janex Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Cześć, Zainteresowany jestem kupnem licznika rowerowego do około 100zl. Może cena nie jest aż tak istotna, zależy mi na dokładnym solidnym liczniku, z wskazaniem podstawowych funkcji do tego fajnie gdyby miał możliwość podłączenia czujnika kadencji. Porównanie prędkości średniej i aktualnej, ewentualnie miernik pulsu. Czytałem o liczniku Sigma BC 16.12, ewentualnie 12.12 co sądzicie? Macie z nimi jakieś doświadczenia, co sądzicie, polecacie? Odnośnik do komentarza
Przemo Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Jeśli chodzi o solidność to trudno coś poza Signą polecić... U mnie przed erą GPS każdy licznik to sigma... Odnośnik do komentarza
Marek Horoś Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Każda sigma będzie dobra. Te liczniki trzymaja poziom nawet w najniższych wydaniach. Jak najbardziej tak dla sigmy. Ja mam bc 8.12 i jestem zadowolony. W drugim rowerze mam Union 9 i też super się spisuje 1 Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Ja mam sigme BC 16.12. Jest to licznik z funkcją kadencji. Jedyną wadą jaka zauważyłem to że wskazania kadencji nie można wyświetlić jednocześnie z dystansem dobowym. Ogólnie polecam. 1 Odnośnik do komentarza
janex Napisano 29 Marzec 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Dzięki za odpowiedź, w takim razie trzeba będzie pomyśleć nad zakupem. A jeszcze jedna kwestia, wspominacie o GPS, oznacza to że licznik zapisuje przebyta trasę i potem można np na telefonie/komputerze przejrzeć sobie dokładnie przebieg? Miedzyczasy itd? Czy źle rozumiem ten temat, jeśli tak to jaki sprzęt polecacie? Odnośnik do komentarza
Wojtek_S Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 (edytowane) 7 minut temu, janex napisał: Czy źle rozumiem ten temat, jeśli tak to jaki sprzęt polecacie? Do jakiego zastosowania i w jakim budżecie? Rozpiętość jest od 300 zł do 2.000 Edytowane 29 Marzec 2017 przez Wojtek_S Odnośnik do komentarza
Marek Horoś Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 (edytowane) GPS masz np. Garmina który zapisuje Ci twój ślad jazdy ale też pokazuje na ekranie jak jechać jeśli wgrasz mu trasę. Garmin 1000 lub 810 ma całą mapkę coś ala strava tyle że w profesjonalnym komputerku. Ale tak jak mówisz są liczniki które łapią sygnał GPS zapisują twój ślad i potem mozesz go sobie odtworzyć np. na kompie jest kilka możliwości. Ale cena za takie urządzenie to ponad 100zł. Zaczyna się tak od miej więcej 600 zł. Na rynku są 3 marki, których produkty można polecić. Sigma Rox, Polar i Garmin. Jest też typowa nawigacja na rower od Mio. Sprawdzony Garmin 500 używany jest za około 400/500 zł do złapania. Edytowane 29 Marzec 2017 przez Marek Horoś 1 Odnośnik do komentarza
janex Napisano 29 Marzec 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Do zastosowania amatorskiego żeby nie musieć korzystać z aplikacji w telefonie, cena niska, ale taka żeby stosunek jakości do ceny był przyzwoity Odnośnik do komentarza
Marek Horoś Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 2 minuty temu, Wojtek_S napisał: Do jakiego zastosowania i w jakim budżecie? Rozpiętość jest od 300 zł do 2.000 Dokładnie jak Wojtek pisze zależy jeszcze od zastosowania czy treningi czy turystyka rowerowa. 1 Odnośnik do komentarza
janex Napisano 29 Marzec 2017 Autor Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 2 minuty temu, Marek Horoś napisał: GPS masz np. Garmina który zapisuje Ci twój ślad jazdy ale też pokazuje na ekranie jak jechać jeśli wgrasz mu trasę. Garmin 1000 lub 810 ma całą mapkę coś ala strava tyle że w profesjonalnym komputerku. Ale tak jak mówisz są liczniki które łapią sygnał GPS zapisują twój ślad i potem mozesz go sobie odtworzyć np. na kompie jest kilka możliwości. Ale cena za takie urządzenie to ponad 100zł. Zaczyna się tak od miej więcej 600 zł. Na rynku są 3 marki, których produkty można polecić. Sigma Rox, Polar i Garmin. Jest też typowa nawigacja na rower od Mio. Sprawdzony Garmin 500 używany jest za około 400/500 zł do złapania. Dzięki za pomoc, pozostaje tylko przemyśleć sprawę. Nie powiem że ma to być czysta jazda turystyczna, ale też na pewno nie są to treningi profesjonalne jak większości z was Odnośnik do komentarza
Wojtek_S Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 2 minuty temu, janex napisał: Do zastosowania amatorskiego żeby nie musieć korzystać z aplikacji w telefonie, cena niska, ale taka żeby stosunek jakości do ceny był przyzwoity Najprostszy i najtańszy, rejestrujący track i podstawowe parametry jazdy jest chyba MIO cyclo 100. Ja polecam Garmin 1000 bo taki mam - wszechstronny kombajn Odnośnik do komentarza
Marek Horoś Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Przejrzyj ofertę Mio jest to typowa nawigacja tylko, że na rower. Jednak cena nie jest mała. Nówkę tanio można kupić Sigme Rox lub używanego Garmina 500 Odnośnik do komentarza
Marek Horoś Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 Mio 100 jak chcesz track swojej jazdy albo mio 200 kiedy chcesz mapę 1 Odnośnik do komentarza
Oracz Napisano 29 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 29 Marzec 2017 3 godziny temu, Maki napisał: Ja mam sigme BC 16.12. Jest to licznik z funkcją kadencji. Jedyną wadą jaka zauważyłem to że wskazania kadencji nie można wyświetlić jednocześnie z dystansem dobowym. Ogólnie polecam. Maki ja mam Sigme 1606, ale za cholere nie wiem jak w ustawieniach tego licznika ustawic te numerki ? Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 30 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 30 Marzec 2017 Jakie numerki? Odnośnik do komentarza
Oracz Napisano 30 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 30 Marzec 2017 52 minuty temu, Maki napisał: Jakie numerki? Jak już wejdziesz w ustawienia i trafisz na kadencje, to nie za bardzo wiem co wklepać by działało, bo podczas jazdy wszystko ładnie śmiga, tylko kadencja na zero Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 31 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 31 Marzec 2017 Nic nie wklepujesz w kadencji. Podlaczasz czujnik kadencji i powinno odrazu dzialac Odnośnik do komentarza
Oracz Napisano 31 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 31 Marzec 2017 (edytowane) 20 godzin temu, Maki napisał: Jakie numerki? A rozmiaru koła i jaką odległość pokonuje koło przez jeden metr nie trzeba wklepać? Może bateria padła w czujniku Edytowane 31 Marzec 2017 przez Oracz Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 31 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 31 Marzec 2017 Ja przy kadencji nic nie ustawiałem. Zamontowałem licznik i działało od razu. W menu ustawień nie mam funkcji ustawiania "kadencji" Jak znajdę chwilę czasu to poczytam w instrukcji bo kojarzy mi się że te liczniki mają takie coś że jak nie wykrywa się kadencja to licznik ją wyłącza. Odnośnik do komentarza
Oracz Napisano 31 Marzec 2017 Udostępnij Napisano 31 Marzec 2017 50 minut temu, Maki napisał: Ja przy kadencji nic nie ustawiałem. Zamontowałem licznik i działało od razu. W menu ustawień nie mam funkcji ustawiania "kadencji" Jak znajdę chwilę czasu to poczytam w instrukcji bo kojarzy mi się że te liczniki mają takie coś że jak nie wykrywa się kadencja to licznik ją wyłącza. Spoko, spoko. Ja też potem wstawię foto jak "poryłem" i zobaczymy o co kaman Jutro sprawdzę jeszcze tą baterie, bo może tu jest pies pogrzebany. Odnośnik do komentarza
Oracz Napisano 1 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 1 Kwiecień 2017 20 godzin temu, Oracz napisał: Okej licznik i kadencja działają. Okazało się, że bateria w czujniku rozładowana, a sam czujnik był lekko do przodu ustawiony. Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 1 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 1 Kwiecień 2017 Cieszę się bardzo że mogłem pomóc. Odnośnik do komentarza
alfine-11 Napisano 1 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 1 Kwiecień 2017 Mało popularnym licznikiem jest KRUGER&MATZ model XT-300 , a szkoda bo sprawuje się bezawaryjnie Odnośnik do komentarza
Oracz Napisano 4 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2017 Cześć. Czy może mi ktoś powiedzieć jak to działa? Mianowicie chodzi mi o kadencje (wszystko jest dobrze ustawione, chyba ) Kadencja ustawia sie automatycznie. No super, ale... na poczatku podnosze przednie koło i robię mały obrót tak by prędkościomierz przestał mrugać. Następnie chwilę kręcę pedałami i kadencja się ładnie wyświetla. Wg. instrukcji wszystko okej, ale gdy już ruszam prędkościomierz działa, a kadencja stoi w miejscu ( czyt. zero ) Co jest nie tak? Odnośnik do komentarza
Maki Napisano 6 Kwiecień 2017 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2017 Rozumie ze jak czijniki predkosci i kadencji dzialaja jednoczesnie to kadencja nie dziala? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi