Skocz do zawartości

Zachorowałem - Shimano CX 7 - co sądzicie ?

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe dobre :) Niestety w sklepach stacjonarnych w których byłem do tej pory nigdzie ich nie widziałem... Tak sobie myślę, że miałbym je na sezon wiosna . lato  a w okresie tam jak ten jesień / zima zostawiłbym swoje podstawowe shimano sh-m065 :) Zaporowa jest oczywiście cena więc póki co wydrukuje sobie zdjęcie i powiesze w kuchni na lodówce licząc na prawo przyciągania :)

Tego typu butu mają jedną podstaowwą wadę - jest nią tylko jedno pokrętło i brak dodatkowych zabezpeiczeń na wypadek uszkodzenia linki lub samego pokrętła. Na maratonie byłem świadkiem jak gościu huknął noką o kamień i pokrętło mu się rozpadło. Niestety nie był w stanie dalej kontynuowac jazdy. Bardzie sprawdza się, gdy są dwa pokrętła lub rzep, ale w miejscu pozwalającym nadal trzymac but na nodze.

Osobiście posiadam buty snowboardowe z takim samym systemem BOA, upadków zaliczyłem też sporo a nigdy nic się nie wydarzyło i system działa bez zarzutów do dziś. 

Oczywiście podczas jazdy jest większe prawdopodobieństwo huknięcia butem w jakąś chociażby przeszkodę....

• 4 miesiące temu...
Dnia 26.09.2017 o 08:56, Antyszprycha napisał:

Jak w temacie, zachorowałem i zastanawiam się jak się wyleczyć :)

Jak się wyleczyć ?

KUPIĆ ! ; )

Pokrętło dobra sprawa. But z dwoma pokrętłami będzie też zdecydowanie droższy i bardziej pro a co za tym idzie i sztywniejszy a do zwykłej jazdy nie do końca super wygodny.

23 godziny temu, Antyszprycha napisał:

Temat przeszedł do historii. Zakupiłem shimano cx9 :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Jak wrażenia? Podziel się swoją opinią bo sam jestem na etapie kupna nowych butów i właśnie ten model jest moim faworytem.:)

Zbyt wiele powiedzieć nie mogę bo używam je póki co jedyne na trenażerze ponieważ przeznaczone są one u mnie do szosy (gdzie mam ustawione odpowiednio bloki). 

Kilka rzeczy, które zauważyłem do tej pory:

- mają stosunkowo płytki zapiętek i stopa w nich się rusza (góra dół) - u mnie na pewno jest to też poswodowane tym, że posiadam wkadki Bontragera podnoszącesklepienie stopy

- baaaardzo sztywne, naprawdę bardzo

- system Boa działa bez zarzutu i jest strasznie wygodny a sam designe butów to kwestia indywidualne - MNIE SIĘ MEEEGA PODOBAJĄ.

Ps. W sklepie Konwa Bike na haslo VegeReggae otrzymałem rabat 5% zgodnie z zaleceniem z filmiku

Ps.2. Gdybyś szukał rozmiaru 43 to jeden gość ma nówki w mega cenie

http://allegro.pl/shimano-sh-xc9-s-phyre-rozm-43-mtb-nowe-i7196195604.html

13 godzin temu, Antyszprycha napisał:

mają stosunkowo płytki zapiętek i stopa w nich się rusza (góra dół) - u mnie na pewno jest to też poswodowane tym, że posiadam wkadki Bontragera podnoszącesklepienie stopy

To bardzo niedobrze. Musisz coś z tym zrobić,bo jeśli pięta i cała stopa nie będą dobrze trztmane to nie wykorzystasz sztywności buta. Stopa w bucie rowerowym musi być nieruchoma. 

Jedynie co mogę zrobić to wymienic wkładkę na ori która tam siedziała ale po bikefittingu dostałem inna wkładkę taką która jest dość wysoka stąd te rzecz z niskim zapiętkiem.