Skocz do zawartości

Problem z doborem korby do supportu, HELP!

asmaxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem korbę SHIMANO Alivio FC-MT101. Niestety nie sprawdziłem długości supportu. Dla tej korby dedykowana długość osi to 123mm. Pierwszy problem to osłonki/ząbki przy najmniejszej tarczy, które zapobiegają spadaniu łańcucha - przy dokręcaniu dochodzą do ramy/mufy i blokują obracanie korby. Drugi, czy jak je wygnę/ utnę kątówką to czy może być taka korba na długości osi 110 mm ? 

Nie chcę kupować nowego supportu, można to tak zmodyfikować? Najbardziej ciekawi mnie korba z dedykowaną długością osi 123mm czy podejdzie na 110 mm po tej modyfikacji, czy nie będzie obcierała o mufe/ramę. Dzięki za pomoc! Zaznaczyłem wszystko na foto

IMG_20230219_212628.jpg IMG_20230219_212636.jpg IMG_20230219_212352.jpg
1 godzinę temu, vdcmike napisał:

Nie. Dł. osi suportu wpływa na linię łańcucha.

Dzięki, ale muszę dopytać. Odp "Nie", czyli muszę kupić support 123mm pod tę korbę, najlepiej. W praktyce czy korba będzie haczyła, obcierała o główkę ramy na starym supporcie? W sumie niczym nie ryzykuję spróbować ...

Poważnie pytam, czy jak założę tę tarczę na 110mm to będzie obcierała/haczyła (po obcięciu oczywiście tych ograniczników). ?? Już pomijam tę linię łańcucha. 

Nawet jak nie będzie haczyła korba o ramę to bedzie haczyła o przerzutkę przednią. Do tego przekos łańcucha całkowicie wywróci możliwość jazdy na wszystkich kornkach kasety ze środkowego blatu.

17 godzin temu, vdcmike napisał:

Nawet jak nie będzie haczyła korba o ramę to bedzie haczyła o przerzutkę przednią. Do tego przekos łańcucha całkowicie wywróci możliwość jazdy na wszystkich kornkach kasety ze środkowego blatu.

Dzięki za odp. Ściąłem te blokady, założyłem. Wyszło, że nic nie haczy. Jedynie co to faktycznie skos łańcucha wyszedł tak, że duża tarcza robi za średnią:) Mi to pasuje, bo do roboty musiałem żonglować pomiędzy dużą a średnią tarczą, a tak mam minimalnie większy zakres koronek i objadę na jednej tarczy... Tak wiem, odwaliłem manianę. Po sezonie wymienię support.