firehunter Opublikowano 13 Marca 2023 Opublikowano 13 Marca 2023 (edytowane) Witam wszystkich. Ponieważ chcę skrócić rurę sterową niezbędne jest usunięcie korka (expandera). Pacjent to widelec full carbon Look HSC 1 o średnicy 1 cala. Nie bardzo widzę możliwość odkręcenia tego imbusem, gdyż w tym korku jest tylko gwint do przykręcenia kapsla. Jakieś rady jak to wyciągnąć z rury? Pozdrawiam Ryszard. Edytowane 13 Marca 2023 przez firehunter
Szymon88 Opublikowano 14 Maja 2023 Opublikowano 14 Maja 2023 W dniu 13.03.2023 o 13:23, firehunter napisał: Witam wszystkich. Ponieważ chcę skrócić rurę sterową niezbędne jest usunięcie korka (expandera). Pacjent to widelec full carbon Look HSC 1 o średnicy 1 cala. Nie bardzo widzę możliwość odkręcenia tego imbusem, gdyż w tym korku jest tylko gwint do przykręcenia kapsla. Jakieś rady jak to wyciągnąć z rury? Pozdrawiam Ryszard. Witam. Włóż do dziurki imbusa 6, lub 5mm. W środku jest śruba, odkręć ja i expander wyjdzie. Pozdrawiam.
Kubak82 Opublikowano 8 Września 2024 Opublikowano 8 Września 2024 W dniu 14.05.2023 o 16:51, Szymon88 napisał(a): Witam. Włóż do dziurki imbusa 6, lub 5mm. W środku jest śruba, odkręć ja i expander wyjdzie. Pozdrawiam. A co jeśli śruby brak ?? 6mm nie wchodzi, 5mm tak ale na nic w środku nie trafia. W widelcu nic nie telepie, expander siedzi sztywno.. widelec z roweru romet huragan disc. Jakies pomysły co oni z nim zrobili - wkleili go ;) ??
ebiker1978 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca witam, czy udało ci się wyciągnać?? mam ten sam problem z rurą sterową od Rometa. pozdr
Greg29 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Wewnątrz nagwintowanego otworu, w który wchodzi śruba kapsla masz otwór pod imbus (chyba nr 5). Włóż tam ten imbus i po prostu odkręć. Jak odkręcisz to ekspander wpadnie Ci do środka rury i trzeba mieć jakąś długą śrubę w rozmiarze śruby od kapsla, żeby ją wkręcić w ekspander i go wyjąć
Kubak82 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca (edytowane) Udalo sie, zrobiłem tak - zdjąłem kapsel, wkręciłem spowrotem dłuższą śrubę i lekko puknąłem młotkiem - dopiero wtedy olna czesc expandera sie poluzowała i w calosci wyszedl. Patent z imbusem u mnie nie zadziałał - widocznie jakiś inny typ expandera był.. Edytowane 16 Marca przez Kubak82 1
Rekomendowane odpowiedzi