Skocz do zawartości

Niemożliwość uszczelnienia opony Continental mleczkiem Stans

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. Pisałem wcześniej o oponach Continental Speed King RS . I takowe udało mi się kupić . Z tego wszystkiego nie dopatrzyłem się, że te opony nie są tubeless . Dlatego pełen optymizmu nałożyłem oponę , napompowałem , spuściłem powietrze , zalałem mlekiem przez zawór . Wszystko pięknie , aż za dobrze szło . Później taniec z oponą i po chwili powietrze zaczęło uciekać profilem opony , boczną ścianką po całym obwodzie z dwóch stron . Z racji tego ,że nie miałem wcześniej bezdętki pomyślałem sobie że tak ma być . Zresztą jak wydostaje się ta pianka to prędzej czy później się uszczelni i sprawa załatwiona . 

Jednak po kolejnym dobiciu ciśnienia i przejechaniu jakiś 60 km opona dalej się pieni jak w kąpieli. Mleczka wlałem 120 ml także nie mało . 

Taka przestroga jakby ktoś próbował .

I na myśl przychodzi mi pytanie, dlaczego mleczko tego nie uszczelnia ? Skoro te mikrodziurki są nieporównywalnie mniejsze od dziury, z którą powinien poradzić sobie uszczelniacz. 

Edytowane przez Mlody770
Opublikowano

Te same opony tylko zalane fabrycznym mlekiem contiego i też lipa. CONTINENTAL Race King RaceSport to samo. Dałem sobie siana z mlekiem i dałem "wiktorię" lateksową. Nie ma syfu, waga taka sama i porównywalne opory toczenia do mleka.

Opublikowano

Chyba też tak będę musiał zrobić . W sumie to 120ml to 120g . A ile waży ta lateksowa ? 

Opublikowano

Używam mleczka Stan's i nie mogę o nim powiedzieć złego słowa. Inna sprawa, że skoro opona nie jest tubeless to raczej potrzebne będzie trochę szczęścia żeby opona się uszczelniła. Przede wszystkim dobrze wyczyść rant obręczy (odtłuść) a następnie spróbuj kilka razy napompować koło do maksymalnego ciśnienia ale bez mleczka. Takie działanie powinno pomóc ułożyć się oponie w obręczy. 

Opublikowano

Właśnie w tym rzecz ,że na rancie nie ma śladu po mleku. Opona była na profilu (boku) na całym obwodzie zapieniona. Miejsce styku  felgi z oponą czyste .

Aktualizacja 

Nie wiem ile mleka jeszcze zostało, ale wygląda jakby piany było mniej .

Wczoraj ciśnienie po 2.53 na koło. W tylnym zostało 2,34 natomiast w przednim 2,04 . Tylnego nie pompowałem , natomiast przednie tak jak wczoraj 2,51 .

Po przejechaniu dzisiaj około 40 km , piany pojawiło się zdecydowanie mniej . Na tylnym kole prawie wcale . 

Mam pytanie do specjalistów . Jeśli uszczelniło mleczko, to dlaczego tak długo to trwało? I kolejne, rozumiem że te opony są bardzo lekkie, ale czy to możliwe żeby były takie pory w strukturze gumy ? 

Opublikowano

W zasadzie sam odpowiedziałeś sobie na pytanie. Cienkie ścianki opiły się mleka i doszczelniły. Nie zawsze się to udaje. 

Opublikowano (edytowane)

Czyli dziura musi być odpowiednio większa żeby nagle nastąpiła dekompresja i wtedy mleczko to uszczelni ? Do takich wniosków dochodzę obserwując co się dzieje z oponami. 

Aktualizacja , opony po nocy w garażu kolejny raz się spociły . Wygląda to gorzej niż wczoraj . Ciśnienie w

tylnym kole 2,12

przednie 2,28

Spada ze średnią 0,2  bara na dobę . 

Prezentuje się to tak 

IMG_20230504_202028426.jpg IMG_20230504_201958371.jpg IMG_20230504_201954424_HDR.jpg

Edytowane przez Mlody770
Opublikowano

Dokładnie. Pytanie czy te opony stoją sobie czy jeździsz ? Ja pojeździłbym chociaż koło komina. To powinno lepiej rozprowadzić mleko.

Opublikowano

Oczywiście że jeżdżę . I podczas jazdy naturalnie pięknie ucieka . Dałem sobie już z tym spokój . Gęstsze mleczko mogłoby załatwić sprawę . Może takowe kupię i zaleje w ostateczności dętka jakaś bardzo lekka . Bardzo dobrze jeździ się na tych oponach, dlatego chciałbym je jakoś przystosować .

Opublikowano
W dniu 3.05.2023 o 12:13, Mlody770 napisał:

W sumie to 120ml to 120g . A ile waży ta lateksowa ?

120g + wentyl.

Wszyscy zapominają o wentylu a on sam też swoje waży.

Opublikowano

Moje Vittorie kompletne ważą w przedziale od 142 do 145 gram najcięższa . Zawór jest na stałe wklejony. A w tych conti boki to praktycznie szmata i nawet 200 ml mleka nie pomaga. A nie wspomnę ,że wystarczy na szuterku "lekko zarysować" bok i wali mlekiem równo gdzie się da. Te opony nie nadają się pod mleko.

IMG_20230507_183810[1].jpg
Opublikowano

A powiedz , czułeś różnice po tym jak wsadziłeś dętki ? Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że trochę jednak próbowałeś jeździć na tych oponach na mleku zanim zmieniłeś na dętkę. 

Opublikowano

Gumy w wykonaniu RaceSport od Conti nie są gumami TR.

Opublikowano

Tak wiem ,ale nie wiem dlaczego ten szczegół mi umknął gdy kupowałem .