Skocz do zawartości

20 letnia przerzutka shimano, czy to jej koniec? Help :) + mały OT

asmaxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Przerzutka zwiedziła ze mną parę krajów, ma na koncie z kilkadziesiąt przewyższeń Beskidu. W ogóle to czego nie ma na koncie :)) Coś tam o nią dbałem, teraz jednak problem jest taki, że zgubiła 3 biegi. Jak zrzuci się na najniższy bieg to  żeby łańcuch przeskoczył wyżej trzeba "napompować, wcisnąć" 3 razy manetkę i dopiera zaczyna działać. 3 najwyższych biegów nie ma. Przed tą sytuacją, było tak tylko z 1 biegiem i to czasami. Do tego skacze z biegu na bieg. Jeździłem całą zimę i serwis miałem zrobić na wiosnę, ale obawiam się, że musimy się ze sobą pożegnać !? Chyba, że to wina manetki też? 

Mam też mały OT: zauważyłem, że rower zaczął stawiać dodatkowy opór, hamuje mnie. Szczęki poluzowałem maksymalnie, koła kręcą się prawidłowo. Nie ma żadnego tarcia ani odgłosów. Jednak pedałując czy też na luzie czuję, że za szybko hamuje. Macie na to jakiś pomysł?  Dodam, wymieniłem korbę oraz oponę Shwalbe land cruiser. Kojarzę, że dziadek kiedyś połasił się na oponę z marketu za 12zł i dosłownie miał takie opory toczenia jakby ktoś mu oponę klejem posmarował. Od razu na śmietnik poleciała. Nie chce mi się wierzyć, że ta opona generuje dodatkowe opory...

Dzięki za pomoc

1681883739963.jpg

Edytowane przez asmaxx
Opublikowano

Na początek spróbuj nieco naciągnąć linkę. Odkręć pół obrotu baryłkę przy przerzutce. Jak nadal nie będzie chciało wrzucić to delikatnie wykręcaj i sprawdzaj jak działa.

• Lubię to! 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.04.2023 o 08:10, asmaxx napisał:

(ciach)

"pompowanie" żeby wbić wyższe przełożenie (w górę kasety) to objaw kończącej się manetki, polecałbym wymienić, u mnie pomogło (18 letnia tylna Deore LX), choć jednak mimo tego zabiegu przerzutka "schodzi" na niższe biegi dość leniwie, smarowałem już piny na sworzniach, jednak mam wrażenie, że żywotność sprężyny głównej (tej w pantografie") jest już nie taka jak kiedyś.

Edytowane przez Tottoto