peterson Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 Cześć ! Mam problem z tylną oponą Shawalbe g-one allround Od jakiegoś czasu regularnie schodzi z niej powietrze (po tygodniu potrafi być miękka) , z przodu wszystko jest w porządku Na oponie w zimie zaczęły się pojawiać pęcherzyki (po obu stronach w wielu miesjcach) , tak jakby była nieszczelna - zobaczcie zdjęcia Czy coś da się z tym zrobić, czy opona nadaje się do wymiany - około tydzień temu byłem w serwisie, serwisant zarzekał się że wlał mleka - czy to coś pomoże ? Poproszę o porady, dzieki !
akir19 Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 1 minutę temu, peterson napisał: Cześć ! Mam problem z tylną oponą Shawalbe g-one allround Od jakiegoś czasu regularnie schodzi z niej powietrze (po tygodniu potrafi być miękka) , z przodu wszystko jest w porządku Na oponie w zimie zaczęły się pojawiać pęcherzyki (po obu stronach w wielu miesjcach) , tak jakby była nieszczelna - zobaczcie zdjęcia Czy coś da się z tym zrobić, czy opona nadaje się do wymiany - około tydzień temu byłem w serwisie, serwisant zarzekał się że wlał mleka - czy to coś pomoże ? Poproszę o porady, dzieki ! Dolej mleka, schwalbe to ścierki nie opony 1
peterson Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Opublikowano 11 Marca 2023 Serwisant twierdzi, że zalał mleko, niecały tydzień temu, tylko jeszcze nie miałem okazji pojeździć @akir19 czy takie rozjeżdzenie dopiero powinno uszczelnić ? jaki jest zalecany dystans mniej więcej w takiej sytuacji ? dzięki !
Nemrod Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 To już zależy od konkretnej opony. Może się opić mlekiem i doszczelnić po 2 tygodniach, miesiącu a może i uciekać cały czas. 1
Gość Opublikowano 11 Marca 2023 Opublikowano 11 Marca 2023 6 godzin temu, peterson napisał: tylko jeszcze nie miałem okazji pojeździć To też ważne. Jak zalane mlekiem to wypada się przejechać, żeby popracowała. Jeszcze pytanie - co to za "mleko". Są lepsze i gorsze. Niekoniecznie opona do wymiany - może mleko z "większymi cząsteczkami". np. biały Stan's. Jeszcze nie miałem opony (nawet nie tubeless'owej) co by mi nie uszczelnił finalnie (niekiedy jest widowiskowo).
TrocheBiegam Opublikowano 12 Marca 2023 Opublikowano 12 Marca 2023 Miałem te same opony i na mleku Stans przez 12 miesięcy żadnych problemów. Stans zwykły nie Race. 100 ml na oponę. 1
BrudnyHenryk Opublikowano 18 Marca 2023 Opublikowano 18 Marca 2023 1. musisz jeździć, bez tego nie ma szans się uszczelnić 2. jeżeli masz mleko z amoniakiem (np Stans) to nie możesz używać CO2 do pompowania, bo mleko traci właściwości 1
peterson Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Opublikowano 21 Marca 2023 mam odpowiedź - mleczko Continental RevoSealant - wszystkim dziękuję za pomoc
Mlody770 Opublikowano 3 Maja 2023 Opublikowano 3 Maja 2023 A czy te opony są tubeless? Bo ja mam Speed Kingi i mam to samo tylko sto razy bardziej , cały obwód opony . Po przejechaniu łącznie jakiś 120km zauważyłem, że piany jest zdecydowanie mniej . Tylko zaznaczę , o czym nie wiedziałem że Speed Kingi to nie tubeless , dlatego jest z tym mały problem . Natomiast nie rozumiem dlaczego mleczko tego nie uszczelnia . Skoro tego nie uszczelnia, to jak sobie poradzi z dwu milimetrową dziurą.
Trotyll Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Odgrzeję troszkę kotleta. Pacjent: to koła shimano WH-RX570 czyli pod oponę bezdętkową z oponami Maxxis Ravanger 700x40c. Problem: mogę nadmuchać 2-3 bary a ciśnienie spadnie do 1,4 bara po tygodniu - nieważne czy jeżdżę czy nie. Pryskałem je wodą z mydłem i nic ( ale to było po nalaniu mleczka ) - może muszę po kilku dniach ? Wymieniłem wkłady wentyli i nic, nalałem mleczka Stan's raz 30ml i po tygodniu drugi raz 30ml i nic. Nie wycieka. Na początku wydawało się że pomaga. Co dalej ? Opona może " chlać" mleko i dolać go aż w końcu musi się uszczelnić ? wyżej kolega pisze o 100 ml., a mi jeszcze trochę do tej ilości brakuje :). Może pójść na całego i rozebrać koła, wymienić wentyle ? ( trezado, stan"s, momum, LEZYNE ? ) plus dołożyć taśmę uszczelniającą ? Średnic wewnętrzna to 21,6mm - wystarczy taśma 21mm czy wziąć szerszą 22/23mm ? Schywalbe, stan's czy może co innego ? Jakieś inne pomysły ? Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi