jacekpo123 Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 Dzień dobry, Mam mały problem z rowerem trek xcaliber 2022 prosiłbym o opinie odnośnie usterki. Sprawa przedstawia się następująco w marcu tego roku kupiłem nowy rower treka, właśnie x alibra 8 2022 r. Rower stał z miesiąc nieużywany, bo nawet nie było pogody, żeby jeździć. W przeciągu ostatnich 30 dni zrobiłem na rowerze maksymalnie 150 km. I pojawił się problem, skaczący łańcuch na ostatniej zębatce kasety z tyłu, chociaż zdążyło się już też, że na przedostatniej też przeskoczyło. Na ostatniej zębatce łańcuch skacze regularnie co kilkanaście obrotów korbą. W serwisie shimano powiedziano mi, że kaseta z tylu i łańcuch są do wymiany.... W nowym rowerze??? Czy spotkaliście się z takim problemem? Przecież to niemożliwe żebym zużył tak szybko kasetę... Rower jest na gwarancji ale kupując przez internet nie uśmiecha mi się go znowu wysyłać, żeby został poobijany w transporcie ;/ sprzedający pyta czy kaseta jest zużyta... Ale jak może być zużycia po niecałych 150 km. Prosiłbym o opinie odnośnie tej sprawy. Czy spotkaliście się z taką usterka, czy jest to jakaś wada fabryczna treka? Może jakaś podpowiedź jak postępować, ze sprzedającym, żeby ponownie nie wysyłać roweru... Chociaż nie wiem czy to jest możliwe. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Otto Opublikowano 17 Maja 2023 Opublikowano 17 Maja 2023 Stawiam na potrzebę regulacji przerzutki, a nie wymianę kasety, co to za serwis? Podejrzewam, że wózek przerzutki nie schodzi odpowiednio nisko, bo blokuje go śruba H. Regulacja jest banalnie prosta i można ją zrobić samemu tu więcej info https://www.centrumrowerowe.pl/blog/regulacja-przerzutek/ Od tego bym zaczął
Szymon88 Opublikowano 21 Maja 2023 Opublikowano 21 Maja 2023 Przegląd zerowy, regulacja i będzie wszystko dobrze.
jacekpo123 Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Opublikowano 26 Maja 2023 Skończyło się regulacja przerzutki i faktycznie wszystko gra ;D dzięki za odp. A tamten serwis omijam szerokim łukiem :)
Rekomendowane odpowiedzi