pkeska Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Potrzebuję porady. Kupiłem sobie na ten sezon koła karbonowe, obecnie w szosie mam koła Alu na stożku 35mm. Nie chcę ich zmieniać na stałe, chciałbym je wymieniać co jakiś czas, np jak robię czasówkę. I tu pojawia się problem, ponieważ tył łatwo mogę zamienić i pasuje elegancko, a z przodu delikatnie ociera klocek o tarczę (w nowych karbonowych). I teraz czytałem, że są jakieś podkładki kompensacyjne (np. Jagwire) ale w serwisie marudzą, że się nie da itp... Podpowiecie, czy jest jakiś sposób, żebym mógł dopasować oba koła bez konieczności każdorazowego luzowania zacisku hamulca? Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 pytasz o hamulce tarczowe? nie można wyprostować tarczy? Odnośnik do komentarza
vdcmike Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Chodzi raczej o tolerancję usytuowania mocowania tarczy względem osi. Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 Jeżeli nie masz dwóch kompletów kół na tych samych piastach to nigdy nie będziesz mieć pewności, że tarcza nie będzie ocierać po zmianie. Odnośnik do komentarza
m-peter Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) Można próbować przesuwać tarczę hamulcową w jednym z kompletów, tak, żeby w obu siedziała w tym samym miejscu. W zależnosci czy 6 śrub czy center lock: https://www.bike-components.de/en/Syntace/Disc-Shim-Spacers-for-6-Bolt-Brake-Rotors-p7096/ https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/jagwire-centerlock-0.2-mm-podkładki-10-jednostki/138155335/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=13355764&country=pl&gclid=Cj0KCQjwwtWgBhDhARIsAEMcxeBHBjRGIoeYEjCA6VMEQLU6lcJEsOlIUhvvfO6jkiIgKUtNtR8d1X8aAu_cEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Edytowane 18 Marca 2023 przez m-peter 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi