Skocz do zawartości

Jakie koła składane?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Chcę zmieniać koła na coś lżejszego i sztywniejszego. Obecnie mam FR77, nie są złe ale mogło by być lepiej.
Ponieważ nie znalazłem ciekawych kół systemowych (nie ten budżet) to zastanawiam się nad składaniem kół.
Do rzeczy. Budżet około 1200 pln (może być mniej :) ), koła raczej do jazdy po górkach (okolice Krakowa), wysokość obręczy maks 30 mm, masa kół: maks 1500g  (ciekawe czy możliwe), moja waga to 65 kg. Zależy mi żeby koła były sztywne.

Może ktoś zaproponować jakiś zestaw lub osobę/firmę składającą koła? Za wszystkie rady będę wdzięczny.
Sam już trochę szukałem i mam kilka typów ale o tym później co by nic nie sugerować.

Zapomniałem: opona 25 lub 28.

Edytowane przez IOO
25 minut temu, IOO napisał:

Tak, szosa.
Starałem się o wszystkim pamiętać i zapomniał :)

Kontaktuj się z www.daveo.pl lub wojczal-bike.pl

37 minut temu, Nemrod napisał:

Jeżeli podaje wysokość maksymalną dla obręczy 30 mm to stawiałbym na szosę...

Może być też gravel, albo przełaj...prawda (one tez maja wysokość obręczy mak do 30 mm)?

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1

Jakiś czas temu był poruszany watek zbiorowego zamówienia kół u Wojczala i uzyskania jakiegoś rabatu ale umarł śmiercią naturalną :( Tymczasem ja nadal jestem chętny na zestaw do 29-era. Może zbierzmy z 5 osób i wtedy uda się wynegocjować jakiś sensowny rabat :)  Mnie się teraz nie spieszy ale na wiosnę potrzebuję mieć lekki, sztywny,wytrzymały i  niezbyt drogi komplet kół na maratony MTB.

• Pomógł 1
9 godzin temu, egzo23 napisał:

Dwie propozycje szosowe. Fulcrum racing quattro. Albo fulcrum racing 5 lg.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Możesz uzasadnić?

Mnie wychodzi ze przesiadka z FR77 na FR5 się mało opłaca. 

Zysk z przesiadki na FR5 z FR77 to około 250g masy mniej i szprychy "aero" (heh...). Przy Fulcrumach trzeba zawsze brać poprawkę na ciężar gdyż producent podaje

wagę w możliwie najlżejszej konfiguracji (bez smarów i opasek) oraz jeżeli nie jest rozróżnione to dla bębenków campy które są lżejsze.

Także faktyczna masa dla FF5 to 1700g+ a dla quattro 1800g+ (które zresztą mają stożek wyższy niż autor tematu sobie życzył).

Kółka składane za tysiaczka ważące około 1500g: http://allegro.pl/kola-szosowe-chosen-remerx-plaskie-szprychy-1514g-i6117985501.html

• Pomógł 1
52 minuty temu, Nemrod napisał:

Oba pomysły dobre. Najgorsze to się tylko zdecydować...

Właśnie do takiego momentu doszedłem, że nie wiem na co się decydować. Dobrze że termin nie jest pilny to można jeszcze się rozeznać. Podjadę do velotechu i pogadam, dam znać co się dowiedziałem. W sumie to duży plus, że jest na miejscu w razie "W" zawsze łatwiej podjechać niż wysyłać.

Jeszcze te FR5 są, może jak by jakaś promocja była.

Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycję to proszę pisać, ja postaram się też uzupełnić jak coś wymyślę/dowiem się.

Edytowane przez IOO
Możesz uzasadnić?
Mnie wychodzi ze przesiadka z FR77 na FR5 się mało opłaca. 

Aa nie doczytałem. Fakt. Z 7 na 5 średnio. Są lżejsze, szprychy proste, piasty z kasowalnym luzem. Ale to tylko tyle.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
21 minut temu, egzo23 napisał:

Aa nie doczytałem. Fakt. Z 7 na 5 średnio. Są lżejsze, szprychy proste, piasty z kasowalnym luzem. Ale to tylko tyle.

Spoko, :) zdarza się ale jak by się jakaś mega promocja trafiła :)

Jeszcze takie coś znalazłem:

http://kxbike.pl/pl/p/Komplet-kol-szosowych-KinLinNovatecPillar-2024otw-1300g/864

Tylko nie mam pojęcia kto to składa i szprychy mi się średnio podobają. Można by też zrezygnować z piast "SL" i dać normalne.  

36 minut temu, Franz Mauer napisał:

@IOO kiedyś głogowski klub kolarski śmigał na rowerach Saroni-Jagu, wiec nie ejst to jakaś anonimowa marka. Kolega używał kierownicy i sztycy karbonowej Jagu i też był z nich zadowolony.

Markę znam, tylko nie wiem co z kołami. 

• 6 miesięcy temu...