Skocz do zawartości

wymiana ramy na karbon, 29er

ted

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Noszę się z wymianą ramy:

mam Meridę Big Nine (MTB, 29 cali) - oka 1.800 g.

a chcę coś lżejszego, karbonowego - z podobną geometrią. Koniecznie sztywne osie i boost.

Z ogólnie dostępnych widzę Accent (ktoś to ma? jak to się sprawdza> warto?) i Konwa. Gdzie szukać? Jestem zadowolony z geometrii mojej ramy więc chciałem ramę Meridy, ale Merida nie sprzedaje samych ram.

Trek kosztuje fortunę, ale nie mówię nie.

Może ktoś poleci konkretne, dostępne ramy?

Może ktoś ma coś na sprzedaż (tylko nowa i na fakturę), może ktoś ma zniżki, którymi może się podzielić - w zamian mam sporo dystrybucyjnych zniżek - przede wszystkim na zimowe rzeczy (splity, snwbrd, merino, gogle, oksy)

W sumie to mogę nawet poczekać do przyszłego roku jak ktoś ogarnąłby sensowny preorder.

Opublikowano
W dniu 23.05.2023 o 12:05, ted napisał:

Trek kosztuje fortunę, ale nie mówię nie.

No to dlaczego nie podasz konkretnej kwoty? Najlżejsza aluminiowa Spec chisel comp 1300 g. Najlżejsze karbonowe poniżej sworksów, Spec Epic 915 g, Focus Raven 890 g. Z dostępnością to wiadomo. Trzeba szukać. 

Opublikowano

trek widziałem w usa za ca. 1.800 usd, ale nie wiem jakie to ma znaczenie dla mojego pytania?

właśnie o tą dostępność mi chodzi - liczyłem, że ktoś będzie miał jakie wewnętrzne wiadomości  ;)

Opublikowano
15 godzin temu, ted napisał:

ale nie wiem jakie to ma znaczenie dla mojego pytania?

To dlaczego nie bierzesz sworksa za 20 tys? Jest dostępny od ręki. "Mam Meridę big nine" Tę za 2 tys zł? Jest 10 modeli i chyba trzeba mieć jakiś punkt odniesienia, by sensownie odnieść się do tego tematu. Co to znaczy "jest rama Trek do kupienia za 1800 USD"? Model? Waga? Chłopie zlituj się. 

Opublikowano

Okej, rozumiem o co Tobie chodzi. Sory, ale uznałem, że jak pytam o ramę, to dostanę odpowiedzi dt. ramy, a nie związane z moim rowerem.

Faktycznie - nie byłem jednak precyzyjny - pisząc mam Meridę Big Nine miałem na myśli, że mam aluminiową ramę od Meridy Big Nine Lite 15x110, 12x148. Moja konkretnie jest z Meridy Big Nine 500 Lite. Rozmiar 19 cali. Z pozostałych rzeczy - jeżeli to ma znaczenie - to koła DT Swiss xr391, piasty dt swiss 350, pełne xt (hamulce, 1x12), amortyzator manitou marhor comp 100 mm (ale kwestią czasu jest wymiana na SID'a).

Ważę 73 kg.

S works chętnie, ale w cenie katalogowej jest dla mnie za drogi. Trek, o którym pisałem to ten https://www.trekbikes.com/us/en_US/bikes/mountain-bikes/cross-country-mountain-bikes/procaliber/procaliber-frameset/p/33241/ (waga 1.35 - czyli bez szału zważywszy na cenę 2 x wyższą niż np. accent czy konwa).

Natomiast - jeszcze raz - w mniejszym stopniu pytam o cenę. Liczę na wiedzę, doświadczenie, kontakty forumowiczów. Jasne, mogę napisać do każdego z dystrybutorów - ale jeszcze raz - widzę forum jako miejsce wymiany informacji - coś w stylu - tak znam kogoś kto (tu odpowiedź) albo - chętnie przytulę zniżkę na jakiś splitboard, a w zamian mogę się podzielić zniżką (tu wstaw producenta).

z góry dzięki

h5.

Opublikowano

Czyli płacisz 7800 zł za samą ramę ważącą 1350 g, jak możesz kupić na olx używkę kompletny rower Spec Epic Expert za 9000 zł na ramie 915 g z SIDem na kołach Bontragera. Albo Epic HT za 6000 zł na takie samej ramie, napędzie XT, kołach DT.. Kolejna oferta Epec Epic za 6500 zł rama idealna. Jedziesz, sprawdzasz i jak rama ok to bierzesz bez ryzyka. Ramy Speca są zawsze oklejone. Masz cały rower na ramie FACT1 1 ważącej 915 g i to dużo taniej niż sama rama którą pokazałeś. I to 1350 g.. Spec robi lżejsze aluminiowe ramy. Na tajne informacje z fabryk i planów produkcyjnych nie licz, bo to mit. 

Opublikowano

płacę nie 7.800 zł tylko minus 23 % w vat i jeszcze minus 19 % w dochodowym (na fakturę), i dodatkowo odpada mi problem bujania się ze sprzedażą niepotrzebnych gratów, za które nadpłaciłem, ale fakt, masz rację pisząc, że to jest rozwiązanie. Przemyślę na poważanie. Dzięki.

a poza tym, bardziej liczę na kogoś kto ma dostęp do preorderów. Nie spieszy mi się.

• Lubię to! 1