jarom Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 Jak w temacie - rozważam zmianę zwykłych pedałów zatrzaskowych na Cranki. Bo są lżejsze, bo mozna się wpiąć z 4 stron, a nie z dwóch, bo mniejsza szansa na zapchani ich błotem. A jakie są wady? I przy okazji - skoro Crankbrothers to które? Czy Egg Beater 3 to dobry pomysł.
Franz Mauer Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 znam SPD, które ważą 293g i które w sklepie kosztują prawie 1/3 ceny cranków. Podstawową wadą CB jest brak możliwości regulacji wypięcia.
Puncu Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 Trwałość bloków jest mała. Szybko się zużywają. W SPD wystarczy dokręcić regulacje. 1
jarom Opublikowano 23 Września 2017 Autor Opublikowano 23 Września 2017 Używam, pedałów xtr - ważą wg producenta 380g. Egg Beater 3 - 100g mniej. Jeżdże na pedałach dość mocno skręconych. Czy brak regulacji wypięcia to jedyna wada Cranków?
Antyszprycha Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 54 minuty temu, Franz Mauer napisał: znam SPD, które ważą 293g i które w sklepie kosztują prawie 1/3 ceny cranków. Zdradź nam więc te wiedze
Yan Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 Strzelam że chodzi o pedały firmy Force https://www.centrumrowerowe.pl/cr/p,pedaly-click-mtb-czarne-force,520904.html
Franz Mauer Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 12 godzin temu, adambike napisał: Zdradź nam więc te wiedze Force MTB ? W Centrumrowerowym.pl mieli za 159 zł.Ja kupowałem za 179 zł.Są w 3 kolorach ?
jarom Opublikowano 24 Września 2017 Autor Opublikowano 24 Września 2017 3 godziny temu, Franz Mauer napisał: Force MTB ? W Centrumrowerowym.pl mieli za 159 zł.Ja kupowałem za 179 zł.Są w 3 kolorach ? Ile już na nich przejchałeś? Jak z jakością i trwałoscią?
Franz Mauer Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 idzie drugi sezon, w tym Himalaje z sakwami. Ważę 100 kg i na prawdę dają radę. Nie jest to jakiś top,bo tradycyjna budowa tzn. od strony korby łożysko ślizgowe, a od strony zewnętrznej łożysko maszynowe. Jednak plusem jest fakt,że bez problemu je serwisujesz, a ostatnio koledze wymieniałem łożyska zewnętrzne na japońskie (bo oryginalnie to pewnie jakiś chińczyk siedzi), co trwało 5 minut i kosztowało 30 zł za oba.
Papynsky Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 @Franz Mauer, no to chyba już wiem jakie spd kupie następnym razem. 1
Franz Mauer Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 Dnia 23.09.2017 o 19:31, Puncu napisał: Trwałość bloków jest mała. Szybko się zużywają. W SPD wystarczy dokręcić regulacje. Słusznie i w dodatku trzeba zapłacić za nie prawie dwa razy tyle co za Shimano. Poza tym Shimano ma zdecydowanie więcej zamienników nawet w cenie 24 zł.
Antyszprycha Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 Mam pedały spd od shimano, model 520 i iod jakiegos czasu jak nie siknę przed wyjazdem wd-40 to wciąż słychhać skrzypiącą sprężynę przy dociskaniu w pedał....dzwięk irytujący i obciachowy Rozważam zmaine, tylku tu pytanie w co zainwestować aby zachować możliwość regulacji wypięcia ? Myslałem o cb w kolorze czerwonym ale sam już nie wiem. Jak zwykle za dużo tego (poz tym ktoś gdzie pisał ze cb nie mają możliwości regulacji wypięcia) 1
arbelt Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 2 godziny temu, adambike napisał: Mam pedały spd od shimano, model 520 i iod jakiegos czasu jak nie siknę przed wyjazdem wd-40 to wciąż słychhać skrzypiącą sprężynę przy dociskaniu w pedał....dzwięk irytujący i obciachowy A ja od ok miesiąca zastanawiam się co mi skrzypi w moich 520 i nie mogę zlokalizować, muszę nasmarować sprężynę jak piszesz to może pomoże.
Antyszprycha Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 Oj żebyś Ty wiedział jak się tego nasłuchałem. Doszło do tego, że rozkręciłem korbę z suportem Jeśłi nasmarowanie srężyny pomoże to zapewne na krótko
arbelt Opublikowano 7 Października 2017 Opublikowano 7 Października 2017 A sprawdzałeś czy zwiększenie siły napięcia pomaga, bo ja mam dość lekko ustawione? W poniedziałek w pracy prysnę wd40 to się okaże, w domu mam tylko jakiś biały smar w sprayu, ale nim wolę nie babrać pedałów bo tylko piachem się obkleją.
Antyszprycha Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 dokręciłem do końca tak, że ciężko było się wypiąć i było troche lepiej ale nie znikło całkowicie. Ale nawet gdyby to kupuje pedały z regulacja po to aby je regulować a nie iść na kompromis i względem skrzypienie mieć ja dokręcone na maxa
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 @adambike @arbelt czy jesteście pewni, że to sprężyny trzeszczą? Sprawdźcie czy pedały nie mają luzu na osi. Sprawdźcie też czy czasem nie jest to problem pojawiający się w momencie styku bloku z zapięciem. Po prostu materiały mogą o siebie trzeć. Dodatkowo może to też być problem z samym butem.
arbelt Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Ja nie jestem, zasugerowałem się tym co napisał @adambike, obecnie sprawdzałem to o czym Ty pisałeś, czyli styk bloku z pedałem, dawałem tam nawet w te miejsca po kropelce oliwki do łańcucha i niby zanika piszczenie, ale zaraz się pojawia. Luzu w pedałach nie ma, mimo to w przyszły weekend je rozbiorę.
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 36 minut temu, arbelt napisał: niby zanika piszczenie, ale zaraz się pojawia może dlatego, że siła nacisku jest dość duża. Gdybyś nałożył smaru stałego lub wazeliny technicznej to pisk zniknąłby na dłużej Jednak można za to zapłacić wiecznie czepiającym się syfem. Dlatego też producenci nie smarują w tych miejscach.
Antyszprycha Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 a jakie inne pedały spd byście polecili bo takie było moje pytanie ?:)
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 Ja mogę polecić Force MTB. Nie są drogie i testuję je już jakiś czas (pisałem o tym już na forum). Mają one konstrukcję bardzo zbliżoną do innych pedałów, które mogę polecić tj. XT z poprzedniej serii M780 lub najnowszej M8000 (oba to to samo, a przynajmniej różnice niewielkie). Konstrukcyjnie się niewiele od siebie różnią,bo Force mają od strony wewnętrznej mają łożysko ślizgowe, a od strony zewnętrznej maszynowe uszczelniane (niestety jakaś chińszczyzna). XT od wewnętrznej strony mają łożysko ślizgowe, a potem dwa wianki kulkowe. I jedne i drugie można bez problemu samemu serwisować, z tym że w przypadku Forców najczęściej polega to na czyszczeniu i smarowaniu łożyska ślizgowego i wymianie na nowe łożyska maszynowego. Osobiście postawiłem na łożyska japońskie (cena ok. 26 zł za komplet) i mam pewność,że one się nie rozsypią tak szybko.
Antyszprycha Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 mówisz o tym moedelu ? http://allegro.pl/force-67049-pedaly-mtb-z-blokami-spd-i6956321320.html
Franz Mauer Opublikowano 8 Października 2017 Opublikowano 8 Października 2017 O tych: http://www.force-components.pl/index.php?p4170,kod-670495-force-pedaly-mtb-z-blokami-293-g-czerwone Nawiązując do poprzedniego to okazuje się, że nawet tańsze PD-M540 mają taką samą budowę jak XT, z tym że wykorzystano nieco cięższe materiały, przez co waga XT jest niższa w stosunku do M540.
IOO Opublikowano 9 Października 2017 Opublikowano 9 Października 2017 Co do trwałości Crankbrothersów to omijaj szerokim łukiem najniższe modele. Im wyższy model tym lepsza jakość i trwałość. Różnic w trwałości bloków, w porównaniu do Shimano, nie zauważyłem. To że da się wpinać z czterech stron nie robi żadnej różnicy w użytkowaniu, nawet o tym się nie pamięta. Ich największym plusem w porównaniu do Shimano jest waga, co do innych marek się nie wypowiadam. Opowiadania o tym, że w porównaniu do Shimano nie zapychają się błotem można włożyć między bajki, nigdy mi się żadnych nie udało zapchać tak żeby nie dało się wpiąć. Jeśli już były jakieś problemy to była to wina zapchanych bloków, a i na tym polu są bardzo porównywalne.
Franz Mauer Opublikowano 9 Października 2017 Opublikowano 9 Października 2017 Nie da sie ukryć, ze CB dają słabszy niż konstrukcje stosowane w Shimano punkt podparcia stopy. Wyjątkiem mogą być CB Candy. Wadą CB jest brak możliwosci regulowania siły wypięcia, co po wyrobieniu się sprężyny może byc powodem koniecznosci wyrzucenia ich do śmieci. Poza tym, co po niskiej wadze, gdy pedały nie pozwalają właściwie przekazywać moc na koło? Za pedały o wagdze 272g trzeba zapłacić ponad 330 zł, gdzie np. czeskie Force ważące 293g kosztują od 159 do 189 zł.
Rekomendowane odpowiedzi