Skocz do zawartości

Wymiana kółka przerzutki na większe

Misterrajt

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w napędzie 8 rz. taką przerzutkę ;

https://www.rowertour.com/p/43217/shimano-altus-rd-m370-sgs-przerzutka-tylna-9rz.-czarna?gclid=Cj0KCQjw9afOBRDWARIsAJW4nvy_FC3h4vAYAYMQG_bUM4f6ZnPJQZdAKZQw-bDoD3pomeWV-PvL3WwaAkhfEALw_wcB

Ona jest też przeznaczona pod 8 rz. Wszystko działa na 4+ (lepszej nie potrzebuję -- jeżdżę po asfalcie) do czasu smarowania łańcucha.

Wtedy pojawiają się problemy z 4-5-6 biegiem. Pomyślałem żeby zamontować górne kółeczko większe. Jak myślicie ?

Łańcuch będzie bliżej kasety (wiem , podciągnąłem przerzutkę na maksa pod kasetę ale to chyba mało)

14 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Do wyprostowania potrzeba specjalnego przyrządu, którym dysponują serwisy.

Tu się nie zgodzę. Ja prostuje zwykłym kluczem imbusowym na zasadzie dźwigni z wyczuciem oczywiście.

@Misterrajt obejrzyj dokładnie hak, bo tez bym się skłaniał ku temu iz w tym tkwi problem. Większe kółeczko problemu nie rozwiąże.

Edytowane przez Gość

No dobra, jest przyczyna... Nikt by na to nie wpadł. Trzeba było przykręcając przerzutkę do haka jednocześnie napiąć to ustrojstwo w przerzutce  , które przylega bezpośrednio do haka. Teraz jest chyba bardziej napięta. Wniosek ,- rower był składany i nie jestem pewien czy ten hak pasuje do tej przerzutki.

Hak był prosty, linki , pancerze nowe.

Pozdro

A i jeszcze jedno. Zauważyłem ,że  prostowanie haka to nic w porównaniu z tym, jaki ruch wykonuje hak podczas zamykania szybkozamykacza - proponuje się przyjrzeć...

Edytowane przez Misterrajt