Skocz do zawartości

Rozmiar ramy szosowej - kupno bez przymiarki

Stan Switek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc Wszystkim!

To moj pierwszy post, wiec chcialbym sie przywitac - nazywam sie Maciek i mieszkam w Ningbo we wschodnich Chinach. Od niedawna sledze SzajBajka na YT i dzisiaj zauwazylem, ze jest tez forum, czyli cala sobota z glowy na czytanie ;) Ponizej przedstawiam problem i na koncu kilka pytan. Jesli ktos bylby w stanie cos poradzic, z gory bardzo dziekuje. (Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow).

Jako, ze przesiadalem sie z MTB, chcialem kupic rower szosowy, ktory zmiesci troche szersze opony - 32-35mm. Probowalem lokalnie kupic Giant TCR SLR, ale jak usiadlem na najwiekszy rozmiar jaki udalo mi sie znalezc to prawie dotykalem kolanami do kierownicy. Znalazlem firme, ktora moze zrobic rame CX, mniej wiecej pod zamowienie i ta droga poszedlem. Niestety jest za duza i zbyt agresywna (wymiary ponizej). Napalony na jezdzenie na poczatku to ignorowalem, ale po 1500km dalej jest ciezko.

• Gorna rura: (rzeczywista dlugosc): 56cm
  • Glowka: 14cm
  • Zasieg (reach): 40cm
  • Wysokosc (stack): 56cm

Zmienilem kierownice na krotsza - Deda Zero 100 i mostek 80mm. Dodatkowo prosta sztyca (zero-offset) i przesunalem siodelko maksymalnie do przodu. W takim ustawieniu jest prawie komfortowo. Sztyca wysunieta na 13cm i drop z poziomu siodelka do kierownicy ok. 6cm. Kark boli dopiero >50km. Kolana i plecy OK. Ewidentnie jednak rama jest zle dobrana. Nowa musze kupic przez internet poniewaz tutaj rowerow gravelowych za bardzo nie ma, szczegolnie w europejskich rozmiarach.

Mam 179cm i wiekszosc kalkulatorow/porad na stronach producentow podaja wielkosc ramy 56. Ale skoro moja obecna rama to 56 i musialem podjac dosyc drastyczne kroki aby ja "zmniejszyc" to chyba lepiej byloby kupic 54? Celuje w nowa rame Fuji Jari ze wzgledu na cene i pozytywne recenzje.

Fuji Jari 56 ma mniejszy reach o 2cm i wiekszy stack, wiec az tak duzo chyba nie zyskam. Boja sie jednak ze przy rozmiarze 54 bedzie za mala i bede dotykac butami przedniego kola, a tego nie sprawdze. http://www.fujibikes.com/usa/bikes/road/adventure-and-touring/jari/jari-1-1-frame

Ewentualnie Niner RLT, tak samo nie mam pojecia czy 56 czy 54 http://www.ninerbikes.com/RLT-9-Frameset-White-Orange

1. Czy moglibyscie mi pomoc w wyborze odpowiedniego rozmiaru na podstawie Fuji Jari i Niner RLT?
  2. Czy sa jeszcze inne ramy, ktore moglibyscie polecic w cenie najlepiej zbliznej do Fuji Jari? Jesli tak, to jaki rozmiar?
  3. Czy sa jeszcze inne parametry, na ktore powinienem zwrocic uwage przy wyborze nowej ramy?

Ponizej moje wymiary:

• Wysokosc: 179cm
  • Dlugosc nog (inseam): 83cm
  • Tulow: 64cm
  • Dlugosc ramion: 64cm
  • Waga: 76kg

Dajcie prosze znac jesli potrzebne jest wiecej informacji.

Dzieki wielkie i pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

Mam identyczny wzrost, tyle że ważę nieco więcej. Jeśli chodzi o rowery szosowe Gianta (posiadam szosówkę endurance Contend 1) to u mnie sprawdza się rozmiar ML (przy M-ce dotykałem lekko czubkiem buta przedniego koła podczas skręcania, bo baza kół to 98cm) przy bardzo podobnej długości nogi. Czyli długość górnej rury 56cm. Skróciłem sobie tylko mostek i wszystko jest w porządku. Nie ma co zamawiać ramy specjalnie pod zamówienie, wszystko da się dobrać. 

Dokonując pomiarów długości wewnętrznej nogi polecam skorzystać z tego poradnika KROSS. Wiele się nasłuchałem jak niektórzy 'sami' dokonują takich pomiarów: https://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy

Jeśli chodzi o Giant TCR SLR, to rozmiar ML ma 57cm, a M ma 55cm. W przypadku niektórych ram szosowych właśnie jest problem z dotykaniem butem przedniego koła w skrajnych sytuacjach, więc niektórzy polecają wybierać nieco większy rozmiar. Jednakże widzę, że baza kół w przypadku ramy FUJI dla rozmiaru M wynosi 101,6cm, natomiast w przypadku Giant TCR SLR dla rozmiaru M wynosi jedynie 98 cm, więc prawie 4 cm mniej.

Skoro 56cm to dla Ciebie za dużo, to w przypadku FUJI z rozmiarem M 54cm nie powinno być większych kłopotów z dotykaniem butem przedniego koła. Jednakże polecam poczekać na opinię bardziej doświadczonych użytkowników.

Pozdrawiam! :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzieki wielkie za wskazowki! Sprawdzilem z poradnika Kross i wychodzi 54. W sumie nawet jakbym mial czubkiem buta dotykac opony to tylko na prawde przy ostrym skrecie.

Calkiem fajny ten Giant Contend, jaka najwieksza opona do niego wchodzi?

Opublikowano

Niedługo będę zmieniał na 28C, ale wydaje mi się że 32C również da radę. Fabrycznie zamontowana jest 25C, ale szukam czegoś nieco bardziej wygodnego i bardziej uniwersalnego. 

Podoba mi się geometria tej ramy, bardzo wygodnie się jeździ jak na rower szosowy. Nie jestem zbytnio zadowolony z nowej odsłony osprzętu SORA, mam z nią trochę irytujących problemów, no ale nie miałem odpowiednio większego budżetu :) Jak masz odpowiedni budżet to polecam zapoznać się z Contend SL 2 na Tiagrze.

Opublikowano

Jedyny problem, ze nie mozna Contend kupic jako samej ramy. Bardzo malo producentow oferuje sprzedaz samej ramy z widelcem niestety. Probuje sie dogadac z jakims sklepem rowerowym, zeby sprzedali wlasnie sama rame Fuji Jari. Mam nadzieje ze sie uda.

Opublikowano

@egzo23 z tego co pamiętam dorwał samą ramę Contenda w kolorze białym. Może da nam znać skąd, gdzie i jak :D

Opublikowano

Dokładnie tak. Ale nie samą ramę. Ramę z widelcem. A jak? Normalnie. ( sprowadzili cały rower, rozebrali, sprzedali ramę) Dobre kontakty z lokalnym sklepem. Wcześniej kupiłem u nich też ramę GT ns tej samej zasadzie. Idą mi na rękę. Dużo pieniędzy u nich zostawiłem i klientów sprowadziłem.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, egzo23 napisał:

@m4rvell0us dokładnie tak. Ale nie samą ramę. Ramę z widelcem. A jak? Normalnie. Dobre kontakty z lokalnym sklepem. Wcześniej kupiłem u nich też ramę GT ns tej samej zasadzie. Idą mi na rękę. Dużo pieniędzy u nich zostawiłem ;) i klientów sprowadziłem.

Widzisz, to i znalazłbyś im kolejnego klienta. Dogadajcie się, może akurat coś uda się wykombinować ;)

Opublikowano

Mowa o sklepie bikebrothers w Tarnowie

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzieki wielkie! Czyli taki uklad ze sklepem jest mozliwy. Wlasnie o to mi chodzilo. Przedzwonie do Bikebrothers i do innych zobacze co sie da zorganizowac.

Opublikowano
4 minuty temu, Stan Switek napisał:

Dzieki wielkie! Czyli taki uklad ze sklepem jest mozliwy. Wlasnie o to mi chodzilo. Przedzwonie do Bikebrothers i do innych zobacze co sie da zorganizowac.

Polecałbym dogadać się z @egzo23, skoro jest zaprzyjaźniony z tym sklepem. Z nowymi klientami może być różnie.

Opublikowano

A skąd jesteś? Bo może warto się razem do sklepu wybrać?

Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w Chinach, na razie probuje tutaj zlokalizowac rame Fuji Jari. Jak sie nie uda to bede na chwile w Legnicy, skad pochodze, za okolo 2 miesiace. Dlatego dobry sklep rowerowy w Polsce tez by sie przydal.

Edytowane przez Stan Switek
blad
Opublikowano

To ten mogę śmiało polecić.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 18.09.2017 o 15:14, Stan Switek napisał:

Mieszkam w Chinach, na razie probuje tutaj zlokalizowac rame Fuji Jari. Jak sie nie uda to bede na chwile w Legnicy, skad pochodze, za okolo 2 miesiace. Dlatego dobry sklep rowerowy w Polsce tez by sie przydal.

Cześć czy kupiłeś finalnie ramę Jari? Jaki rozmiar finalnie wybrałeś?  Mam taki sam wzrost i długość nogi i przy ramię 54 dość mocno obcieram butem (44.5) dzięki za info