gosia123 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Witam Chciałabym prosić o porade w wyborze amortyzatora. Posiadam Sr Suntour Raidon 27.5, 1 1/8 cala oś 9mm. Chcialabym zwiekszyc jakosc, komfort jazdy(wzgledy zdrowotne, liczne urazy palców i nadgarstkow) poprzez zakup , tak myśle, amora o lepszej jakosci, pracy. Drugi powód, to po prostu czysta frajda ulepszania swojego roweru. Wybór jest pomiędzy Axonem, jest pod 1 1/8, os 15mm ake to nie problem bo w planach jest zmiana obręczy i piasty i Manitou Marvel Pro, starszy model, ale nowy,tyle ze on jest pod stery tapered i tu suę pojawia problem, bo nie wiem czy warto się bawić w sprawdzanie, szukanie, zmianę sterów, o ile w ogole w mojej ramie to bedzie możliwe, żeby kupic manitou, czy nie warto i axon jest tej samej jakosci. Rower to haibike edition 7.70, stery polzintegrowane vp z104, tak znalazlam na kilku stronach, aczkolwiek na jednym katalogu byl wpis ze sa zintegrowane. Waga użytkownika 95kg, jazda to rekreacja, las, szutry.
gosia123 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Dodam tylko,że ten Manitou jest z 2016, niby nowy, ale...lata lecą, więc czy warto w niego iść, bo stery może znajde, chyba token czy neco mają niedrogie czy w nowego axona , zwykłe stery?
vdcmike Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 (edytowane) Jeśli zależy ci na efektywnym tłumieniu stosunkowo niewielkich nierówności to żaden suntour ze względu na stalową sprężynę negatywną zwykle niedobraną do masy użytkownika - sprężyna negatywna decyduje o czułości amortyzatora. Dodatkowo suntour za sprawą niskiej jakości uszczelek i smarowaniu smarem stałym zawsze będzie pracował leniwiej niż średnia półka innych, rozpoznawalnych producentów. Marvel Pro jest przyzwoity. Po tylu latach leżakowania wypadałoby zrobić serwis zerowy połączony z wymianą wszystkich elementów gumowych (niebagatelny koszt). Co do sterów pozwalających na montaż widelca z rozszerzaną rurą to jeśli masz ramę pod stery ZS44 to w miejsce dolnej miski trzeba zamontować ster EC44 - jest to miska zewnętrzna pod typowe łożysko 56mm ze sterów IS56. Główka ramy podnosi się o około 1cm. Na ali kupisz komplet odpowiednich sterów po taniości wpisując EC44. Edytowane 25 Kwietnia 2023 przez vdcmike
gosia123 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Z opisu tych sterow maja wymiar 28.6/44/30, zs44, ten manitou moge kupic za 1100zl, tyle ze nie sklep tylko osoba prywatna, axon, za 800, ale tez nie sklep, a pewne zródło to activia, mam tam blisko, fajny dojazd i nowy amor, bez kupowania sterow, więc...nie wiem, na forach różnie oceniaja, doradzaja, jedni ze axon ok, inni ze manitou, ale z tłumikiem abs+ żeby był, ten co znalazłam ma.. Tak w ogóle to dziękuje za zainteresowanie tematem, nie jestem zapalonym rowerzystą, znam się średnio, więc tym bardziej jakaś porada tu jest dla mnie cenna.
gosia123 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Jeśli chodzi o ramę to wygląda tak, więc nie wiem czy te stery ec44 będa pasować?
Rekomendowane odpowiedzi