Skocz do zawartości

Ebike - jaki sterownik (kontroler) do wyświetlacza LCD SW900 i silnika 48V 1000W?

nalaswoj

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, potrzebuję pomocy od ludzi, którzy znają się na rzeczy. Otóż, chciałem zmienić rower MTB w e-bike, więc prawie rok temu zakupiłem zestaw z kołem i silnikiem 1000W 48V (nie ma nigdzie nazwy, ale dokładnie wygląda tak jak ten: Momo Design W https://allegro.pl/oferta/zestaw-silnika-rowerowego-26x1-75-48-v-1000-w-12114791926).

Odrębnie zakupiłem wyświetlacz LCD SW900 (zdjęcie w załączeniu). Jako że się na tym nie znam zleciłem konwersję serwisowi rowerowemu. Rower jeździł, ale okazało się, że zakupiony sterownik (kontroler) nie współpracuje z wyświetlaczem LCD, ale tylko z prostym wyświetlaczem LED (ma 3 kontrolki, które pokazują tylko stan baterii a z boku manetkę do napędu bez pedałowania - zdjęcie w załączeniu). Nie mogę m.in. regulować stopnia wspomagania, nie widzę prędkości, przebiegu itd.. Serwis zasugerował, że muszę zakupić, sterownik (kontroler), który będzie współpracował z wyświetlaczem LCD (tak przewiduje to też instrukcja – zdjęcie w załączeniu).

Kierując się sugestiami z forum pojazdyelektryczne.org zakupiłem na Aliexpress NOWY sterownik, dedykowany (tak było napisane) do mojego wyświetlacza LCD SW900 (tzn. „30A 48V 1000W Controller Kit for SW900 LCD Display Ebike Electric Bicycle” link: https://pl.aliexpress.com/item/1005004547351555.html?), więc myślałem, że wszystko będzie ok, ale nie jest. Ponownie oddałem rower do serwisu, ale tam stwierdzono, że albo niesprawny jest LCD SW900, albo nowo zakupiony sterownik, ale serwis nie jest w stanie stwierdzić, które z tych urządzeń jest niesprawne lub nie pasuje do drugiego. Trochę losowo padło więc, że uszkodzony może być LCD (bo zakupowany był na Allegro lokalnie i nie było pewności, czy nie był wcześniej używany). Serwis rowerowy zamówił więc w polskiej firmie (ale nie wiem jakiej) kolejny wyświetlacz, za ok. 220zł (też jeszcze nie wiem jaki model), ale który (po konsultacji telefonicznej) miał pasować do tego sterownika. Niestety dziś z serwisu dostałem informację, że i ten LCD (rzekomo) nie pasuje do zamówionego na Aliexpress sterownika, więc serwis tym razem podejrzewa, że uszkodzony może być właśnie ów sterownik i w rezultacie chce wrócić do pierwotnego sterownika z prostym wyświetlaczem LED (bez regulacji wspomagania itp.). Może ktoś podpowie, gdzie tkwi problem? Jak sprawdzić czy uszkodzony (lub sprawny) jest sterownik lub LCD i czy mogą one współdziałać? A może ktoś podejmie się to zgrać z sobą w okolicach Torunia lub nawet gotowy jest wysłać rower gdzieś dalej byleby zostało to zrobione, bo jestem trochę podłamany. Pozdrawiam

ebike Momo Design W sterownik 01.jpg ebike Momo Design W sterownik 04.jpg ebike Momo Design W sterownik 03.jpg ebike Momo Design W sterownik 02.jpg