Alek_M Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Witam. Od pewnego czasu mam problem z licznikiem i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Licznik zaniża przewyższenia na przejechanej trasie. Przykładowo jechałem wyścig w Lyskach, gdzie było ponad 900m w pionie, a mój licznik zarejestrował o 300m mniej w pionie, czyli na każde 300m w pionie obcina 100m. Próbowałem różnych kalibracji, ale jeszcze nie resetowałem licznika, bo nie wiem czy mi wszystkiego nie skasuje, czyli profili. Natomiast dzisiaj po jeździe z bratem i kumplem licznik pokazał mi 100m więcej niż u nich (250m, a oni mieli 150m) , więc ja już zgłupiałem 😆 Na razie chciałbym wstrzymać się z wysyłka na gwarancję, bo w sumie dystans się zgadza. Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Są dwie opcje albo przytkany otwór , albo uwalony czujnik barometryczny. Tak czy siak jak jest na gwarancji to nie dłub w nim tylko odeślij na serwis. Możesz jeszcze spróbować resetu. Jak to nic nie da to rób to co wyżej napisałem. jak robiłeś synchronizacje z serwerem Garmina to wszystkie aktywności i twój profil będzie zapisany w chmurce. Po resecie i pierwszej synchronizacji pobierze sobie potrzebne dane. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez pecio 1 Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Otworki są dwa pod spodem i oba są drożne. Podejrzewam barometr, ale nie wiem czy to się nie zaczęło dziać po aktualizacji oprogramowania do wersji 9.73 lub wcześniejszej 🤷♂️ Ogólnie jak sobie porównałem niedawno przejechaną trasę Lyski z moim bratem, to wysokości na wykresach sa prawie takie same, temperatury mój pokazuje stopień mniej. Natomiast moją uwagę zwróciła dzisiejsza jazda i profil wysokości. Co jakieś 30 minut następuje gwałtowny spadek wysokości, który jak sobie sprawdziłem wiąże się z gwałtownym spadkiem prędkości, wygląda jakby czujnik prędkości się rozłączał. Ale pamiętam, że co jakiś czas licznik na nowo znajdował czujniki tętna/prędkości i chyba tez kadencji, bo jest zamontowany. Załączam wycinek jak to wygląda. Chyba napiszę do Garmina , bo za dużo problemów mam z tym licznikiem. Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Jaki masz sofcik 9.73 ? Był problem ,że przy sparowaniu telefonu tj. włączonej stałe transmisji Bluetooth i połączonych czujnikach dualnych one głupiały . Skakały po Ant+ i Bluetooth. Objawiało się to przerwą w przekazywaniu danych z czujnika. Wystarczy wyłączyć łączność Bluetooth w Garminie. Nie wiem czy na chwilę obecną to poprawili bo nie siedzę obecnie w 530/830. Zapisz się w Garmin Connect to beta testów to dostaniesz aktualizację " nie publiczną". Nic nie tracisz bo gorzej już nie będzie a może się rozwiążą problemy. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Soft mam już 9.75. Profilaktycznie wymieniłem baterie w czujnikach, chociaż napięcie jeszcze trzymały około 3V Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 A jak jedziesz to wyskakują komunikaty utracono połączenie i za chwilę połączono z czujnikiem ? Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Tak, tylko nie pamiętam jak często, bo skupiałem się na jeździe w terenie 👍 Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) To dalej nie rozwiązali tego problemu. Był jeszcze ból przy połączonym czujniku np . prędkości podczas jazdy i próbie włączenia Bluetooth nie chciał nawiązać łączności z telefonem w celu synchronizacji. Cały czas czujnik miał priorytet . Ale to już chyba naprawione ? Zostało jedynie pisać do Garmina ale nie do Odział Polska tylko bezpośrednio do centrali i zgłaszać wszystkie problemy. Czym więcej zgłoszeń tym lepszy skutek. Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez pecio Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Napisałem do Garmina, czekam na odpowiedź. Teraz licznik zawyża przejechane przewyższenia (według opcji Korekty wysokości, na 350m w pionie dodaje około 50m) oraz ma straszne opóźnienia w pokazywaniu % nachylenia dochodzące nawet do jakiejś półtorej minuty. Jestem już w połowie podjazdu jakieś 200m dalej, a on nadal pokazuje poprzedni zjazd, a na szczycie już jest prawie 0% po czym zaczyna się zjazd, a % nachylenia rosną jakbym dopiero podjeżdżał. 😂 Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 No to z tego co wygląda tylko gwarancja. Uwalony czujnik. A co do pomiarów nachylenia na trasie zawsze jest opóźnienie. Bo najpierw musisz przejechać pewien dystans w tym momencie czujnik rejestruje zmianę ciśnienia , procek to przelicza i wypluwa aktualne nachylenie. Na szybkich "muldach" pokazuje odrealnione wskazania. Ale jak jest "strzelony" czujnik to już te obliczenia są z kosmosu. 1 Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Jestem po rozmowie z Garminem i licznik musi iść na reklamację. Ale.....reklamacja polega na tym, że odsyłasz urządzenie, a w zamian otrzymujesz "odnowione" w fabryce urządzenie, które ktoś tak samo oddał do naprawy i tak na prawdę nie wiesz w jakim stanie je dostaniesz pomimo zapisów, że "Urządzenia te przechodzą przez zaawansowany system testowania". Co jest bzdurą, bo kumpel reklamował swój licznik i raz dostał z niedziałającym przyciskiem, a drugi raz z wyruchana baterią, co trzyma 6h. Mam już numer RMA, ale zastanawiam się czy odsyłać licznik, żeby nie dostać jakiegoś bubla 🤷♂️ Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Tak robią z modelami co są już długo na rynku. Refurbished to normalna praktyka . Generalnie ma wygladać jak nówka . Wsadzają nową elektronikę i powinni też nowy akumulator jak nie trzyma parametrów. Jak coś to możesz kolejny raz reklamować. Twój obecny 530 ile ma już "wiosen". Jak masz go już długo to się nie zastanawiaj i wysyłaj. Przyślą kichę to znowu go odsyłasz aż do skutku. Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Mój miał rok i bateria długo trzymała. Odesłałem urządzenie, "nowe" powinno przyjść w przyszłym tygodniu. Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 5 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Odświeżam temat. Urządzenie zostało wymienione na "nowe". Na razie nie mam jak przetestować, bo lekko połamałem się 🦴 na ostatnim treningu i muszę się zrosnąć 😉 Odnośnik do komentarza
pecio Opublikowano 5 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Szybkiego powrotu na dwa kółka🚴♂️ 1 Odnośnik do komentarza
MiszALL Opublikowano 27 Września Udostępnij Opublikowano 27 Września Mam również problem ze swoim 1040. Zawyża on przewyższenia ale to tak naprawdę konkretnie, zamiast 350 pokazuje 600m. Odesłałem do Garmin, udostępniłem linki do aktywności swoje i kolegi z którym razem robiliśmy trasy i on ma to samo urządzenie. Rozbieżności mamy je. Garmin pisze mi, że wszystko jest okej. Wykresy są zbliżone a różnice wg nich wynikają z wahań plus minus 10m między urządzeniami…. No ale jak skoro są takie różnice i to za każdym razem u mnie pokazuje więcej… dokładnie napisał Pan Wojtek tak: Dziękujemy za skontaktowanie się z Garmin Polska. Konsultowałem Pana aktywności z naszym zespołem technicznym. Oba urządzenia rejestrujące mierzą wysokość z dokładnością do 10 metrów od znanej wysokości w dowolnym punkcie. Chociaż w tym 10-metrowym zakresie występują pewne różnice w wahaniach pomiarów, oba urządzenia mieszczą się w tym limicie. Różnice w tych wahaniach powodują różnice w całkowitych wartościach wznoszenia i opadania. Jednak ponieważ wszystko mieści się w zakresie +/- 10 metrów, wszystko mieści się w 100% w normie, więc nie powinno być z tym żadnego problemu. Sugerowalibyśmy, aby zamiast porównywać całkowite wartości wznoszenia, skupić się raczej na tym, jak wygląda to w czasie rzeczywistym. Taka odpowiedź. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak dalej argumentować? Bo oni chyba chcą to olać. Odnośnik do komentarza
Alek_M Opublikowano 28 Września Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września Napiszę wprost- pier****nie. U mnie (Edge 530) też tak się zachowywał i uszkodzony był barometr. A sprawdziłeś jak wygląda kwestia z nachyleniem na podjazdach? U mnie pokazywał na prostych -30%, a pod górkę, to już jak mu pasowało, Garmin ostatnio wypuszcza buble i czas zmienić markę, bo to już jest kpina z użytkowników. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi