manonegra13 Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Witajcie , poszukuję w miarę uniwersalnych opon o jak najniższym oporze toczenia , jeżdżę przeważnie 50% szutry , drogi nie utwardzone ,luźne kamienie,10% las , 40% asfalt. Przeważają szutry które są wysuszone na pieprz w lecie , rzadko pada ale zdarza się , rower to scott spark 940 , obręcze 29 Syncros XC-49 , kompletnie nie wiem jakie opony mogę zastosować , jestem raczkujący w temacie. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 27 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Wg strony bicyclerollingresistance.com i opinii wielu forumowiczów zarówno tego jak i konkurencyjnych forów rowerowych wychodzi, że Continental Race King Protection jest takim "czarnym koniem wyścigu" https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews 1 Odnośnik do komentarza
manonegra13 Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 16 godzin temu, Greg29 napisał: Wg strony bicyclerollingresistance.com i opinii wielu forumowiczów zarówno tego jak i konkurencyjnych forów rowerowych wychodzi, że Continental Race King Protection jest takim "czarnym koniem wyścigu" https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews Proponujesz przód i tył Continental Race King Protection ? Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 28 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Typowo w teren bym na przód proponował XK, czyli Cross Kinga, bo dzięki większym klockom daje lepszą kontrolę nad przednim kołem a na tył, jako napędową RK, czyli Race Kinga - z tego co widzę na różnych forach taka kombinacja jest bardzo często polecana i sam mam zamiar ją wypróbować jak zajadę swoje opony w mtb. Ale na takie mieszane warunki, jakieś dłuższe wyprawy to bym poszedł w RK na przód i tył 1 Odnośnik do komentarza
manonegra13 Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 W dniu 28.02.2023 o 20:32, Greg29 napisał: Typowo w teren bym na przód proponował XK, czyli Cross Kinga, bo dzięki większym klockom daje lepszą kontrolę nad przednim kołem a na tył, jako napędową RK, czyli Race Kinga - z tego co widzę na różnych forach taka kombinacja jest bardzo często polecana i sam mam zamiar ją wypróbować jak zajadę swoje opony w mtb. Ale na takie mieszane warunki, jakieś dłuższe wyprawy to bym poszedł w RK na przód i tył Tak zrobię , ale jeszcze pytanie czy mogą to być TLR KING ll ,jakie minusy będą? W opisie niby jest wspomniane protection , cena połowę niższa , i myślę by przerobić na bezdętkowe o ile sie da te obręcze. https://www.tradeinn.com/bikeinn/es/continental-cubierta-mtb-race-king-ii-tlr-29-tubeless/137172137/p?_gl=1*88mo48*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQiA0oagBhDHARIsAI-BbgfCXYkI7MWmAF6_wmT9ce-02O7RjSnPIGrX9wj4OxL3aI_sBuVvtpQaAp9_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds https://www.tradeinn.com/bikeinn/es/continental-cubierta-mtb-cross-king-ii-tlr-29-tubeless/137172191/p?_gl=1*2xjexd*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQiA0oagBhDHARIsAI-BbgfCXYkI7MWmAF6_wmT9ce-02O7RjSnPIGrX9wj4OxL3aI_sBuVvtpQaAp9_EALw_wcB&gclsrc=aw.ds Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 4 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Nie znam szczegółów ale przy RK II w opisie nie ma wymienione w składzie Black Chilli a ta mieszanka z tego co pamiętam to chyba powoduje, że opony nie tracą przyczepności wraz ze ścieraniem się klocków bo ta "dobra" guma nie jest tylko cienką warstwą ale jest w całej gumie. Ale mogłem coś pomieszać. Może ktoś inny wie lepiej 1 Odnośnik do komentarza
manonegra13 Opublikowano 5 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Witam po dłuższej nieobecności , opony zakupione i mleko , mam pytanie , czy te opony mają kierunek montażu ? Będzie trochę czasu , będę próbował zalać mlekiem , będę robił to pierwszy raz , jakieś wskazówki dla nowicjusza, ile mleka lać? Odnośnik do komentarza
Rozwiązanie vdcmike Opublikowano 6 Maja 2023 Rozwiązanie Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 (edytowane) Mają kierunek (oznaczony na oponie). Po 60ml na gumę zwykle leję. Jeśli robisz to pierwszy raz to zadbaj o to, żeby nic mlekiem nie usyfić (podłoga, odzież, obuwie, obręcze, opony na zewnątrz). Edytowane 6 Maja 2023 przez vdcmike 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi