Marek1960 Opublikowano 21 Lutego 2023 Opublikowano 21 Lutego 2023 Dzień dobry, Kupiłem rower Kross z dwóch powodów, bo jest to produkt Polski i bardzo dobra marka. Kupując rower nie przyszło mi do głowy pytać, czy menu na wyświetlaczu jest w języku polskim. Dodatkowo w instrukcji nie ma sowa o wyświetlaczu i jego działania. Zakupiłem rower w innym mieście, po rozpakowaniu sprawdziłem, czy nie ma uszkodzeń. Wykonałem małą przejażdżkę, wszystko bardzo dobrze, nie zwróciłem uwagi na wyświetlacz. Kazałem synowi wyrzucić karton, ze względu na duże gabaryty. Po paru dniach sprawdziłem, że rower obsługuje 6 języków, oprócz Polskiego. Nie chciałem wierzyć własnym oczom. Rower produkcji Polskiej zakupiony w Polsce, a menu brak języka polskiego, nie wspomnę, że brak instrukcji wyświetlacza (komputerka rowerowego). Napisałem do firmy Kross maila i taką odpowiedź otrzymałem: Dzień dobry, dziękujemy za wiadomość. Na ten moment wersja w języku polskim jest niedostępna. Pracujemy nad udoskonalaniem potrzeb naszych klientów. Zapewniamy, że mamy na uwadze Pana sugestię. --- Pozdrawiam Magdalena Centrum Kontaktu KROSS S.A. Serdecznie odradzam zakupu rowerów KROSS, firma robi sobie kpinę z klientów. Pozdrawia Marek ze Szczecina
TrocheBiegam Opublikowano 21 Lutego 2023 Opublikowano 21 Lutego 2023 Rowery składają się z różnych podzespołów i nadaremno zakładać, że cały pojazd jest od A do Z wyprodukowany w naszym kraju. Napęd jest produkowany pewnie w Japonii. Wystarczy podjechać do sklepu gdzie Pan kupił rower albo innego serwisu rowerowego, a z pewnością pomogą i wytłumaczą jak obsługiwać wyświetlacz.
Marek1960 Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Opublikowano 21 Lutego 2023 Przecież dołączyłem odpowiedź mailową. Producent grzecznie pisze, że na razie nic nie zrobi. Przecież każda firm ma obowiązek umieścić instrukcję w j. polskim. Nie mówiąc już, że urządzenie winno mieć menu w naszym języku. Gdyby Sprzedawca i producent byli uczciwi ,to powinni w ofercie poinformować kupującego, chyba się nie mylę. WEDŁUG MNIE JEST, TO WPROWADZANIE KUPUJACEGO W Błąd . Jak tu wspierać rodzime firmy??? Wielu znajomym już opowiedziałem o przykrym zaskoczeniu, jaki firma Kross mi zaserwowała, niektórzy aż nie chcą wierzyć.
TrocheBiegam Opublikowano 21 Lutego 2023 Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) Jak na razie pan ma tylko pretensje do całego świata, a nawet nie podał modelu roweru i modelu licznika, wyświetlacza.. czy co tam zamontowane jest w tym rowerze. Pewnie w 2 minuty można znaleźć instrukcję. Pan zapytał, czy dodadzą j. polski do urządzenia, a nie czy mają instrukcję do urządzenia w j. polskim, a to chyba jest spora różnica. Urządzenie powinno mieć menu w j. polskim? Tutaj to już pan popłynął Czy chodzi o wyświetlacze Bafang? Instrukcje do wszystkich wyświetlaczy dostępne są za darmo w j. polskim na stronie Kross. Zgodnie z prawem może pan złożyć reklamację i zażądać wydania instrukcji w formie papierowej. Nie będzie to rozwiązanie ekologiczne, ale cóż. https://kross.eu/files/pliki_do_pobrania/instrukcja_systemow_bafang_pl_wyswietlacze.pdf Edytowane 21 Lutego 2023 przez TrocheBiegam
Marek1960 Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Opublikowano 22 Lutego 2023 Wielu znajomym już opowiedziałem Witam ponownie, Z tonu wypowiedzi rozumiem, że Pan /Pani jest pracownikiem/pracownicą firmy Kross. Podaję dane roweru: KROSS Rower Trans Hybryd 6.0 M 28, zakupiony w tym miesiącu. Licznik: SHIMANO STEPS, próbowałem w Internecie i identycznego nie znalazłem. Także pisanie o dwóch minutach, to Osoba się zapędziła. Natomiast tak poważna firma, jak Kross winna dostarczyć z urządzeniem pełną dokumentację, tj. np. instrukcja roweru i podzespołów (takie są przepisy nie mówiąc o przyzwoitości). W pierwszym mailu umieściłem odpowiedź firmy Kross, która tylko deklaruje, że będzie się starać i co z tego wynika. Nie dostarczy instrukcji w żadnej formie nie mówiąc już o menu w j. polskim. Także z tonu wypowiedzi można domniemywać, że Pan/Pani jest w jakimś sposób związana z firmą Kross. Pozdrawiam PS To już przepisy w naszym kraju przestały obowiązywać? Dwie minuty w Internecie i Pan/Pani wyszuka odpowiednie (nie udzielam porad prawnych). o przykrym zaskoczeniu, jaki firma Kross mi zaserwowała, niektórzy aż nie chcą wierzyć.
TrocheBiegam Opublikowano 22 Lutego 2023 Opublikowano 22 Lutego 2023 Nie mam nic wspólnego z marką Kross. Znalezienie instrukcji zajęło mi około 15 sekund. Po wpisaniu w google "shimano steps instrukcja" pierwszy odnośnik kieruje do instrukcji seria E8000, a drugi link prowadzi do strony Kross i instrukcji serii E6000 https://kross.eu/files/pliki_do_pobrania/Shimano_Steps__e6000_instrukcja_Napdy_elektryczne.pdf W modelu, który pan kupił znajduje się seria E6000 i pod tym linkiem na youtube znajduje się seria 16 krótkich filmów w języku polskim przygotowanych przez producenta, czyli firmę SHIMANO. Znalezienie tych materiałów zajęło mi mniej niż minutę.
Marek1960 Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Opublikowano 22 Lutego 2023 Ten model też znalazłem, mój się różni i tyle. Pozdrawiam niezłomną osobę.
TrocheBiegam Opublikowano 22 Lutego 2023 Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, Marek1960 napisał: mój się różni i tyle. Różni się? Jak mniemam chodzi o obsmarowanie marki Kross, a nie o rozwiązanie problemu? Poproszę o zdjęcie wyświetlacza, jeżeli różni się od tego z instrukcji wideo 😅 Edytowane 22 Lutego 2023 przez TrocheBiegam
Marek1960 Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Opublikowano 22 Lutego 2023 Nie chodzi o obsmarowanie, tylko o powazny podejście. Firma Kross też mi przysłała instrukcję ale nie od mojego roweru. Inny wyswietlacz i rozmieszczenie niektórych elementow roweru, np. inna pojemność akumulatora. To jest po prostu kpina aby kupujacy prosił Sprzedawcę o instrukcję, a Sprzedawca wysyła inną. Nie wspomnę o tym menu. Rozumiem, jak kupujacy domaga się od Sprzedającego wywiązania się z obowiązku dostarczenia odpowiednich dokumentów, to jest czepialski. Jakie jeszcze pomysły, czy pretensje do kupującego. Może moją jest winą, że nie znam j. angielskiego, a instukcję powinienem sobie sam napisać i nie zawracać głowy Sprzedawcy, bo to obsamrowywanie. Powodzenia w takich dedukcjach. Pozdrawiam
TrocheBiegam Opublikowano 23 Lutego 2023 Opublikowano 23 Lutego 2023 Sprzedawca ma obowiązek udostępnić instrukcję w j. polskim i wywiązuje się z tego. Instrukcja jest dostępna na stronie producenta w formie elektronicznej. Z tego rozwiązania korzysta wiele marek. Na żądanie klienta sklep ma obowiązek wydać instrukcję na papierze. To jak tam gdzie to zdjęcie? Tak myślałem 😆
Gość Opublikowano 23 Lutego 2023 Opublikowano 23 Lutego 2023 15 godzin temu, Marek1960 napisał: Nie chodzi o obsmarowanie, tylko o powazny podejście. Firma Kross też mi przysłała instrukcję ale nie od mojego roweru. Inny wyswietlacz i rozmieszczenie niektórych elementow roweru, np. inna pojemność akumulatora. Ale czemu masz pretensję do Krossa? Zdjęć nie dałeś ale jeśli specyfikacja jest inna niż w instrukcji i na stronie (rocznika też nie podałeś) to problem jest inny i w złym miejscu szukasz rozwiązania. Tylko ciężko dyskutować z kimś kto nie chce pomocy i nie za bardzo ma pojęcie o czym mówi.
Rekomendowane odpowiedzi