Skocz do zawartości

Zębatka 36T Sram Eagle

TheBiSHoP
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez vdcmike,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam korbę SRAM SX i obecnie posiadam na niej zębatkę 34T, trochę brakuje mi przełożenia przy zjazdach i chciałbym 36 zębów. Jednak jedyna zębatka 36T do Eagle'a jest opisana że pasuje tylko do korb X01 i XX1. Czy orientuje się ktoś czy tak rzeczywiście jest czy jednak da się ją przykręcić do niższych grup? Jeżdżę sobie turystycznie i nie zależy mi żeby akurat korbę kupować super drogą. 

Zębatka SRAM Eagle X-Sync 36T Direct Mount 6mm offset (bikestacja.pl)

Edytowane przez TheBiSHoP
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Każda zębatka w standardzie SRAM DirectMount i z odpowiednim offsetem (6mm dla ram standardowych, 3mm dla boost) będzie pasowała. Do SX/NX nie ma fabrycznych, stalowych i tanich zębatek większych niż 34T. Możesz nabyć alu z korb droższych albo china np. https://pl.aliexpress.com/item/1005003567539015.html?spm=a2g0o.cart.0.0.7185452cXHKIgO&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Nie chce chińskich, ale jakbym miał dokupić korbę X01 za min 1500 PLN to już by było kompletnie bez sensu =]. Widziałem, że jest właśnie opinana jako DirectMount ale jednak wpisana kompatybilność tylko z X01 i XX1. Dzięki za info to sobie spokojnie zamówię. Pozdrawiam 

Opublikowano

No właśnie do nx/sx/gx spokojnie można chińczyka brać (tylko z tym profilem zębów co podlinkowałem). Dzialanie i trwałość jak tych xx1. Oczywiście jak ktoś ma kompleks "korka wstydu" (jak ja) nie będzie tego montował do korb z wysokiej półki

Opublikowano

Znalazłem na ebay za 270 pln z przesyłką z Niemiec nówki z demontażu z nowych korb. Może dzisiaj sobie to pomontuję.

20230315_164705396_iOS.jpg
Opublikowano

Szkoda każdej złotówki. Chińczyk tak samo trwały będzie a do korby SX nawet wstyd coś lepszego montować ;)

Opublikowano

Korbę SX mam dlatego, że nie zależy mi na wadze a lepsza korba nie wpłynie na jakość działania całości. wolałem dopłacić za to do przerzutki GX zamiast SX czy NX. W zeszłym roku miałem łańcuch GX a teraz ten XX1 to czysta fanaberia bo podoba mi się wizualnie. Na zębatce oryginalnej zależy mi głównie dlatego że lubie mieć rzeczy od jednego kompletu, a nie zbieraninę. Kolejna fanaberia i pewnie jakby się okazało że nie da się jej przykręcić to skończyłoby się na korbie XO1 i to byłoby totalnym overkillem i bezsensownym wydatkiem ale co zrobić choroba taka =]].