Skocz do zawartości

Rodzaje kluczy a różne marki

velocyped

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuję zakup i proszę o podpowiedź.

Czy ogólnie znani producenci (Merida, Romet, Cube, Specialized itp) w znaczącym stopniu różnią się pod względem kluczy jakie są potrzebne do demontażu i regulacji hamulców, tarcz, korb i innych tego typu elementów?

Jestem laikiem ale lubię majsterkować i dbać o sprzęt, ale nie lubię jak w trasie blamczy mi stado kluczy, które później zalegają dookoła stojaka. A kolekcja rośnie :)

Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest ustandaryzowane. Oczywiście bywają różne standardy jeśli chodzi np. o klucz do misek suportu (tylko Shimano ma w użyciu obecnie z 5 różnych typów).

Zestaw minimum kluczy to hex 2.5, 3, 4, 5 i czasami 6 i 8mm, torx t25 do tarcz hamulcowych w standardzie IS. I ew. narzędzia "specjalne" w zależności już konkretnie od tego co chcesz dłubać (np. wspomniane suporty czy tarcze CL, klucz do kaset, specyficzne klucze do amortyzatorów., klucz do blatów mechanizmów korbowych itd.). Prawda jest taka, że jak chcesz ogarniać wszystko przy współczesnym rowerze ze średniej lub wyższej półki to uzbiera się tego wózek narzędziowy. Ja do domowego użytku mam skromną skrzynkę z narzędziami których zrobiła się całkiem pokaźna liczba (włącznie z narzędziami do prostowania haka, wprasowywania i wybijania łożysk, do obsługi ukł. hamulcowego itd.). Skrzynka jeździ ze mną zawsze jak zabieram rowery na jakiś wypad który trwa więcej niż 2 dni.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Też założyłem sobie skrzynkę, narzędzia ciągle zbieram bo nie mam jeszcze wszystkich specjalistycznych. Nie ma znaczenia marka narzędzi, choć wiadomo, że te najtańsze mogą być "jednorazowe", jak np. imbusy zrobione z mięciutkiej chińskiej plasteliny stali :)

Opublikowano

Przyzwoite jakościowo i relatywnie tanie są klucze king tony oraz proxxon. Jak ktoś lubi trzymać w ręce narzędzia premium to wera, gedore, hazet. Wera w imbusach ma ciekawy patent - hex plus - polegający na odpowiednim ukształtowaniu trzpienia tak aby nie obrabiał gniazd w śrubach. Dodatkowo w końcówkach nasadowych hex mają małą kulkę na trzpieniu, która utrzymuje śrubę na kluczu (dobre jak śruba jest z Al albo Ti).

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi! 

ogólnie to dobre wiadomości: jest nadzieja na kontrolowanie tego "zoo" bez zbędnego rozrostu.

Bałem się, że decydując się jakiś czas temu na jedną markę roweru będę musiał kolejne, stopniowo zastępowane nowszymi co jakieś 10 lat, ograniczać wybór tylko do jednego i tego samego producenta rowerów. Dekada w tym technologii rowerów z tego co widzę okiem laika to sporo, a sprzęt wcale się tak szybko nie starzeje jak np. elektronika z chińskich fabryk :(

Imbusy Wery używam do wszystkiego i jestem mega zadowolony. Na marginesie: ogólnie ta firma ma doskonałe narzędzia (a jak nie to i serwis sprawnie działa ;) )

Opublikowano

Marka roweru nie ma znaczenia. A rozrost "warsztatu" jest nie do zatrzymania ;) wszystko zależy od tego ile chcesz ogarniać sam a co outsource'ować. Np. do obsługi samych kół już trochę specyficznego sprzętu potrzeba. Do amortyzatorów i damperów też. Podstawą zawsze jest stabilny stół z solidnym imadłem.

Opublikowano

Raczej podstawowa konserwacja niż naprawy:  smarowanie osi czy ewentualnie wymiana zębatek i suportu. Sprzęt do pancerzy i regulacji większości elementów jak hamulce i przerzutki jest, bo to w większości standardowe narzędzia uzywane w domu czy aucie.  

Opublikowano

Klucz do kaset jest standardowy. Do suportu jest kilka standardów. Do zębatek korby od powszechnych hex 5 i torx 25 do kluczy specjalnych.