Skocz do zawartości

Pływający wolnobieg i przerzutka

Rekomendowane odpowiedzi

Rurek5000

Cześć, znajomy przyniósł mi mojego złomka ponieważ źle działały przełożenia. Na początku myślałem, że to problem z zakresem ale po zakręceniu kołem wyszło, że pływa praktycznie cały napęd 😅
Koło ma lekkie bicie lewo prawo, czy ono może mieć aż taki wpływ na ruch wolnobiegu a co z a tym idzie przerzutki?
Czy takie bicie może mieć wpływ na to, że gdzieś na środku zmiana biegów w dół nie działa dobrze?

https://youtu.be/fUz5EEtxYiM

Krzywa oś - do wymiany. W wolnobiegach przy podparciu od strony napędu daleko od widełek ramy jest to częste. Albo kolega dużo waży albo skakał z krawęzników itp.

Rurek5000

Dzięki za odpowiedź, potrzebuje tego roweru na piątek a ja nie zdążę się zająć tą osią  do tego czasu. Czy warto grzebać przy tej zmianie biegów na środku i czy rower da radę pojeździć weekend?

Zależy jaka jazda, jak ośka ma jakieś mikropęknięcia a za mocno ją obciążysz (nie tylko chodzi o Twoją wagę ale dodatkowo jakieś sakwy czy coś innego + jazda po nierównościach, kamieniach, itp.) to może pęknąć do końca. Przy zmianie biegów na razie nie warto grzebać, jak wymienisz ośkę to zobaczysz czy problem nadal występuje, A czy całe koło też się rusza na boki jak nim zakręcisz? Bo nie widziałem tego na filmie

Rurek5000

Bardzo delikatne bicie lewo prawo. Jazda po pomorzu i bardzo rekreacyjna. Upewnię się, że w grę nie wchodzą sakwy :)

Może na szybko można koło z innego roweru wrzucić albo zapytać w jakimś okolicznym serwisie rowerowym czy by na szybko nie ogarnęli wymiany ośki - może nawet w Decathlonie jak jest w pobliżu.