Skocz do zawartości

Manitou R7 - nie trzyma ciśnienia i lekko cieknie.

Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś posiada amorek Manitou R7? Czy warto się nim bawić?? Ja go posiadam od kilku miesięcy i nie mam odniesienia do niczego innego. Lagi mają tylko 30 mm średnicy i wydają mi się straszliwie wiotkie. Pytam się bo amorek przestał mi trzymać ciśnienie i lekko cieknie. Zastanawiam się czy poddać go serwisowi czy lepiej poszukać czegoś innego. Dodam że jeżeli jest wystarczająco oleju to blokada blokuje go na sztywno.

Opublikowano

Kiedyś czytałem na temat tych amortyzatorów, że są bardzo sztywne i bardoz cenione przez amantorów ścigania w XC. Jaką masz wersję tego R7? Ja znam dwie PRO i lżejsza MRD.

Sądze, że warto udać się do serwisu przynajmniej, aby stwierdzili co jest do zrobienia. Być może ta odczuwalna przez Ciebie wiotkość wynika właśnie z konieczności przeprowadzenia serwisu. Serwis powinien wyjść zdecydowanie taniej niż zakup kolejnego amora. 

Opublikowano

Tu się zgodzę. Amor na serwis a jak się rozleci dopiero myśl o czymś nowym. Lagi 30 mm to nie tak znów mało wiec jak uporasz się z wyciekami to powinien służyć Ci bardzo długo.

Opublikowano

Zrobiłem sobie serwis mojego amorka, a w zasadzie kupiłem drugi i z dwóch zrobiłem jeden, i powiem że jest znacząca różnica. Teraz amortyzator jest sztywny, trzyma ciśnienie, olej nie ucieka i zniknął problem wiotkości. No i niespełna 1,5 kg wagi jak na amor ze skokiem 100 mm to raczej dobry wynik :D 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Po roku czasu użytkowania mój maniek trzyma ciśnienie i oleju nie ubywa :D jestem z siebie zadowolony. Muszę mu niebawem znowu serwis zrobić.