Skocz do zawartości

Licznik do 100 zł.

janex

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zainteresowany jestem kupnem licznika rowerowego do około 100zl. Może cena nie jest aż tak istotna, zależy mi na dokładnym solidnym liczniku, z wskazaniem podstawowych funkcji do tego fajnie gdyby miał możliwość podłączenia czujnika kadencji. Porównanie prędkości średniej i aktualnej, ewentualnie miernik pulsu. 

Czytałem o liczniku Sigma BC 16.12, ewentualnie 12.12 co sądzicie? Macie z nimi jakieś doświadczenia, co sądzicie, polecacie?

Każda sigma będzie dobra. Te liczniki trzymaja poziom nawet w najniższych wydaniach. Jak najbardziej tak dla sigmy. Ja mam bc 8.12 i jestem zadowolony. 

W drugim rowerze mam  Union 9 i też super się spisuje :)

• Pomógł 1

Ja mam sigme BC 16.12. Jest to licznik z funkcją kadencji. Jedyną wadą jaka zauważyłem to że wskazania kadencji nie można wyświetlić jednocześnie z dystansem dobowym. Ogólnie polecam.

• Pomógł 1

Dzięki za odpowiedź, w takim razie trzeba będzie pomyśleć nad zakupem.

A jeszcze jedna kwestia, wspominacie o GPS, oznacza to że licznik zapisuje przebyta trasę i potem można np na telefonie/komputerze przejrzeć sobie dokładnie przebieg? Miedzyczasy itd? Czy źle rozumiem ten temat, jeśli tak to jaki sprzęt polecacie?

7 minut temu, janex napisał:

Czy źle rozumiem ten temat, jeśli tak to jaki sprzęt polecacie?

Do jakiego zastosowania i w jakim budżecie? Rozpiętość jest od 300 zł do 2.000 :)

Edytowane przez Wojtek_S

GPS masz np. Garmina który zapisuje Ci twój ślad jazdy ale też pokazuje na ekranie jak jechać jeśli wgrasz mu trasę. Garmin 1000 lub 810 ma całą mapkę coś ala strava tyle że w profesjonalnym komputerku. 

Ale tak jak mówisz są liczniki które łapią sygnał GPS zapisują twój ślad i potem mozesz go sobie odtworzyć np. na kompie :) jest kilka możliwości. Ale cena za takie urządzenie to ponad 100zł. Zaczyna się tak od miej więcej 600 zł. Na rynku są 3 marki, których produkty można polecić. Sigma Rox, Polar i Garmin. Jest też typowa nawigacja na rower od Mio. Sprawdzony Garmin 500 używany jest za około 400/500 zł do złapania.

Edytowane przez Marek Horoś
  • Pomógł 1
2 minuty temu, Wojtek_S napisał:

Do jakiego zastosowania i w jakim budżecie? Rozpiętość jest od 300 zł do 2.000 :)

Dokładnie jak Wojtek pisze zależy jeszcze od zastosowania :)  czy treningi czy turystyka rowerowa. 

• Pomógł 1
2 minuty temu, Marek Horoś napisał:

GPS masz np. Garmina który zapisuje Ci twój ślad jazdy ale też pokazuje na ekranie jak jechać jeśli wgrasz mu trasę. Garmin 1000 lub 810 ma całą mapkę coś ala strava tyle że w profesjonalnym komputerku. 

Ale tak jak mówisz są liczniki które łapią sygnał GPS zapisują twój ślad i potem mozesz go sobie odtworzyć np. na kompie :) jest kilka możliwości. Ale cena za takie urządzenie to ponad 100zł. Zaczyna się tak od miej więcej 600 zł. Na rynku są 3 marki, których produkty można polecić. Sigma Rox, Polar i Garmin. Jest też typowa nawigacja na rower od Mio. Sprawdzony Garmin 500 używany jest za około 400/500 zł do złapania.

Dzięki za pomoc, pozostaje tylko przemyśleć sprawę.

Nie powiem że ma to być czysta jazda turystyczna, ale też na pewno nie są to treningi profesjonalne jak większości z was ;)

2 minuty temu, janex napisał:

Do zastosowania amatorskiego żeby nie musieć korzystać z aplikacji w telefonie, cena niska, ale taka żeby stosunek jakości do ceny był przyzwoity :)

Najprostszy i najtańszy, rejestrujący track i podstawowe parametry jazdy jest chyba MIO cyclo 100. Ja polecam Garmin 1000 bo taki mam :P - wszechstronny kombajn :)

Przejrzyj ofertę Mio jest to typowa nawigacja tylko, że na rower. Jednak cena nie jest mała. Nówkę tanio można kupić Sigme Rox lub używanego Garmina 500 

3 godziny temu, Maki napisał:

Ja mam sigme BC 16.12. Jest to licznik z funkcją kadencji. Jedyną wadą jaka zauważyłem to że wskazania kadencji nie można wyświetlić jednocześnie z dystansem dobowym. Ogólnie polecam.

Maki ja mam Sigme 1606, ale za cholere nie wiem jak w ustawieniach tego licznika ustawic te numerki ?

52 minuty temu, Maki napisał:

Jakie numerki?

Jak już wejdziesz w ustawienia i trafisz na kadencje, to nie za bardzo wiem co wklepać by działało, bo podczas jazdy wszystko ładnie śmiga, tylko kadencja na zero :(

20 godzin temu, Maki napisał:

Jakie numerki?

A rozmiaru koła i jaką odległość pokonuje koło przez jeden metr nie trzeba wklepać?

Może bateria padła w czujniku :(

Edytowane przez Oracz

Ja przy kadencji nic nie ustawiałem. Zamontowałem licznik i działało od razu. W menu ustawień nie mam funkcji ustawiania "kadencji"

Jak znajdę chwilę czasu to poczytam w instrukcji bo kojarzy mi się że te liczniki mają takie coś że jak nie wykrywa się kadencja to licznik ją wyłącza.

50 minut temu, Maki napisał:

Ja przy kadencji nic nie ustawiałem. Zamontowałem licznik i działało od razu. W menu ustawień nie mam funkcji ustawiania "kadencji"

Jak znajdę chwilę czasu to poczytam w instrukcji bo kojarzy mi się że te liczniki mają takie coś że jak nie wykrywa się kadencja to licznik ją wyłącza.

Spoko, spoko. Ja też potem wstawię foto jak "poryłem" i zobaczymy o co kaman ;)

Jutro sprawdzę jeszcze tą baterie, bo może tu jest pies pogrzebany.

Cześć.

Czy może mi ktoś powiedzieć jak to działa? Mianowicie chodzi mi o kadencje (wszystko jest dobrze ustawione, chyba ;) )

Kadencja ustawia sie automatycznie. No super, ale... na poczatku podnosze przednie koło i robię mały obrót tak by prędkościomierz przestał mrugać. Następnie chwilę kręcę pedałami i kadencja się ładnie wyświetla.

Wg. instrukcji wszystko okej, ale gdy już ruszam prędkościomierz działa, a kadencja stoi w miejscu ( czyt. zero )

Co jest nie tak?