzymanie stopy jest średnie.

Słyszałem kiedyś o sposobie, aby przejechać parę razy dystans po kilka kilometrów wypinając co 30s każdą nogę, żeby wyrobić sobie nawyk. Może pomoże :) Sam ostatnio zdziwiłem się na jakimś ostrym skręcie w lesie jak naturalnie wypiąłem stopę i podparłem się, żeby nie polecieć. To chyba jednak kwestia dłuższego poćwiczenia i wyrobienia pamięci mięśniowej. Jeśli jeździsz dłuższe dystanse bez wypinania się to może nie masz zbyt dużej możliwości nabrania tego nawyku.

22 godziny temu, eltomek napisał:

..., bo pomimo 4 lat jazdy w ....

Dziwne , bardzo dziwne. Ja w pierwszych dniach  zrobiłem jedna glebę i to taką głupią ale po miesiącu już działał pełny automatyzm. Po roku już było to tak naturalne jak siusianie. W przerwie śmigałem na platformach z agresywnymi pinami i po pewnym czasie poszły do kosza. Jazda na platformach jest nieefektywna i nie zapewnia tego zespolenia i wyczucia roweru.