Skocz do zawartości

RockShox XC 30 Rebound

macko1

Rekomendowane odpowiedzi

Po lewej na górze to żaden "rebound" (tłumienie odbicia)* tylko twardość sprężyny. Nic z tym nie zrobisz bo sprężyna stalowa tak po prostu ma.

*Tłumienie odbicia masz na dole prawej goleni.

Powinna, owszem.

Ja bym się pokusił o serwis amorka. Ale nie rób tego sam, skoro mylisz napięcie wstępne z reboundem.

U mnie mimo 3700km nabitych, serwisu jeszcze nie było i wszystko działa jak należy, smaruję tylko kurzówki, wycieram lagi po jeździe i ogólnie dbam o amorka.

Witam, a ja mam znów problem z pokrętłem od rebound mogę kręcić w obie strony w nieskończoność i nic się nie zmiena miał tak ktoś?jak można to naprawić? Mam amor rockshox 30 silver tk amor ma 2 miesiące 

2 godziny temu, Mariusz91 napisał:

Witam, a ja mam znów problem z pokrętłem od rebound mogę kręcić w obie strony w nieskończoność i nic się nie zmiena miał tak ktoś?jak można to naprawić? Mam amor rockshox 30 silver tk amor ma 2 miesiące 

Napisz coś więcej. Jak działa regulacja. Czy wygląda jak normalne wkręcanie śruby czy czujesz wyraźny 'klik' (zabezpieczenie przed przekręceniem) kluczyka ale nic poza tym? Próbowałeś wyciągnąć kluczyk i regulacji dokonać imbusem (tak ten kluczyk to w zasadzie klucz imbusowy)? Jak wygląda stan końcówki kluczyka?

Nie żadnego kliku nie słychać jak działało to owszem było słychać klik ale teraz zero oporu tak jak by imbus był zjechany ale patrzyłem i jest ok, jeszce nie próbowałem kręcić imbusem jutro sprawdzę 

Odnośnie imbusa to dobrać ten sam rozmiar co na kluczyku czy większy ten w który wchodzi kluczyk? 

2 godziny temu, Mariusz91 napisał:

Odnośnie imbusa to dobrać ten sam rozmiar co na kluczyku czy większy ten w który wchodzi kluczyk

Tym większym imbusem to odkręca się lagi nic się nim nie reguluje.

Najprościej jeśli ktoś nie wie co i jak jest w amorze, zaleca się przestudiowania manuala od Rock Shoxa, wtedy dowiesz się wszystkiego tak na marginesie, bo zaczynają się nie jasności co niby się zepsuło, czy to tłumik, czy regulacja odbicia czy coś innego.

Możesz napisać, jak siedzisz na rowerze, która strona amora czy lewa czy prawa i czy dół amora czy góra (na koronie) 

Edytowane przez Kruk
9 godzin temu, Mariusz91 napisał:

Odnośnie imbusa to dobrać ten sam rozmiar co na kluczyku czy większy ten w który wchodzi kluczyk? 

Taki sam. Jeśli z końcówką kluczyka jest okej ale regulacja zwykłym imbusem przynosi efekty to możne oznaczać że kluczyk jest do wyrzucenia. Jeśli regulacja imbusem nie przynosi żadnego efektu (np nie dochodzisz do końca regulacji) to przyczyny należy szukać w tłumiki. Może być to zarwana śruba regulacji, obrobiona główka albo kilka jeszcze innych awarii, które na razie nie przychodzą mi do głowy. 

Sukcesywnie problem rozwiązany, przyczyną jest kluczyk który się kręci wokół własnej osi byłem w serwisie ziomeczek miał na stanie taki sam sprawdzalismy na jego i śmiga.Dzieki wszystkim za pomoc.

Pozdro.

Kakademona

Jako że to mój pierwszy post to witam Szanownych Kolegów i przepraszam za odgrzewanie kotleta :)

Mam problem z preloaderem w xc30, który objawia się tym, że po ustawieniu na max (niezbyt zgodnie z moją waga jak już zdążyłem się zorientować) nie da się go już ruszyć w żadną stronę. Pokrętło reaguje może w 10% w każdą stronę ale sprężynuje i wraca do pozycji wyjściowej. Tutaj pytanie czy ktoś z Was może spotkał się z czymś takim i jest jakiś sposób aby to chałupniczo załatwić czy jednak serwis (dodam, że przejechałem na nim ok. 70 km i na początku wszystko działało)?

Po prostu sprężyna go dociska i nie możesz go skręcić.

Wykręć po prostu preload kluczem i zobacz po prostu czy coś się uszkodziło. To proste, tam nie ma co się wylać .