Skocz do zawartości

B'Twin MTB 500 - recenzja butów z wysokim podbiciem

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wyniku reklamacji butów Shimano MT24 odzyskałem pieniądze i zakupiłem po 1h przymierzania nowe buty.

Są to B'Twin MTB 500.

Ich plus to trzy rzepy, oraz bardzo wysoki protektor, który da sporą przyczepność na podbiegach/podejściach.

Buty posiadają gniazda na kolce na przodzie podeszwy.

Buty użytkuję dopiero dwa dni, ale już widzę, że poprzednie były zdecydowanie gorzej wykonane, i zdecydowanie mniej wygodne.

Jeśli macie wysokie podbicie przy stosunkowo niewielkiej stopie (43) jak ja, to buty się świetnie dla was nadadzą.

Mierzyłem wszystkie modele Shimano z oferty Decathlona i niestety wszystkie były nieodpowiednie.

Dopiszę coś więcej po jakichś 200-300km w nowych butach.

https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mtb-500-id_8315396.html

Opublikowano

ciekawy jestem jak się spiszą. Ja na razie odpuściłem temat SPD bo jest problem z rozmiarem. Z B'Twina na styk wchodzę w 47 a Shimano 48 a to przymierzyć gdzieś to zapomnij :/

Opublikowano

Fakt, takich rozmiarów było bardzo mało.
Po sobotnich zawodach powiem coś więcej :D

Opublikowano

Na stronie D. podają wagę 390 g w rozmiarze 43. Bardzo lekkie. To waga pary czy jednego buta?

Opublikowano
18 godzin temu, firefoks napisał:

Na stronie D. podają wagę 390 g w rozmiarze 43. Bardzo lekkie. To waga pary czy jednego buta?

Zważę w domu, ale już z blokami.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej,

Czy po kilku miesiącach użytkowania możesz powiedzieć coś na ich temat ?

Nadal zadowolony ? :)

Opublikowano

Buty nie rozciągnęły się, jeździłem w nich także w zimie.

Nadal wyglądają dobrze, szwy całe, żadnych usterek nie stwierdzam.

Nie jeździłem wcześniej w nich jak było dość ciepło, jak na te temperatury to wentylacja jest dość przyzwoita, stopa nie jest mokra po dłuższej jeździe.

Sorry, zapomniałem je zważyć, postaram się to dzisiaj zrobić w domu wieczorem.

Tak wyglądają po pół roku, moim zdaniem bardzo dobrze, zwłaszcza, że ich nie oszczędzam, jeszcze ich nie prałem, w sensie nie zamaczałem w wodzie.

Czyszczę je pianką czyszczącą i miękka ściereczką.

Podeszwy nie popękane, zdarza się ostrzejsze zakręty podeprzeć, kamienie im nie straszne.

To chyba najtrwalsze buty SPD jakie miałem do tej pory w przedziale 180-240zł.

Droższych nie użytkowałem, może kiedyś przyjdzie na to pora.

440f362309b0a4e2c1fef55d04aa63f8.jpg

350c20439d738eed1f5b2933bb46f873.jpg

30bba2ae147e30c59180fac5f640f093.jpg

02e56cf4cba107434a2113140d094fa1.jpg

Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Wielkie dzięki za detaliczne sprawozdanie.

Przeczytałem to jeszcze przed wyjściem z pracy i pojechałem do D.... by się w takie zaopatrzyć. Niestety - na półkach albo już przebrane albo jeszcze nie wystawili towaru z magazynu.

Rozmawiałem z gościem z obsługi, pytając - jak to jest że według stanu na ich stronie internetowej powinny być takie buty w rozmiarze, którego szukam, tymczasem fizycznie na półce jest albo 46 albo 39. On na to, że owszem mają to, ale to jest na magazynie i dopiero w przyszłym tyg. będą to ściągać na sklep. Był jednak na tyle uprzejmy, że powiedział że w ich drugim sklepie w Krakowie jest większy wybór. Stwierdziłem, że skoro straciłem już tyle czasu, to podjadę jeszcze tam.

Niestety sprawa wyglądała dość podobnie jak w pierwszym miejscu, z tym że mieli coś na wyprzedaży z Shimano. Mierzyłem i oglądałem chyba z godzinę :)

Finalnie wziąłem M065 (jak poniżej), bo stwierdziłem że nie będę kolejny raz jechał pół miasta, gdy być może przyjdzie coś z tego ich magazynu. Poza tym są aktualnie w obniżonej cenie.

buty.thumb.jpg.1d1f55e16c41aed0aa8db7de1c24c18e.jpg

Wieczorne testy już wykonane, choć ciężko tu mówić o jakimkolwiek wyczuciu butów, bo przejechałem raptem 20km.

Postaram się pamiętać, by podzielić się opinią, gdy trochę w nich przejadę.

Edytowane przez michal_krk
Opublikowano
Wielkie dzięki za detaliczne sprawozdanie.
Przeczytałem to jeszcze przed wyjściem z pracy i pojechałem do D.... by się w takie zaopatrzyć. Niestety - na półkach albo już przebrane albo jeszcze nie wystawili towaru z magazynu.
Rozmawiałem z gościem z obsługi, pytając - jak to jest że według stanu na ich stronie internetowej powinny być takie buty w rozmiarze, którego szukam, tymczasem fizycznie na półce jest albo 46 albo 39. On na to, że owszem mają to, ale to jest na magazynie i dopiero w przyszłym tyg. będą to ściągać na sklep. Był jednak na tyle uprzejmy, że powiedział że w ich drugim sklepie w Krakowie jest większy wybór. Stwierdziłem, że skoro straciłem już tyle czasu, to podjadę jeszcze tam.
Niestety sprawa wyglądała dość podobnie jak w pierwszym miejscu, z tym że mieli coś na wyprzedaży z Shimano. Mierzyłem i oglądałem chyba z godzinę
Finalnie wziąłem M065 (jak poniżej), bo stwierdziłem że nie będę kolejny raz jechał pół miasta, gdy być może przyjdzie coś z tego ich magazynu. Poza tym są aktualnie w obniżonej cenie.
buty.thumb.jpg.1d1f55e16c41aed0aa8db7de1c24c18e.jpg

Wieczorne testy już wykonane, choć ciężko tu mówić o jakimkolwiek wyczuciu butów, bo przejechałem raptem 20km.
Postaram się pamiętać, by podzielić się opinią, gdy trochę w nich przejadę.

Minusem są tylko dwa rzepy, a tak to konstrukcja zbliżona. Rób nowy wątek z recką. Pozdro

Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak rzepy ? Dalej trzymają jak nowe czy już się nieco zużyły? Chciałem sobie ustrzelić coś na wyprzedażach i mam dylemat czy brać już teraz takie na 3 rzepy czy zaczekać jeszcze z sezon i odłożyć na jakiś model z boa. Aktualnie mam sh-mt 03 , zajechać ich nie zajechałem ale myślałem nad czymś ładniejszym o bardziej szosowym wyglądzie.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hej,

Po kilku miesiącach jazdy i przejechanych niecałych 1700km muszę przyznać, że buty sprawdzają się całkiem dobrze.

Nic złego się nie dzieje z rzepami, nie rozciągnęły się, ani się nie rozpinają.

Raczej nie przeginam jeśli chodzi o dbanie o buty - ot po prostu po powrocie z roweru, jeśli buty są brudne - przecieram je mokrą szmatką i tyle.

Buty posiadają normalne ślady zużycia, tzn. lekkie rysy spowodowane ostrymi krawędziami pedałów, w które czasami zdarzy się uderzyć lub zahaczyć butem. Ponadto kilka rys na podeszwach.

Raz lub dwa zdarzyło mi się je przemoczyć, w trasie złapał mnie deszcz i po powrocie do domu w zasadzie "chlupało" mi w butach :) Wyczyściłem, odstawiłem na półkę w przewiewnym miejscu i buty spokojnie sobie wyschły.

Podsumowując - nie zauważyłem, by działo się z nimi coś niepokojącego, więc biorąc pod uwagę przebyty dystans - mogę je polecić.

Opublikowano

Dzięki za opinie. Mimo to chyba się zastanowię jeszcze. Wpadły mi w oko botanger espresso (wygląd szosowych, blok MTB, boa) ale trochę poza budżetem, może w przyszłym sezonie będą tańsze ;-), inne z boa takie pod szosę już mają mocowania tylko sl a adapterów pod MTB brak :-(. Wcześniej myślałem nad specialized sport road.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka