Skocz do zawartości

Ciuchy kolarskie XL

Metalowamasakra

Rekomendowane odpowiedzi

Metalowamasakra

Witam wszystkich.

Mam lekki problem z ubiorem rowerowym. Generalnie to jeździłem do tej pory w mixie wszystkiego co tam w szafie miałem, spodnie rowerowe z lidla, spodnie biegowe z Aldi, kurtka piłkarska  z Decathlonu etc. Ostatnio trochę żona ubodła w moja dumę i nazwała mnie lumpem na rowerze co wpłynęło na decyzje o zakupie jakiś ciuchów dedykowanych typowo do kolarstwa.

Podjechalem do Decathlonu i dramat. Wszystko maksymalnie opięte, dopasowane tak ze ciężko oddychać. Suchy nie jestem ale do otyłego jeszcze mi daleko. Codzienne ciuchy noszę w rozmiarze L -XL a w spodenki biegowe ostatnio kupowałem w rozmiarze M. 
Próbowałem wcisnąć na siebie kurtkę rowerową z fajnym nadupnikiem w rozmiarze 2XL ale zapięcie zamka było niemałym wyzwaniem. 
Pytanie moje jest takie. Czy możecie polecić jakiegoś producenta ubrań rowerowych ( głównie kurtka ) którego rzeczy będą pasować na kogoś większego jak przecinak szosowy z TDF ? 

Generalnie rozmiarówka ubrań rowerowych z Deca to jedno wielkie nieporozumienie - noszę rozmiar XL, mam 183 cm wzrostu, 92 kg wagi  (tzw. atletyczna budowa) i w Decu z odzieży rowerowej nic mi nie pasuje. Kurtki i bluzy jak dobre w barkach to duuuużo za szerokie w pasie. Jedynie jedne spodnie zimowe udało mi się tam kupić i są o.k. inne jsk były dobre w pasie to cisnęły w udach. Kurtkę zimową mam kupioną w Holandii, jakiejś tamtejszej lokalnej marki ale tydzień temu mierzyłem kurtki Endura Singletrack i Hummvee II i pasowały więc możesz spróbować. Ja generalnie na rower wolę ubranie na cebulkę, warstwy, zamiast kurtki zimowej i tak jeżdżę - 3-4 cienkie warstwy z wiatrówką na wierzch i tak jeżdżę całą zimę. Koszulki rowerowe mam Radvik i Craft kupione w Martes Sport i też pasują, są w miarę duże rozmiary. Mierzyłem też wiatrówkę Craft w Martes Sport i ona była super bo miała takie zakładki z tyłu na plecach i dzięki temu nie "ciągnęło" w plecach. Zamawiałem jakieś z firm typowo rowerowych i nawet xxl były za wąskie w barkach. W Decu zamiast wiatrówki typowo rowerowej kupiłem wiatrówkę do biegania i te pasują i w niej jeżdżę ale myślę żeby wymienić na tego Crafta