Jasiu Napisano 18 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 18 Wrzesień 2017 Witam Mam problem z chamulcami. Gdy lekko nimi hamuje jest taki dziwny odgłos jakby bulgotanie. Znalazłem filmik na youtube który to obrazuje Dodam tylko że posiadam hamulce tektro wraz z tarczami i okładzinami tej firmy. Odnośnik do komentarza
Jakbog Napisano 18 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 18 Wrzesień 2017 A czytałeś komentarze? Cytuj Winna jest tarcza Tektro, podobno nie ma co liczyć na jej dotarcie się... ale jest sposób na naprawienie tego: Otwory w tarczy są zbyt ostre, zwłaszcza od strony koła, trzeba zdjąć tarczę i dopracować te otwory np za pomocą kamienia stożkowego- takiego na wiertarkę [allegro/market budowlany] Ja użyłem freza stożkowego na wiertarce stołowej bo miałęm dostęp w pracy, czytałem też, wystarczy wymienić tarczę na najtańszą od shimano SM-RT56 za 30zł Cytuj Tylny hamulec wyraźniej dawał takie dźwięki ale pojawiały się również z przodu - nie osłabiało to siły hamowania. Na zagranicznych forach nazywają ten dźwiek jako "Turkey Gobble". Za wskazówką Michała zdjąłem tarcze i w każdym jej otworze wygładziłem krawędzie - robiłem to przy pomocy dremela z kamieniem stożkowym - całość zajęła około godziny łącznie ze ściąganiem kól, odkręcaniem tarcz etc. Po tej operacji dźwięk już prawie się nie pojawia (95% zniknęło). Próbowałeś? Nic to nie dało? Odnośnik do komentarza
Jasiu Napisano 18 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Wrzesień 2017 24 minuty temu, Jakbog napisał: A czytałeś komentarze? Próbowałeś? Nic to nie dało? Niezabardzo Odnośnik do komentarza
Jakbog Napisano 18 Wrzesień 2017 Udostępnij Napisano 18 Wrzesień 2017 Nie za bardzo czytałeś, nie za bardzo próbowałeś czy nie za bardzo pomogło? 1 Odnośnik do komentarza
Jasiu Napisano 18 Wrzesień 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 Wrzesień 2017 1 godzinę temu, Jakbog napisał: Nie za bardzo czytałeś, nie za bardzo próbowałeś czy nie za bardzo pomogło? Niezabardzo pomogło Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi