IOO Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Cześć, Chcę zmieniać koła na coś lżejszego i sztywniejszego. Obecnie mam FR77, nie są złe ale mogło by być lepiej. Ponieważ nie znalazłem ciekawych kół systemowych (nie ten budżet) to zastanawiam się nad składaniem kół. Do rzeczy. Budżet około 1200 pln (może być mniej ), koła raczej do jazdy po górkach (okolice Krakowa), wysokość obręczy maks 30 mm, masa kół: maks 1500g (ciekawe czy możliwe), moja waga to 65 kg. Zależy mi żeby koła były sztywne. Może ktoś zaproponować jakiś zestaw lub osobę/firmę składającą koła? Za wszystkie rady będę wdzięczny. Sam już trochę szukałem i mam kilka typów ale o tym później co by nic nie sugerować. Zapomniałem: opona 25 lub 28. Edytowane 19 Września 2017 przez IOO Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Do jakiego roweruto mają być koła? Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Jeżeli podaje wysokość maksymalną dla obręczy 30 mm to stawiałbym na szosę... Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 14 minut temu, Franz Mauer napisał: Do jakiego roweruto mają być koła? Tak, szosa. Starałem się o wszystkim pamiętać i zapomniał Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) 25 minut temu, IOO napisał: Tak, szosa. Starałem się o wszystkim pamiętać i zapomniał Kontaktuj się z www.daveo.pl lub wojczal-bike.pl 37 minut temu, Nemrod napisał: Jeżeli podaje wysokość maksymalną dla obręczy 30 mm to stawiałbym na szosę... Może być też gravel, albo przełaj...prawda (one tez maja wysokość obręczy mak do 30 mm)? Edytowane 19 Września 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 37 minut temu, Franz Mauer napisał: wojczal-bike.p Tego nie znałem, szkoda że trochę po za budżetem Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Dzwoń do nich,bo zawsze możesz się ugadać. Oni składają koła. Powiesz im co Cię interesuje, a oni przedstawią Ci ofertę lub nie Powiedz, ze dzownisz od ich Klienta Daniela o wypraw rowerowych 1 Odnośnik do komentarza
firefoks Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Jakiś czas temu był poruszany watek zbiorowego zamówienia kół u Wojczala i uzyskania jakiegoś rabatu ale umarł śmiercią naturalną Tymczasem ja nadal jestem chętny na zestaw do 29-era. Może zbierzmy z 5 osób i wtedy uda się wynegocjować jakiś sensowny rabat Mnie się teraz nie spieszy ale na wiosnę potrzebuję mieć lekki, sztywny,wytrzymały i niezbyt drogi komplet kół na maratony MTB. 1 Odnośnik do komentarza
wojtalski Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Być może też byłbym zainteresowany 27,5 MTB Odnośnik do komentarza
egzo23 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Dwie propozycje szosowe. Fulcrum racing quattro. Albo fulcrum racing 5 lg.Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 9 godzin temu, egzo23 napisał: Dwie propozycje szosowe. Fulcrum racing quattro. Albo fulcrum racing 5 lg. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Możesz uzasadnić? Mnie wychodzi ze przesiadka z FR77 na FR5 się mało opłaca. Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Zysk z przesiadki na FR5 z FR77 to około 250g masy mniej i szprychy "aero" (heh...). Przy Fulcrumach trzeba zawsze brać poprawkę na ciężar gdyż producent podaje wagę w możliwie najlżejszej konfiguracji (bez smarów i opasek) oraz jeżeli nie jest rozróżnione to dla bębenków campy które są lżejsze. Także faktyczna masa dla FF5 to 1700g+ a dla quattro 1800g+ (które zresztą mają stożek wyższy niż autor tematu sobie życzył). Kółka składane za tysiaczka ważące około 1500g: http://allegro.pl/kola-szosowe-chosen-remerx-plaskie-szprychy-1514g-i6117985501.html 1 Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Ja się zastanawiałem nad czymś takim:https://dandyhorsestore.com/pl/p/C190-SL/77 Lub nad składaniem czegoś w http://www.velotech.pl/ (SPIKE) w oparciu o obręcze Kinlin XR-19W lub Kinlin XR-22T. Ale to jeszcze szukam. Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Oba pomysły dobre. Najgorsze to się tylko zdecydować... Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) 52 minuty temu, Nemrod napisał: Oba pomysły dobre. Najgorsze to się tylko zdecydować... Właśnie do takiego momentu doszedłem, że nie wiem na co się decydować. Dobrze że termin nie jest pilny to można jeszcze się rozeznać. Podjadę do velotechu i pogadam, dam znać co się dowiedziałem. W sumie to duży plus, że jest na miejscu w razie "W" zawsze łatwiej podjechać niż wysyłać. Jeszcze te FR5 są, może jak by jakaś promocja była. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycję to proszę pisać, ja postaram się też uzupełnić jak coś wymyślę/dowiem się. Edytowane 20 Września 2017 przez IOO Odnośnik do komentarza
egzo23 Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Możesz uzasadnić? Mnie wychodzi ze przesiadka z FR77 na FR5 się mało opłaca. Aa nie doczytałem. Fakt. Z 7 na 5 średnio. Są lżejsze, szprychy proste, piasty z kasowalnym luzem. Ale to tylko tyle.Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 20 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 21 minut temu, egzo23 napisał: Aa nie doczytałem. Fakt. Z 7 na 5 średnio. Są lżejsze, szprychy proste, piasty z kasowalnym luzem. Ale to tylko tyle. Spoko, zdarza się ale jak by się jakaś mega promocja trafiła Jeszcze takie coś znalazłem: http://kxbike.pl/pl/p/Komplet-kol-szosowych-KinLinNovatecPillar-2024otw-1300g/864 Tylko nie mam pojęcia kto to składa i szprychy mi się średnio podobają. Można by też zrezygnować z piast "SL" i dać normalne. Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Znalazłem jeszcze takie coś: W przedsprzedaży 999 PLL. Ogólnie to nowy model tych kół: http://jagu-wheels.com/produkt/alu-pro/ Czy ktoś używał, ma jakieś doświadczenia z tą marką? Z tego co znalazłem to zdania są mocna podzielone. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 @IOO kiedyś głogowski klub kolarski śmigał na rowerach Saroni-Jagu, wiec nie ejst to jakaś anonimowa marka. Kolega używał kierownicy i sztycy karbonowej Jagu i też był z nich zadowolony. Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 36 minut temu, Franz Mauer napisał: @IOO kiedyś głogowski klub kolarski śmigał na rowerach Saroni-Jagu, wiec nie ejst to jakaś anonimowa marka. Kolega używał kierownicy i sztycy karbonowej Jagu i też był z nich zadowolony. Markę znam, tylko nie wiem co z kołami. Odnośnik do komentarza
egzo23 Opublikowano 26 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Koła jagu są lekkie i mają mały limit wagowy. Mogą być delikatne. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
hanus Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 @IOO i jak zdecydowałeś się na coś? Sam zastanawiam się nad jakimś drugim kompletem kół do przełaja... Tylko budżet nieco mniejszy Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Niestety ucieli premie w poprzedniej pracy i budżet się posypały. Chyba najbliżej byłem kupna Saroni-Jagu, tych Alu. Za 999 wydawały się ciekawa opcja. Odnośnik do komentarza
hanus Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Ja mam propozycję takiego zastawu za 850Piasty Novatec A291 i F482Obręcze DT R460 20h i 24hSzprychy DT Competiiton raceWaga około 1500 Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Dobry, uniwersalny zestaw. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi