totalnaessa Opublikowano 8 Maja 2023 Opublikowano 8 Maja 2023 Witam, generalnie szukam hamulców na tył w okolicach 200 złotych i w oko wpadł mi zestaw https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-br-mt500-bl-mt501-pd20699/?v_Id=187955 i teraz nasuwa się pytanie czy będę musiał coś z nimi najpierw robić tzn, odpowietrzyć, zalać albo coś innego? I czy w zestawie będzie zestaw do skracania przewodu? Bo opinie na temat wyposażenia są różne a ja jestem całkowicie zielony w tym temacie
vdcmike Opublikowano 9 Maja 2023 Opublikowano 9 Maja 2023 Co rozuniesz przez zestaw do skracania? Powinna być oliwka i insert do założenia na obcięty przewód ale w przypadku mt500 może być różnie. Pytaj sprzedawcy. W każdym razie hamulec jest gotowy. Nie wymaga odpowietrzania oczywoście o ile umiejętnie wykona się skracanie.
Gość Opublikowano 13 Maja 2023 Opublikowano 13 Maja 2023 Shimano sprzedaje teraz heble zalane i odpowietrzone. Te tańsze są już połączone (klamka-przewód-zacisk) lub w droższych oddzielnie - klamka oraz przewód z zaciskiem oddzielnie. Jeśli nie będzie kompletny tylko klamka i przewód z zaciskiem oddzielnie - to jest to tzw. "j-kit". Wrzuć w wyszukiwarce na Youtube "J-kit shimano" jest sporo poradników krok po kroku jak to zamontować w wersjach mtb/szosowych.
Rekomendowane odpowiedzi