Skocz do zawartości

Zmiana mostka w MTB ale na jaki ?

Antyszprycha

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim ponownie, po raz kolejny stoje przed dylematem, tym razm chodzi o mostek obecnie posiadam mostek o dł. 75 mm i mam wrażenie, że jest za krótki, tak jak oś za bardzo wyprostowany jestem. Myślę o zmianie ale zupełnie nie wiem jakiej firmy, jakiej długości i czy prosty czy też z kątem nachylenia. Teraz mimo negatywu mostek nie jest skierowany ku dołowi, a mógłby być aby pozycja była bardziej agresywna (tak myślę). 

Widziałem kiedyś u znajomego taki czerwony (metaliczny) mostek, skoro już wybierać to niech też wygląda, no chyba, że kosztuje kosmos :)

THX

Andrzej Sawicki

Dobre mostki aluminiowe są bez problemu poniżej 100 zł. Wybierasz zasadniczo wygląd i długość, a dalsze dopłaty są za odchudzanie. Im dłuższy mostek, tym mniejszy kąt, aby zachować podobną wysokość kierownicy nad przednią osią.

Jeśli masz zaprzyjaźniony sklep rowerowy, może Ci jakiś dłuższy pożyczą, aby dobrać długość. Ew. zakoś koledze na weekend.

Czujesz jakiś dyskomfort w jeździe na obecnie posiadanym mostku, czy po prostu chcesz wyglądać bardziej "rasowo"?

@Sziva bardzo mądrze pisze. Kup sobie najtańszy mostek regulowany np. UNO i próbuj różnych ustawień. Jak już bedziesz pewny, które Ci pasuje to dopiero wówczas zacznij rozglądać się za konkretną firma i modelem. Inaczej możesz wyrzucić pieniądze w błoto.

chciałbym po prostu uzyskać bardziej agresywną pozycję, i rasowy wygląd też, wyślę że gdybym przeszedł z obecnego 75 na 90 to byłoby ok, bardziej chodzi o wybór kąta..

1.5cm to spora zmiana. Wpłynie to na całą pozycję na rowerze. Jeśli teraz jest ok, wygodnie, wszystko pasuje, to nie ruszałbym tego. Na rowerze ma się jeździć efektywnie, ale przede wszystkim wygodnie! Nie jeździmy przecież agresywnym wyglądem. Ewentualnie, jak wcześniej radzono, kupić najtańszy regulowany i kombinować.