Maki Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Jesli ktos tutaj jest jakims specjalisci od fizjoterapi lub cos podobnego. A mianowicie juz w zimie na trenazerze zaczely mi dretwiec palce u nog. Ale nie przejmowalem sie tym bo wyszlem z zalozenia ze jedna ciagla pozycja i dlatego. Miedzy czasie zmienilem siodelko (calkiem wygodne). Nie pamietam czy owe dretwienie pojawilo sie przed czy po wymianie siodelka. Jedno wiem w zeszlym roku i lata kolejne tego problemu nie mialem a jedyne co zmienilem to siodelko wlasnie i pedaly ( lecz bloki przykrecilem tak samo jak stare wiec pozycja ch sie nie zmienila. Nowe pedaly to m540 a stare byly to m520 wiec prawie to samo) Dlatego pytanie czy zle ustawienie siodla moze powodowac dretwienie palcow u nog? Przy ustawianiu zasugerowalem sie szajbajkem tak jak na filmiku pokazal ze czubek siodelka lepiej jak jest lekko w dol. Czy to ze dalem czubek siodelka dalem w dol moze powodowac dretwienie palcow u nog? Jeszcze mecze sie ( bedzie juz z 7-8 lat) dretwieniem palcow u rak ale to temat na inny czas nie teraz. Edytowane 3 Maja 2017 przez Matt
Zaba1234567890 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Dokladnie ten sam problem mam,a moze nawet przodu stop. Jezdzilem na jednym rowerze jakies 5 lat i pod koniec piatego roku zaczal sie problem,zmienilem rower i dalej to samo. Moje buty to shimano md88 1
Red Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jeśli je jeździsz w zimie w butach które używasz w sezonie to możliwe że się trochę zeschły. Inne opcje to zamocno przyciągnięty rzep lub wygnieciona wkładka.
Maki Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Buty mam shimanowskie wiazane. Mam je juz okolo 7-8 lat. Na nich smigalem na trenazerze wiec non stop byly uzywane. A zbyt ciasnym wiazaniem juz sprawdzalem. Lekko wiazalem ale nic to nie pomoglo. A co z tym siodelkiem? Moze byc to on winowajca? Zle ustawienie? Moze ktos tutaj jest specjalista od takich dolegliwosci.
GBike Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dnia 9.04.2017 o 21:40, Maki napisał: Jesli ktos tutaj jest jakims specjalisci od fizjoterapi lub cos podobnego. A mianowicie juz w zimie na trenazerze zaczely mi dretwiec palce u nog. Ale nie przejmowalem sie tym bo wyszlem z zalozenia ze jedna ciagla pozycja i dlatego. Miedzy czasie zmienilem siodelko (calkiem wygodne). Nie pamietam czy owe dretwienie pojawilo sie przed czy po wymianie siodelka. Jedno wiem w zeszlym roku i lata kolejne tego problemu nie mialem a jedyne co zmienilem to siodelko wlasnie i pedaly ( lecz bloki przykrecilem tak samo jak stare wiec pozycja ch sie nie zmienila. Nowe pedaly to m540 a stare byly to m520 wiec prawie to samo) Dlatego pytanie czy zle ustawienie siodla moze powodowac dretwienie palcow u nog? Przy ustawianiu zasugerowalem sie szajbajkem tak jak na filmiku pokazal ze czubek siodelka lepiej jak jest lekko w dol. Czy to ze dalem czubek siodelka dalem w dol moze powodowac dretwienie palcow u nog? Jeszcze mecze sie ( bedzie juz z 7-8 lat) dretwieniem palcow u rak ale to temat na inny czas nie teraz. Specjalistą nie jestem ale miałem identyczne problemy. Przyczyną była rama za duża o jeden rozmiar. Zmieniłem ramę na odpowiedni rozmiar i wszystkie problemy ustały.
Maki Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Za dużą ramę nie mam bo przy moim wzroście 180 i nóg 82-83cm to rama 17,5" może wydawać się mała. Ale rama ramą i jej nie zmieniałem a wcześniejszej drętwienia palców u nóg nie miałem. Próbowałem podnieść czubek siodła ale spowodowało to drętwieniem mojego skarbu. Więc siodełko zostało tak jak wcześniej z lekko obniżonym czubkiem. Na dniach popróbuje z jazdą wraz z wkładkami do obuwia sportowymi. Może coś to da.
Administrator SzajBajk Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Administrator Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dnia 9.04.2017 o 21:40, Maki napisał: dretwieniem palcow u rak Upewnij się, że nie masz zmian zwyrodnieniowych w odcinku szyjnym kręgosłupa. Spróbuj nieco bardziej wyprostowanej pozycji na rowerze. Co do stóp - jak często jedziesz na stojąco?
Maki Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jak często jeżdżę na stojąco tego nie wiem ale raz na jakiś czas pokonując przeszkody czy większe wzniesienia. Ale pewnie zbierze się to z 10% trasy.
GBike Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Dnia 11.04.2017 o 20:21, Maki napisał: Za dużą ramę nie mam bo przy moim wzroście 180 i nóg 82-83cm to rama 17,5" może wydawać się mała. Ale rama ramą i jej nie zmieniałem a wcześniejszej drętwienia palców u nóg nie miałem. Próbowałem podnieść czubek siodła ale spowodowało to drętwieniem mojego skarbu. Więc siodełko zostało tak jak wcześniej z lekko obniżonym czubkiem. Na dniach popróbuje z jazdą wraz z wkładkami do obuwia sportowymi. Może coś to da. Sory dopiero zauważyłem że problem dotyczy roweru MTB . Mój problem dotyczył szosy. Zastanawia mnie siodełko gdyż wraz z zakupem nowego roweru z automatu miałem nowe siodło (na moje oko mniej komfortowe). Starego nie zakładałem bo było stare a nowe to typowo szosowy sztywniak . Buty pedały pozostały te same.
fala77 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Teoretycznie siodełko może mieć też wpływ.Pochyliłeś siodeło do przodu przeniosłeś ciężar na ręce.Zapewne ręce to wytrzymują i nie protestują bo byś o tym napisał ale podświadomie możesz zapierać się też stopami przed spadkiem.Najlepiej by było sprawdzić wracając na jakiś czas do starego siodełka i dokładnie takiego samego ustawienia go. Teraz doczytałem że ręce też bolą ? Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez fala77
LukasFR22 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Mi drętwiały palce gdy miałem za bardzo uciśniętą rzep w bucie. Ogólnie zdaje mi się że to przez uciskanie nerwu na stopie albo niedokrwienie. Teraz jeżdzę na luzniejszych i nie odczuwam tego przypadku drętwienia.
Maki Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Nie mnialem okazji jeszcze sprawdzic nowych wkladek do butow bo licha pogoda. Ale jak to nie pomoze to zmienie na stare siodelko.
Ireneusz Maśliński Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Jeździłem na różnych rowerach, na platformach i SPD, różnych siodełkach i nigdy nie udało mi się uniknąć drętwienia palców u nóg po jakimś czasie. Natomiast udało mi się je zmniejszyć przez pilnowanie, aby buty nie były zbyt ciasne oraz przez zmianę położenia stopy. Obecnie jeżdżę na SPD i kiedy czuję drętwienie ustawiam stopę palcami do dołu jak baletnica i tak jadę parę minut, drętwienie przechodzi albo się zmniejsza. Zmiana położenia powoduje lepszy dopływ krwi. 1 1
Maki Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Opublikowano 3 Maja 2017 Nie będę zakładał nowego tematu bo tyczy się drętwienia palców u rąk moich więc podobna spraw. Zna ktoś podobny filmik ale po Polsku? Ten niestety jest po Hiszpańsku
rank1 Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 miałem ten sam problem po pierwszych jazdach w butach spd - drętwienie stóp od strony palców. Po parunastu jazdach przestało... widocznie stopa się przyzwyczaiła
Franz Mauer Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Dnia 9.4.2017 o 21:40, Maki napisał: Jesli ktos tutaj jest jakims specjalisci od fizjoterapi lub cos podobnego. A mianowicie juz w zimie na trenazerze zaczely mi dretwiec palce u nog. Ale nie przejmowalem sie tym bo wyszlem z zalozenia ze jedna ciagla pozycja i dlatego. Miedzy czasie zmienilem siodelko (calkiem wygodne). Nie pamietam czy owe dretwienie pojawilo sie przed czy po wymianie siodelka. Jedno wiem w zeszlym roku i lata kolejne tego problemu nie mialem a jedyne co zmienilem to siodelko wlasnie i pedaly ( lecz bloki przykrecilem tak samo jak stare wiec pozycja ch sie nie zmienila. Nowe pedaly to m540 a stare byly to m520 wiec prawie to samo) Dlatego pytanie czy zle ustawienie siodla moze powodowac dretwienie palcow u nog? Przy ustawianiu zasugerowalem sie szajbajkem tak jak na filmiku pokazal ze czubek siodelka lepiej jak jest lekko w dol. Czy to ze dalem czubek siodelka dalem w dol moze powodowac dretwienie palcow u nog? Jeszcze mecze sie ( bedzie juz z 7-8 lat) dretwieniem palcow u rak ale to temat na inny czas nie teraz. Sprawdź kolego czy czasem bloki się w butach nie przesunęły. Może tego nawet nie zauważyłeś i teraz zmiana miejsca ucisku podczas pedałowania wywołuje drętwienie. Ja również miałem takie dolegliwości, ale najprawdopodobniej wynikały ze źle dobranego profilu buta. Od razu nie czułem dyskompfortu, ale pojawiał się po jakimś czasie aktywnego pedałowania. Na jakiejś wyprzedaży znalazłem profesjonalne buty rowerowe Shimano SH-M310 z mega sztywną karbonową podeszwą, które dodatkowo wraz z wkładkami poddaje się termicznemu dopasowaniu do stopy. Od tego momentu drętwienie pojawia się tylko, gdy zmieniam buty na inne (bo szkoda mi je wywalić skoro są jeszcze dobre:) lub już jestem mega zmęczony i pedałuję siłą woli (wtedy najmocniej przy pedałowaniu obciąża się staw kolanowy i skokowy), a co za tym idzie pedałuje niemalże ciałem i stopą wyłączając mięśnie ud i łydek W przypadku drętwienia rąk to w większości przypadków wynika to ze zmiany ustawień siodełka. Najczęściej lekko opadające w stronę kierownicy siodełko wywołuje zwiększony nacisk na dłonie, a to z kolei wywołuje drętwienie palców. Mogą mieć wpływ na to również niewłaściwie dobrane chwyty, ale to długa rozkmina, która zresztą wielokrotnie była poruszana na wielu forach, przez wielu blogerów, w tym byłych zawodowych kolarzy Edytowane 5 Maja 2017 przez Franz Mauer
Michal 307 Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Problem drętwienia stop to problem siodełka zbyt ustawionego do przodu - zbytniego przechylenia nosa siodełka w przód. Proszę przejechać 25 kilometrów i sprawdzić czy drętwieją stopy. Jeśli tak to należy siodełko odchylić do tyłu - jak bardzo? Trzeba testować na odcinkach ok. 20 km.
Marcin Kwita Opublikowano 27 Lipca 2019 Opublikowano 27 Lipca 2019 Mi zaczynają drętwieć palce po ok 70km. Czasami ból jest tak silny że muszę zejść. Buty mam SH ME400. Pomaga zejść i poprowadzić rower 100m. Ale kilka km dalej znowu to samo. Mam ochotę wyrzucić te buty. Kiedyś jechałem trasę w starych butach i problemu nie było. Bloki ustawione tak samo. Może zmienię wkładkę na jakąś żelową to pomoże trochę.
kouczan Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Również mam problem z drętwieniem stóp (palców). Na platformach nigdy ten problem u mnie nie występował. Chciałem spróbować SPD i niestety ale uniemożliwia mi to jazdę. Luzowałem już rzepy i klamrę, zmieniałem położenie bloków i nic. Próbowałem na dwóch różnych rowerach (MTB i szosa) i po kilkunastu km stopy mi tak drętwieją, że nie odczuwam żadnej przyjemności z jazdy. Macie może jakieś pomysły jak temu zaradzić? Pedały M-520, buty M089. Myślałem jeszcze nad zmianą pedałów na np. M530 lub jakieś dwustronne, żeby zwiększyć ilość punktów podparcia stopy, ale to oznacza kolejne inwestycje w ciemno. Edytowane 29 Lipca 2019 przez kouczan
Gość Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 2 godziny temu, kouczan napisał: Również mam problem z drętwieniem stóp (palców). Na platformach nigdy ten problem u mnie nie występował. Chciałem spróbować SPD i niestety ale uniemożliwia mi to jazdę. Luzowałem już rzepy i klamrę, zmieniałem położenie bloków i nic. Próbowałem na dwóch różnych rowerach (MTB i szosa) i po kilkunastu km stopy mi tak drętwieją, że nie odczuwam żadnej przyjemności z jazdy. Macie może jakieś pomysły jak temu zaradzić? Pedały M-520, buty M089. Myślałem jeszcze nad zmianą pedałów na np. M530 lub jakieś dwustronne, żeby zwiększyć ilość punktów podparcia stopy, ale to oznacza kolejne inwestycje w ciemno. Miałam podobny problem i jakbym nie kombinowała, to w lewej nodze drętwiały mi palce. Poszłam na bike-fitting i przestawili mi tam w zasadzie wszystko - wysokość siodełka i jego ustawienie oraz wysokość kierownicy. Problem cudownie zniknął.
Pawel880712 Opublikowano 31 Lipca 2019 Opublikowano 31 Lipca 2019 Moje palce u stóp też drętwieją, na początku to tak po 10km teraz już po 20 i już nie tak mocno, pomaga jak na chwilę odepne nogę i ja puszczę luźno, czuję jak krew w kilka sekund dopływa do palców, (takie uczucie) zapinanam buta i jadę dalej, później jakos nie łapie mnie już mocno, nie kombinuje z niczym bo w sumie nie wiem z czym bym mógł, poza tym mam troszkę popsuty kręgosłup ledzwiowy i szyjny więc to jego za to obwiniam i stały nacisk na nerw w pozycji na rowerze, a ostatnio mocniej przycisnalem i rozerwala mi się rękawiczka prawa i co ciekawe po przejechanii 30km szybkim tempem poczułem drętwienie 4 i 5tego palca u prawej ręki . Życie Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
HF3O Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Czy możliwe jest, że zmiana ustawienia mostka na negatyw spowodowała u mnie ucisk siodełka na jakieś naczynie krwionośne i drętwienie stóp? Mam buty z SPD, przejechałem 700 km i było OK. Odwróciłem mostek i zaczęły się problemy ze stopami. Kombinować z ustawieniem siodełka czy szukać nowego (które być może bardziej będzie pasowało mi do tyłka i problemy ustaną)?
Vaako Opublikowano 11 Lipca 2020 Opublikowano 11 Lipca 2020 Trochę odgrzeję kotleta... Nigdy nie miałem problemu z stopa mi czy palcami u stóp. 2 tygodnie temu przejechałem 430km w 3 dni. Pedały duże wygodne platformy i buty nie SPD. Takie wygodne sprawdzone o dosyć sztywnej podeszwie. Po wyprawie (nie w trakcie) zaczęły mnie boleć palce stóp w obu nogach. Na początku myślałem, że może jakieś odciski czy po prostu od ciągłego nacisku przez kilka godzin dziennie palce są obolałe. Niestety ból utrzymuje się już drugi tydzień. Może żeby doprecyzować nie jest to jakiś ból bardzo przeszkadzający ale tak jakby palce były zdrętwiałe. Takie uczucie jak śpisz na ręku i po przebudzeniu wraca krążenie. Pewnie powiecie idź do lekarza i to racja. Ale może ktoś przeżył coś podobnego i coś doradzi.
Chrismel Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Takie problemy mogą wynikać z tego że siodełko uciska krocze. Przyczyną może być jego złe ustawienie, na przykład za wysoko podniesiony nosek. Wpływ może mieć też jego kształt - brak kanału lub wycięcia w środku. Może być też za miękkie i przy dłuższej jeździe blokuje przepływ krwi. Rzadziej problem mogą powodować same buty które są zbyt ciasne w palcach. Do tego dochodzi pozycja na rowerze która wynika z ustawienia siodełka tym razem przód-tył i góra-dół oraz długości i kąta pochylenia mostka. Więc możliwości jest sporo ale zacząłbym od samego siodełka. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Chrismel
Rekomendowane odpowiedzi