Skocz do zawartości

Offset sztycy - wytłumaczenie zagadnienia

Papynsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Zwracam się do Was z prośbą o wytłumaczenie zagadnienia jakim jest offset sztycy. Do czego on służy, co można dzięki niemu osiągnąć, jak zmierzyć jaki offset ma sztyca? Będę wdzięczny za włączenie się w dyskusję.

Opublikowano

Czesc,

To jest przesuniecie wzgledem osi sztycy / osi ruru podsiodlowej. Zobacz tutaj rBVaGFa0GCSAcns7AAJRVLNg9_s291.jpg . Jak jest 0 offset to sztyca jest prosta i punkt montazu siodelka jest rowny z osia sztycy/rury podsiodlowej.

Kombinujac z ta wartoscia mozna przysunac lub oddalic punkt siedzenia wzgledem wkladu suportu w linii poziomej.

Sztyce, ktore maja offset moga miec tylko przesunieta ta platforme, gdzie montuje sie siodelko lub moga byc wygiete jak np Thomson - LH-Thomson-25mm-setback-standard-option-

• Pomógł 1
Opublikowano

Offset w sztycy, obok mostka i doboru kształtu i rozmiaru kierownicy pozwala na lepsze ustawienie pozycji siodełka i samego rowerzysty. Aby jak najbardziej efektywnie wykorzystać zasięg nóg przy pedałowaniu. Jest to też przydatne, gdy ktoś świadomie wybierze mniejszą ramę, ale brakuje mu regulacji siodełka w poziomie do osiągnięcia odpowiedniej pozycji nóg albo w przypadku osób które mają długie nogi, ale krótki tłów i nie moga mieć dłuższej ramy, ani dać wyżej siodełka. 

Ustawienie siodełka ma również wpływ na technike jazdy. Są tacy kolarze, którzy pracują z wyższymi kadencjami - wtedy zwykle pozycję mają przesuniętą bardziej do przodu, wtedy rezygnują z offsetu. Inni z kolei wolą pracę bardziej siłową i wówczas przesuwają się na siodełku mocno do tyłu, ale czasem brakuje już siodełka i regulacji. Wtedy wsadzają offset. 

Z uwagi na tendencję do mocno profilowanych siodełek przesunięcie tyłka może stać się przyczyną dyskomfortu podczas jazdy,bo nasze kościu kulszowe zmuszonę są opierać się w miejscu niekoniecznie do tego przeznaczonym. Wtedy zastosowanie offsetu pozwala przesunąć siodełka tak, aby znalazły się tam gdzie powinny. 

W zależności od konstrukcji sztycy zastosowanie offsetu ma również walory amortyzacyjne. Wg mnie jest to szczególnie wyczuwalne prz najmniejszych średnicach sztycy. 

Ja z uwagi na swoją wagę używam offsetu dlatego, aby chronić siodełko przed uszkodzeniem, gdy jestem zmuszony przesunąć je lub swój ciężki tyłek  się w położenia skrajne. Dodatkowo nie chcę tracić na elastyczności tego siodełka. 

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Dziękuję chłopaki za wyczerpujące odpowiedzi. 

Jakieś pomysły jak zmierzyć jaki offset ma sztyca?

Opublikowano

Linijką, suwmiarką? Odległość między osią sztycy a środkiem jarzemka.

Opublikowano

Dziękuję! Ale czy mógłbym prosić o jakieś zobrazowanie tego, bo nie wiem co końca łapie o co chodzi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 19.09.2017 o 19:39, Papynsky napisał:

Dziękuję! Ale czy mógłbym prosić o jakieś zobrazowanie tego, bo nie wiem co końca łapie o co chodzi.

sztyce.jpg