Skocz do zawartości

Jak wyciągnąć korek (expander) z rury karbonowej?

firehunter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Ponieważ chcę skrócić rurę sterową niezbędne jest usunięcie korka (expandera). Pacjent to widelec full carbon Look HSC 1 o średnicy 1 cala. Nie bardzo widzę możliwość odkręcenia tego imbusem, gdyż w tym korku jest tylko gwint do przykręcenia kapsla. Jakieś rady jak to wyciągnąć z rury? Pozdrawiam Ryszard.

20230226_213946.jpg

Edytowane przez firehunter
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 13.03.2023 o 13:23, firehunter napisał:

Witam wszystkich. Ponieważ chcę skrócić rurę sterową niezbędne jest usunięcie korka (expandera). Pacjent to widelec full carbon Look HSC 1 o średnicy 1 cala. Nie bardzo widzę możliwość odkręcenia tego imbusem, gdyż w tym korku jest tylko gwint do przykręcenia kapsla. Jakieś rady jak to wyciągnąć z rury? Pozdrawiam Ryszard.

20230226_213946.jpg

Witam. Włóż do dziurki imbusa 6, lub 5mm. W środku jest śruba, odkręć ja i expander wyjdzie. Pozdrawiam. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 14.05.2023 o 16:51, Szymon88 napisał(a):

Witam. Włóż do dziurki imbusa 6, lub 5mm. W środku jest śruba, odkręć ja i expander wyjdzie. Pozdrawiam. 

A co jeśli śruby brak ?? 6mm nie wchodzi, 5mm tak ale na nic w środku nie trafia. W widelcu nic nie telepie, expander siedzi sztywno.. widelec z roweru romet huragan disc. Jakies pomysły co oni z nim zrobili - wkleili go ;) ??

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam, czy udało ci się wyciągnać?? mam ten sam problem z rurą sterową od Rometa.  pozdr

Opublikowano

Wewnątrz nagwintowanego otworu, w który wchodzi śruba kapsla masz otwór pod imbus (chyba nr 5). Włóż tam ten imbus i po prostu odkręć. Jak odkręcisz to ekspander wpadnie Ci do środka rury i trzeba mieć jakąś długą śrubę w rozmiarze śruby od kapsla, żeby ją wkręcić w ekspander i go wyjąć

Opublikowano (edytowane)

Udalo sie, zrobiłem tak - zdjąłem kapsel, wkręciłem spowrotem dłuższą śrubę i lekko puknąłem młotkiem - dopiero wtedy olna czesc expandera sie poluzowała i w calosci wyszedl. Patent z imbusem u mnie nie zadziałał - widocznie jakiś inny typ expandera był.. 

Edytowane przez Kubak82
  • Lubię to! 1