Skocz do zawartości

Jakie ciśnienie??

Forlorn81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niby banalne ale mam z tym problem. Niedługo jadę pierwszy wyścig na moim mtb, ok 140km, okolice Krakowa więc płasko nie będzie. Wyścig podobno gravelowy. Mam oponki cross King 27,5x2". Rower to Giant talon 4 po upgrade, napęd deore 2x10. Moja waga 80kg, powiedzcie mi ile optymalnie pompować żeby po drogach szutrowych śmigać bez dużych oporów? Nie będę jechał na maksa. Miejsce na mecie jest mało istotne. Zadko jeżdżę na MTB takie dystanse stąd mam wątpliwości jak do tego podejść. Z góry dzięki za wskazówki. Aha opony na dętkach.

Edytowane przez Forlorn81
Opublikowano
8 godzin temu, Greg29 napisał:

Wystarczy dane wrzucić do kalkulatora, np. Schwalbe:

https://www.schwalbe.com/en/pressureprof

Super, dzięki, nie wiedziałem o takich kalkulatorach. Wychodzi mi ok 2.5 bara tył i 2.1 do 2.1 przód 🙂 wydaje mi się mało ale tak ma być to tak ma być.

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie to wydaje się dużo bo ja na 29x2,2" mam poniżej 2 a ważę 92 kg 😁 Ale wiadomo, że przy węższych oponach będzie więcej 

Edytowane przez Greg29
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.04.2023 o 20:17, Greg29 napisał:

Jak dla mnie to wydaje się dużo bo ja na 29x2,2" mam poniżej 2 a ważę 92 kg 😁 Ale wiadomo, że przy węższych oponach będzie więcej 

Chyba ok,przy małym ciśnieniu mam dużo opory toczenia i bardzo bolą mnie kolana. Nie wiem jak z tym wygrać. Dzięki za podpowiedź.