Skocz do zawartości

Delikatne zmiany w rowerze mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zakładam post ponieważ nie posiadam takiej wiedzy, którą można powiedzieć urodziłem sobie w głowie. Posiadam rower MTB tutaj daje od razu link do strony żeby było widać specyfikacje gdyby była potrzebna - „https://primal.pl/pl/p/Rower-MTB-ORBEA-MX-30-Deore-29-2021/1013”

A wiec tak jedyne co zrobiłem w tym rowerze to zmieniłem napęd z 2x10 na 1x10 wkładając do przodu zębatkę „garbaruk 104 BCD oval 34T” A co bym chciał w nim jeszcze zmienić ? Głównie zależy mi tylko na głośniej piascie i będę tutaj szczery chodzi mi tylko o jej sam dźwięk, nie zagłębiłem się w to czy przez to ze jeśli jest głośniejsza, to zmienia się jakoś ergonomia jazdy, czy wszystko pozostaje bez zmian mi po prostu podoba się sam głośny dźwięk który się wydobywa. Aczkolwiek tak, kupno samej piasty i samodzielny montaż raczej odpada bo myśle ze nie nie dałbym sobie z tym rady, poskręcać wszystkie szprychy tak jak powinno to wyglądać i dalszym montażem, wiec pozostaje opcja kupna całego koła tylnego 29 cali, no chyba ze jest inne wyjście z sytuacji np. wymiana samego bębenka bo jak przeczytałem kilka postów tutaj to niektórzy pisali ze to właśnie ten bębenek daje to „cykanie”. I teraz tak, dodatkowo aktualną przerzutkę którą posiadam chciałbym zastąpić przerzutką ze sprzęgłem ponieważ denerwujący jest uderzając łańcuch o ramę jak już zjedziemy z równego asfaltu w nie co tereny mtb i ostatnią już sprawą jest kaseta bo chyba tez będziemy musieli ją zmienić ze względu braku kompatybilności sprzętu. Wiec tutaj poszedłbym w 12 rzędową no chyba ze nie będzie takiej potrzeby bo ta aktualna będzie pasować to wtedy chciałbym się zaznać z Waszą opinią jaka jest różnica między moja aktualna 10 a taką 12 rzędową, czy taka 12 lepsza jest na podjazdy czy może na prostą trasę żeby trzymać dobra prędkość. Osobiście dziennie robię w granicach 50km czasami zdarzy sie zrobić nie co więcej zależne od dnia, a co do samego przebiegu trasy no to jest mieszany, czasami większość trasy to podjazdy, a czasami prościutki szuter na którym można pędzić no i jakieś delikatne zjazdy tez się trafią. Co do budżetu nie jestem w stanie nawet określić ile może wyjść całość, dlatego powiedzmy ze kwotę ustalimy jak już nakierujecie mnie mniej więcej jakby to miało wyglądać i czy jest w ogóle sens robić cis takiego, napewno nie chce któregoś tysiąca w to włożyć. I wyrazcie tez swoje opinie na ten temat co o tym wszystkim myślicie. Z góry dziękuje za każda wiadomość i wybaczcie jak post wyszedł delikatnie obszerny. 

I prosiłbym o przeniesienie postu, jeżeli umieściłem go w nie tym dziale.