Odie Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Nie jestem modny. Nadal śmigam bez dedykowanej nawigacji. W związku ze zmianą telefonu komoot którego używałem dotychczas do prowadzenia nie chodzi jak powinien - a i z jego "nawigacji" byłem średnio zadowolony. Zacząłem szukać alternatywy (android) - bardzo fajną nawigację mają mapy.cz ALE jest upośledzona jeśli chodzi o prowadzenie po GPX'ie (chyba, że znacie inne metody metody niż przeklepywanie ręcznie punktów z GPX'a przez przeglądarkę i synchronizacja z urządzeniem). No i zaczyna się festiwal pokolenia Z czyli pierdyliard aplikacji z miesięcznym abonamentem. RideWithGPS/Locus 3 płatny z góry - Locus 4 miesięczny lub roczny abonament, Komoot też wchodzi ostro w abonament. Jest jakaś jednorazowo płatna/darmowa aplikacja podążająca po GPX'ach i prowadząca do nich warta uwagi/testu? Osobiście skłaniam się ku Locus'owi 3ciemu choć czytając komentarze nie napawają optymizmem - wygląda, że producent celowo upośledza 3kę, aby kierować użytkowników w stronę 4ki i modelu abonamentu. Jak to ma tak wyglądać to faktycznie kupię jakiegoś używanego Garmina, bo serce mnie boli na myśl o miesięcznej opłacie za aplikację której będę używać 3-4x w miesiacu.
pecio Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Komoot płacisz raz za cały świat i masz na całe życie. Jak ja kupowałem to było coś koło 126 zł. Akurat Komoot jest dla mnie najlepszy i ładnie się synchronizuje z Garminem. 1
pecio Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Najlepiej się "pracuje" na mapach. Najlepsze algorytmy wytyczenia tras z uwzględnieniem aktywości. Tworzę "tracka" w Komoocie i po odpaleniu Garmina już mogę po nim jechać. Wszystko się w locie w obie strony synchronizuje. Skończę jazdę to już mam ślad zapisany na Komoot. Na drugim miejscu jest Mapy.cz. Reszta po testach odpadła.
Greg29 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Ja też używam Komoot. Łatwo mi się tworzy trasy w kompie czy na komórce choć czasem się wiesza ale myślę, że to wina mojej komórki bo też te problemy pojawiły się po zmianie telefonu. Jak zesłali mnie na kontrakt do innej części Europy to przez jakiś czas kombinowałem z innymi aplikacjami bo nie miałem wykupionego tego regionu, jakiś czas jeździłem na Locusie ale jakoś mi nie pasowało i wykupiłem Komoota Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez Greg29 1
Odie Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2023 No mi też przerywa na nowej wersji Androida. I nie lubię tego, że gdy powiększam wskazówki znika mi i tak zawierający mało informacji biały pasek. Ta nawigacja z Mapy.cz mi leży ale brak możliwości odtwarzania nawigowania po GPX jest dla mnie nie zrozumiała i jest to dla mnie jedna z najważniejszych funkcji.
Rozwiązanie grzegorz75jan Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Rozwiązanie Opublikowano 6 Kwietnia 2023 (edytowane) @Odie Gość udzielający się na forum mapycz zrobił własną stronę gpxmapy.cz na której można przerobić takiego zewnętrznego GPX-a i użyć w mapachcz. Jest jeszcze https://www.discom.cz/gpxeditor lub https://gpx.studio/ Edytowane 23 Marca 2024 przez grzegorz75jan 1
topfx Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 czy na mapy.cz idzie nałożyć kwadraty z squadrats
grzegorz75jan Opublikowano 22 Marca 2024 Opublikowano 22 Marca 2024 (edytowane) Śmiem wątpić. Bezpośredni raczej nie. Nie ma nawet wykresu prędkości, kadencji. Prośbę o to odrzucili. Ewentualnie musiałbyś umieć w programowanie i mapy podobnie jak ci którzy na podstawie strony dostępnego API mapcz zrobili swoje strony (podane wcześniej) do edycji śladów gps. Edytowane 22 Marca 2024 przez grzegorz75jan
topfx Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 mam ślad gps i jak zmienić punkty start i meta w komot albo mapy.cz albo innej prostej aplikacji
grzegorz75jan Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 Pytasz w wątku w którym nawet jest odpowiedź oznaczona jako rozwiązanie. Na forum mapy.cz jest trochę podobnych tematów. Na podanych wyżej stronach są podpowiedzi jak to zrobić. Kommota nie używam. Bezpośrednio w mapacz tego nie zrobisz i trzeba ślad przerobić na innej stronie i taki przerobiony zaimportować do mapycz.
topfx Opublikowano 23 Marca 2024 Opublikowano 23 Marca 2024 W dniu 6.04.2023 o 15:45, grzegorz75jan napisał: @Odie Gość udzielający się na forum mapycz zrobił własną stronę gpxmapy.cz na której można przerobić takiego zewnętrznego GPX-a i użyć w mapachcz. Jest jeszcze https://www.discom.cz/gpxeditor lub https://gpx.studio/ próbowałem tego używać umię trase zaimportować do mapy.cz tylko niewiem jak zmienić punkty startu i mety na moje
grzegorz75jan Opublikowano 24 Marca 2024 Opublikowano 24 Marca 2024 Sam nie miałem potrzeby przerabiania śladu tak by nawigować nim potem w mapachcz. Coś tam z ciekawości się pobawiłem a praktycznie to skracałem ślady. Nie wiem czy przy tej zmianie startu i mety potrzebujesz ten ślad wydłużyć czy skrócić i on musi być odpowiednio zapisany by spełnił swoją rolę na twoje potrzeby. W sumie to nie za bardzo nawet rozróżniam różnicę pomiędzy trasami a śladami czy innymi pojęciami używanymi w gps, gpx bo np. ślad może występować w różnych odmianach (być praktycznie gołym śladem bez czasu). Inna rzecz to to że urządzenie czy oprogramowanie, aplikacja może mieć swoje fochy. Na początek wyszukaj sobie w sieci "Różnice pomiędzy trasami i śladami" i co tam jeszcze wyskoczy. Na stronie discom jest to też opisane. Mi sporo czasu zajęło samo skrócenie śladu bo robiłem to pierwszy raz a i tak potrzebowałem go tylko jako podkład do edycji mapy OSM a nie nawigowania. Najszybciej zrobiłem to w gpx.studio a potem na jednej z tych czeskich stron być może po jakiejś aktualizacji. Trochę poczytałem, poklikałem na różne sposoby i udało się. Wiem, że jakaś opcja na którejś z stron jest jeszcze niedostępna a pewnych ograniczeń nie przeskoczą bo ich strony są oparte o API (silnik) mapycz które nie daje możliwości zrobienia czegoś (bo taki jego urok lub zespół mapycz nie dał mu takiej opcji) jak i czasem przyjęcia gotowca wykonanego choćby na gpxstudio który zadziała może gdzieś indziej. Ludzie chcą mieć np. możliwość wytyczenia trasy przez pola, lasy poza drogami czy ścieżkami i w mapachcz tego nie zrobią a część śladu chcą zmodyfikować. Istotna rzecz to opanowanie mapcz bo jakiś tam gpx sobie zaimportujemy (nawet dobrze przerobiony na innej stronie) ale trzeba go odpowiednio zaimportować i zapisać w odpowiednim miejscu w mapachcz bo jeżeli zapiszesz go jako aktywność to nie będzie działał. Musi być jako plan czyli w jakimś katalogu w Miejsca i plany. Plan to praktycznie gołe punkty z współrzędnymi geograficznymi i wysokością bez czasu. Być może jeszcze jakieś "tagi". Nawet w notatniku możesz sobie popatrzeć jak wygląda od środka ślad a jak plan. Mogą się różnić składnią, formatowaniem tekstu, ilością parametrów zależnie jak zapisała je jakaś aplikacja. Na forum mapycz w szukajke wpisz sobie discom lub gpxmapy i trochę tematów wyskoczy.
topfx Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Udało się zrobiłem to w komoot zaznaczyłe trasę w obie strony i dodałem nowy punkt i zaznaczyłem jako początek apóżniej na https://discom.cz/gpxeditor/ zrobiłem do mapy mapy.cz 1
martin_1001 Opublikowano 2 Maja 2024 Opublikowano 2 Maja 2024 Mam pytanie - chce kupić Koomota, tylko nie wiem która wersja (Świat czy Premium) będzie lepsza. Najbardziej mi zależy na tym żeby móc ustawić trasę automatycznie pod konkretną aktywność (MTB lub Gravel). Czy pakiet Cały Świat to posiada, czy muszę kupić roczną subskrypcję Premium?
m-peter Opublikowano 2 Maja 2024 Opublikowano 2 Maja 2024 50 minut temu, martin_1001 napisał: Mam pytanie - chce kupić Koomota, tylko nie wiem która wersja (Świat czy Premium) będzie lepsza. Najbardziej mi zależy na tym żeby móc ustawić trasę automatycznie pod konkretną aktywność (MTB lub Gravel). Czy pakiet Cały Świat to posiada, czy muszę kupić roczną subskrypcję Premium? Tutaj są opisane różnice https://support.komoot.com/hc/en-us/articles/360024587532-Komoot-products-and-their-cost
Talib79 Opublikowano 4 Czerwca 2024 Opublikowano 4 Czerwca 2024 (edytowane) Cześć Orientuje się ktoś czy jest jakieś miejsce w aplikacji Komoot, gdzie pojawiają się polubione (kliknięte serducho) trasy przebyte przez innych? Nigdzie tego nie mogę znaleźć Edytowane 4 Czerwca 2024 przez Talib79
Rekomendowane odpowiedzi