Skocz do zawartości

Przymiar - który wybrać?

Sorvas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako nowy użyszkodnik chciałbym zadać dość prozaiczne pytanie.

Jaki przymiar do łańcucha warto kupić?

Skąd moje pytanie? Parę miesięcy temu zakupiłem, przy okazji, w sklepie rowerowym takowe urządzonko za 8 złotych. Standardowy model 0.75 i 1.00 Bikehand yc503. Łańcuch jaki posiadałem to Shimano CN-HG53. Kiedy przymiar zaczął zbliżać się do wpadnięcia na poziomie 0.75 postanowiłem go wymienić. W związku z tym, że było to po około 700 km postanowiłem zainwestować w ciut droższy łańcuch tj. Deore XT. Ku mojemu zdziwieniu łańcuch ten przyjmuje przymiar w sposób identyczny, co poprzednie Deore.

Lepiej zainwestować w inny przymiar? (jaki?) Albo kiedy przejmować się wskazaniem przymiaru?

Pozdrawiam, Marcin.

Opublikowano

Na pewno nie najtańszy. Ja tak zrobiłem i zarżnąłem napęd, bo przymiar nie pokazał na czas wyciągnięcia łańcucha...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
2 minuty temu, fride napisał:

Który lepszy? Bitul czy BikeHand?

Czytałeś artykuł? 

Opublikowano
Dnia 25.09.2017 o 18:53, Sorvas napisał:

. W związku z tym, że było to po około 700 km postanowiłem zainwestować w ciut droższy łańcuch tj. Deore XT. Ku mojemu zdziwieniu łańcuch ten przyjmuje przymiar w sposób identyczny, co poprzednie Deore.

Nie ma się co dziwić. Łańcuchy mają różne luzy robocze na rolkach. Przede wszystkim z tego powodu nie korzystam z przymiaru do łańcucha (nawet nie polecam). Jedyne miarodajne sposoby to mierzenie odległość między dziesięcioma pinami suwmiarką (127mm) lub porównanie łańcucha względem nowego.

Osobiście wykorzystuje metodę na trzy łańcuchy która eliminuje mierzenie łańcucha czymkolwiek. Po prostu wraz z jedną kasetą używam trzech łańcuchów, które wymieniam rotacyjne na ten najkrótszy. Całość wymieniam dopiero jak zmiana biegów zaczyna szwankować. 

Opublikowano

A nie zajeżdża się w ten sposób także blatu?