Skocz do zawartości

Wyciek z dolej lagi - Boxxer 2020 Select

arturchory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam problem z Boxxerem. Robiłem serwis dolnych goleni w serwisie i zauważyłem po kilku lekkich jazdach, że cieknie mi olej dołem z prawej lagi spod korka od tłumienia. Wykręciłem korek i prawdopodobnie wystarczy wymienić uszczelkę pomiędzy dolną śrubą tłumika, ale nie jestem pewny. Być może chodzi o uszczelkę Crush Washer widoczną na schemacie poniżej.

RockShox Charger Rebound Adjustment Knob for Boxxer | Bikester.pl

Sprawdzałem kluczem dynamometrycznym dokręcenie śruby i jest ok, ale jakie mogą być jeszcze przyczyny? Sprawdzałem to gdzieś na połowie skręconego tłumienia, czy coś to zmienia jak dam na max na królika? Zastanawiałem się jeszcze czy nie obrócić rower do góry nogami i nie wykręcić tej śruby i sprawdzić gwintu.

Nigdy nie robiłem sam serwisu. Rozumiem, że olej leje się do schaftu do środka (10 ml dla Boxxera), a w lagach dolnych smaruje się tylko pianki?  A później tylko skręca? Daje się jakieś dodatkowo doszczelnienie gwintu? Na co zwracać uwagę przy ocenie szczelności? Pytam o to wszystko bo to dziwne, że leci przez otwór. Może za dużo dano oleju na gąbkę? Sprawdzę jeszcze czy wszystkie regulacje działają. 

Edytowane przez arturchory